lauantai 24. lokakuuta 2015

Suomi-koulussa tänään: YK:n päivä ja Suomi maailmankartalla

Sattuikin sopivasti, että YK:n päivä osui juuri Suomi-koulu lauantaille eli tänään 24.10 vietetään Yhditystyneiden kansankuntien päivää järjestön perustamispäivän kunniaksi. Sopimus astui voimaan vuonna 1945 eli tänä vuonna vietetään YK:n 70-vuotista taivalta. Tänä aikanahan maailma on muuttunut paljon mutta järjestön ajatus on kuitenkin edelleen sama.

YK:n keskeisenä päämääränä on edistää kansainvälistä rauhaa ja turvallisuutta sekä terveyttä, taloudellista yhteistyötä, kansakuntien välisiä ystävällisiä suhteita ja kulttuurienvälistä ymmärtämystä. Sen tavoitteena on myös toimia foorumina, jossa kaikkien maailman maiden edustajat voivat kohdata ja vaikuttaa kansainväliseen kehitykseen maapallolla. YK:n tavoitteet on kirjattu järjestön peruskirjaan. YK:n päätöksiä tekee yleiskokous. Se pidetään New Yorkissa ja jokainen jäsenvaltio voi osallistua  yleiskokoukseen.
Suomi haki YK:n jäsenyyttä jo vuonna 1947, mutta hyväksyttiin YK:n jäseneksi 1955, Jo edellisenä vuonna oli kuitenkin perustettu jo Suomen YK-liitto. Suomessa YK:n päivä on vakiintunut liputuspäivä.
Koulupäivän aloitimme perinteiseen tapaan kuulumisilla ja tutustumisleikillä. Tällä kertaa leikimme vähän teeman mukaista leikkiä, jossa lapset huomaavat, että olemme kaikki erilaisia ja erityisiä mutta meissä kaikissa on myös jotain samaa. Eli pyysimme lapsia järjestäytymään eri tavoin kuten: kaikki, joilla on pitkät hiukset, pikkuveli, punaiset sukat, silmälasit, siniset silmät jne. Sitten annoimme lapsille erilaisia tehtäviä, esim. kaikki vaaleatukkaiset hyppivät, tummatukkaiset ryömivät, kaikki jotka pitävät koirista alkavat haukkua jne. Lisäksi pyrimme löytämään myös samanlaisuuksia, jotain mikä yhdistää kaikkia. Esim. kaikki, joilla on suomalainen äiti, nenä lattiaan!Hauskaa oli! 
"Virallisessa" päiväohjelmassa oli mm. YK-aiheisia tehtäviä. Keskustelimme vähän YK; tehtävästä edistää rauhaa ja hyvinvointia. Mietimme lasten kanssa, että mitkä asiat tuovat heille hyvinvointia. Mietimme myös, että mitkä asiat pelottavat lapsia ja sitten piirsimme ne paperille ja vedimme isot viivat "pelkojemme" päälle.

 
Ja totta kai lauloimme laulun: matkustan ympäri maailmaa... 
Ulkona kävimme pelaamassa hauskaa "maapallo" -peliä, jonka isompien ryhmä oli kehitellyt. Lapset olivat maahan piirtäneet eri mantereet ja etsineet sitten pienemmille sopivia symboleita, jotka muistuttaisivat kyseisistä alueista. Esim. etelä-mantereella oli pingviini, Aasiassa panda-karhu, Australiassa kenguru, Euroopassa karhu jne. Sitten opettaja huuteli mantereita ja lasten tehtävä oli juosta oikeaan paikkaan. Näin tulivat hauskalla tavalla mantereet pienillekin tutummaksi. 


 

Tauon jälkeen siirryimme jälleen sisälle ja ohjelmassa oli Suomi maailmankartalla. Mukana oli pari maapalloa, josta etsimme Suomen. Mietimme yhdessä, mitä lapset tietävä Suomesta (elämet, luonto, ruoka, nähtävyydet, ilmasto, tavat jne). Opimme tunnistamaan Suomen muodon sekä lipun. 
Tämän jälkeen juttelimme siitä, että olivatko lapset käyneet jossain toisessa maassa. Ja etsimme niitä kartalta. Pohdimme myös sitä, että minkälaista elämää vietetään eri puolilla maailmaa. Ovat eri puolilla maailmaa asuvat lapset erilaisia kuin me? Tykkäävätkö he leikkimisestä tai jalkapallon pelaamisesta? Miltä he näyttävät? Tämän jälkeen teimme yhdessä tehtävän, jossa oli kuvia eri maista: Suomesta, Espanjasta ja Kiinasta. Rakennuksia, ruokia, ihmisiä, luontoa, eläimiä jne. ja lasten tuli sitten päätellä, että mistä maasta on kyse. 


Lopuksi askartelimme vielä  pienten kanssa jokaiselle omat Suomen kartat, johon laitoimme tärkeitä kaupunkeja. Ja jokainen sai sitten kirjoitella lisää kaupunkeja, väritellä kuvia tai piirtää Suomi-aiheisia juttuja oman halunsa mukaan. Ja kartat tietysti sai viedä kotiin. 
 


Isompien ryhmässä askarreltiin YK:n päivän teeman mukaisesti. 
 

 

Ensi kerralla onkin sitten vuorossa askartelutalkoot, jossa teemme mm. joulukoristeita ja -kortteja myyjäisiä varten. Niillä keräämme sitten lisää rahaa koulun kassaan ja ehkä keväällä pääsemme sitten taas koulun kustantamalle kevätretkelle. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti