perjantai 9. lokakuuta 2015

Tule meille vaan, meillä leivotaan...

Tällä viikolla olen taas pitkästä aikaa leiponut sillä mieli on kaivannut remonttiasoiden rinnalle jotain muutakin tekemistä. Ja itselläni aina leivonta sekä ruoanlaitto ovat olleet yksi tapa esim. purkaa stressiä. Siinä on vain jotain rentouttavaa... Ainakin silloin kun sitä voi tehdä ajan kanssa eikä kauhealla kiireellä. 

Tällä viikolla testasin hyydytettyä daim-kakkua, johon ei siis tarvita ollenkaan uunia. Ja kun kaapista löytyi sopivasti paketillinen gluteenittomia digestive-keksejä, niin käytin niitä pohjaan. Mitään mittoja en tietenkään huomannut ottaa ylös joten tässä suurin piirtein arvioita. 

Paketillinen eli n. 300 g digestive (tai muista vastaavia) keksejä ja ne ajetaan tehosekoittimella murusiksi. Sulatetaan 150 g voita ja sekoitetaan keksimuruihin. Taikina painellaan piirakka-vuokaan ja laitetaan jääkaappiin jäähtymään. Itse asiassa pienempikin määrä keksejä olisi riittänyt tähän vuokaan, esim. 200 g keksejä ja 100 g voita. 

Suklaatäyte on ihan perinteinen eli siinä käytin 200 g suklaata. Itse käytin 50 % kun sitä sattui kaapissa olemaan mutta voi myös laittaa esim. puolet maitosuklaata ja puolet tummaa suklaata. Suklaa sulatetaan kattilassa, johon on lisätty 2 rkl voita ja 2 dl kuohu/vispikermaa. Anna jäähtyä hetki ja kaada sitten pohjan päälle. Itse lisäsin väliin vielä dulce de lecheä, joka on vähän kuin tiivistä kinuskikastiketta. Samanlaista saa esim. kun keittää maitotiiviste-tölkkejä. Mutta meillä oli siis ihan kaupasta ostettua. Tätä ei välttämättä tarvita vaan pohjan päälle voi kaataa suklaan ihan suoraan. Itse lisäsin siitä syystä, että pohjasta tuli sen verran korkea että suklaa ei olisi yksin riittänyt tai olisi pitänyt olla enemmän suklaata. Ja lopuksi sitten murustellaan päälle daim-suklaapatukoita. Ja kakku, tai paremminkin piirakka, on valmis nautittavaksi. 

Ei nyt vedä vertoja ehkä valmiille Daim-piirakalle, jota voi ostaa esim. Ikean pakastealtaasta mutta yksinkertaisten aineiden ansiosta on kuitenkin helppo ja nopea valmistaa. Ja onnistuu siis gluteenittomana kun käyttää gluteenittomia keksejä. 


Tänään leivoimme puolestaan pikkuneidin kanssa nopean mustikkapiirakan. Jostain syystä pari päivää sitten Kia pyysi, että voisinko tehdä hänelle joku päivä mustikkapiirakkaa. Kia ei yleensä ole kauheasti makeiden juttujen ystävä ja yleensä keksit, kakut, piirakat, pullat ym. eivät hänelle maistu. Tänään koulun jälkeen neiti pyysi, että voisimmeko leipoa jotain yhdessä ja niinpä päätimme sitten valmistaa sen hänen toivomansa mustikkapiirakan. 

Paljon helpompaa reseptiä ei voi enää olla ja sen valmistus onnistuu myös lasten kanssa. Pohjaan tarvitaan ensimmäisenä 6 dl jauhoja + 3 tl leivinjauhetta. Sitten lisätään joukkoon vain muut ainekset eli 3 dl sokeria, 1 tl vaniljasokeria, 1 kananmuna, 2 dl maitoa, 1.5 kermaa ja 100 g voisulaa. Ja nämä sitten vain lopuksi sekoitetaan nopeasti sähkövatkaimella taikinaksi. Taikina pellille ja mustikat päälle. Niiden päälle voi ripauttaa hieman sokeria. Ja sitten vain 200 asteiseen uuniin n. 15-20 minuutiksi. Ja eikun herkuttelemaan. Maistuu ihan sellaisenaan tai tietysti vaikka vaniljakastikkeen kera... 

Tällä kertaa kokeilin piirakkaa myös pienellä lisätwistillä sillä löysin kaupasta erikoista tuorejustoa, johon on lisätty valkosuklaata. Eli vähän kuin philadelphia-juustoa valkosuklaalla... Laitoin puolet purkista, yhden kananmunan ja sekoittelin nopeasti tasaiseksi massaksi. Ja kaadoin sitten piirakan päälle ja levittelin vähän taikinaa, jotta nämä eri osaset sekoittuivat hieman. Tämä antoikin kivan lisämaun piirakalle ja vähän lisäkosteutta myös. Ei tarvittu lisäksi mitään vaniljakastiketta. Hyvää, helppoa ja todella nopeata! 



 

 


 

Nautinnollista viikonloppua! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti