tiistai 15. joulukuuta 2015

Voi pimeys

Saavuimme eilen Suomeen ja vain muutaman tunnin jälkeen iski pieni shokki. Pimeys!!! 20 tuntia kestäneen matkustamisen jälkeen oli pakko ottaa pienet siestaunet ja kun heräsin klo 16.30 niin ulkona oli jo pussipimeää. Ensin luulin nukkuneeni iltaan asti mutta vähitellen totuus "valkeni". Täällä tosiaan on näin pimeää keskellä päivää.. 

Unohtunut oli, täydellisesti. Tokihan olemme joka talvi Suomessa käyneet mutta yleensä joskus helmi-maaliskuussa, jolloin päivät ovat jo valoisia. Ja kun länsirannikolla ei ole luntakaan valoa antamassa, niin aika pimeääähän tuolla pihalla oli. Nyt ymmärrän suomalaisten valitukset talvesta ja pimeydestä. Onhan täällä aika extreme-olosuhteet. Ei ihme, jos ihmisillä vintti pimenee tai alkaa masentaa..

Nyt ymmärrän mistä se kuuluisa "sisu" on peräisin. Eihän täällä kukaan selviäisi ilman sitä. Sisulla eteenpäin, läpi pimeän talvi. Mielessä kesä-kyllä se sieltä kohta tulee ja sitten taas nautitaan. Ehkä, riippuu kai kesästä. No, mutta onhan silloin sentään valoisaa.. Lämmintä ei kukaan lupaa mutta se valo..

Jouluvalojen keksijän on täytynyt elää näillä leveysasteilla. Ne sentään tuovat vähän valoa tähän pimeyteen. Kyllä sitä taas tämän reissun jälkeen osaa enemmän arvostaa omia kotioloja. Enkä valita enää, jos sattuu joskus olemaan vähän pilvisempiä päiviä. Ei haittaa, on sitä valoa kuitenkin ihan eri tavalla. Toki meilläkin Kanarialla talvella pimeää on monta tuntia enemmän kuin kesällä mutta siitä huolimatta aurinko nousee joka päivä vähintään 12 tunniksi. Ja nousee ihan kunnolla, ei vain taivaanrantaan. Onhan se vähän toista...


No, huomenna suuntaamme Lappiin ja siellä on edessä vielä hurjempi elämys. Eli kaamos, sitä emme ole ennen kokeneetkaan. Meidän Lapin vierailumme kun ovat aina osuneet kevättalveen. On siinä rakkaalle puolisolle ihmettelemistä, hän kun meinasi pakata aurinkorasvatkin mukaan... Ettei vain aurinko polta rinteessä kasvoja. Heh.. Eipä taida...No, onneksi siellä on sentään lunta. Sitä odottaa ainakin meidän pikkuneiti.. Hänelle oli niin pettymys kun ei Suomessa olekaan lunta!! Porissa nurmikot vain vihertää näin joulukuussa..


Toivotaan, että sitä lunta saadaan vielä tännekin ennenkuin kotimatka koittaa 3.1. Ja olisihan se hienoa saada valkoinen joulu mutta sitä ei taida olla luvassa. Onneksi joulupukki ei sitä tarvitse, kuten tyttäreni totesi. Hän tulee moottoripyörällä!! Niin kuin Gran Canarialla..

2 kommenttia:

  1. Ai vitsi mä nauroin tuolle Utsjoen auringonnousulle! Voi että, ei näitä tosiaan muista. Että siellä voikin tosiaan olla noin pimeätä?

    VastaaPoista
  2. Ai vitsi mä nauroin tuolle Utsjoen auringonnousulle! Voi että, ei näitä tosiaan muista. Että siellä voikin tosiaan olla noin pimeätä?

    VastaaPoista