torstai 15. lokakuuta 2015

Koulun tarjoamia harrastuksia

Täällä Espanjassa on hyvin yleistä se, että koulut tarjoavat paljon erilaisia harrastusmahdollisuuksia lapsille. Yleensä ihan siitä yksinkertaisesta syystä, että täällä aikuisten työpäivät venyvät kovin pitkiksi ja näin ollen lapsille on kehitettävä joku hoitopaikka taikka sitten jotain muuta ohjelmaa normaalin koulupäivän jälkeiseksi ajaksi. 

Koulut tarjoavat mahdollisuuden osallistua tällaisiin vapaaehtoisiin "extra escolar" -harrastuksiin, joita on tarjolla heti koulun jälkeen koulun tiloissa.  Näin vanhemmat eivät joudu palkkaamaan lastenhoitajaa iltapäivän tunneille tai työllistämään isovanhempia lastenhoitoon. Toki moni niin joutuu edelleen tekemään mutta näin saadaan edes yhdistettyä lasten koulunkäynti ja harrastukset saman katon alle. Ihan kätevää ja järkevää. 

Toki harrastusmahdollisuudet riippuvat aina sitten koulusta ja sen mahdollisuuksista mutta lähes kaikissa kouluissa on esim. tarjolla koripalloa, judoa, lentopalloa, voimistelua, kitara/huilu tmv. tunteja, taidetta jne. Lisäksi sitten koulusta riippuen tarjolla voi olla esim. uintia, balettia / tanssia, ratsastusta, jalkapalloa, yleisurheilua, teatteria, englantia jne. Eli ihan laidasta laitaan ja koulun resurssien mukaan. Joissakin kouluissa lukukausimaksuun sisältyy esim. yksi harrastus kaksi kertaa viikossa mutta yleensä nämä ovat lisämaksullisia. Tosin kuukausimaksut ovat huomattavasi edullisempia kuin mitä olisi esim. yksityisessä tanssi/balettikoulussa tmv. 

Täällä on hyvin yleistä se, että lapsilla on joka arki-ilta jotain koulunjälkeistä aktiviteettia. Sen lisäksi, että lapsilla on muutenkin ihan hurjan pitkät koulupäivät ja valtavasti kotiläksyjä. Mutta ongelma tulee yhteiskunnasta ja sen tavoita. Kun vanhemmilla työpäivät kestävät monesti ainakin klo 19 asti, osalla jopa myöhempään, niin on normaalia tarjota lapsille jotain tekemistä iltapäivän / illan tunneiksi. Sillä täällä ei lapsa haluta jättää yksin kotiin, ei edes vanhempia lapsia. 

Itse monesti mietin sitä, että milloin nämä lapset saavat olla "lapsia". Kun koulu alkaa jo 3-vuotiaana ja koulupäivät kestävät monilla klo 17 asti. Sen päälle harrastukset ja kotiläksyt. Eipä sitä viikolla enää vietetä aikaa erikseen ystävien kanssa tai leikitä. Mutta niin kauan kun työelämä elää omaa rytmiään, niin vanhemmilla ei ole kauheasti edes mahdollisuuksia toisenlaisen arjen tarjoamiseen. Tai jos on, niin siinä tapauksessa lapsi yleensä sitten viettää tuntikausia joka päivä jonkun lastenhoitajan kanssa - yleensä jonkun siirtolaistaustaisen. Tännehän on jo vuosikymmeniä valunut valtavat määrät siirtolaisia niin etelä-Amerikasta kuin muualtakin maailmasta ja pääasiassa nämä ovat työllistyneet juuri erilaisiin "halpatöihin" eli lastenhoitajiksi, kodinhoitajiksi, siivoajiksi jne. Kumpi on sitten parempi - se, että lapsi viettää aikaansa jonkun hoitajan kanssa vai koulussa harrastusten parissa?

Olen sikäli onnellissa asemassa, että hetkellä pystyn taloudellisesti olemaan kotona ja näin ollen viettämään paljon aikaa Kian kanssa. Toki oman "työuran" kannalta tämä ei ole kannattavaa mutta nämä ovat näitä valintakysymyksiä. En halua, että lapseni viettää tuntikausia koulussa tai jonkun puolivieraan lastenhoitajan kanssa. Nämä ovat kuitenkin hänen elämässään tärkeitä vuosia. Toki olemme halunneet tarjota Kialle myös mahdollisuuden harrastaa. Ihan siitä syystä, että liikunta on äärimmäisen tärkeää lapsen kehityksen kannalta. Kia aloitti viime vuonna tanssiharrastuksen koulun toimesta ja sitä olemme neidin toiveesta jatkaneet myös tänä vuonna. Tosin viime vuonna neiti kävi vain kerran viikossa mutta tänä vuonna hän haluaisi päästä kaksi kertaa viikossa. Ja koska toive tuli häneltä itseltään, niin totta kai sitä haluamme kunnioittaa. Tosin se tarkoittaa sitä, että kaksi kertaa viikossa vietän käytännössä koko iltapäivän koulussa mutta tämäkin on oma valintani. Koulupäivä nimittäin Kialla loppuu klo 14-14.30 ja tanssitunti alkaa klo 15.30. Eli yleensä saavun koululle klo 14 ja sitten vietämme yhdessä tämän 1-1.5 tuntia. Käymme esim. läheisessä puistossa ja nautimme välipalaa. Ja sitten istuskelen sen tanssitunnin ajan eli klo 15.30-16.30 koulun sisäpihalla. Tosin usein vielä sen jälkeenkin menee vielä toinen tunti sillä lapset yleensä tahtovat jäädä vielä yhdessä leikkimään tanssitunnin jälkeen eli kotiin pääsemme monesti vasta klo 17.30-18 aikoihin. Toki voisin olla laiska ja hakea neidin vasta tanssitunnin jälkeen mutta itselleni on kuitenkin tärkeää viettää nämäkin hetket neidin kanssa ja näin saamme arvokasta "suomenkielen" aikaa.  

Nämä koulun tarjoamat tanssitunnit poikkeavat aika paljon ns. "normaaleista" tanssi- tai balettitunneista. Eli huoneessa ei ole peilejä, lapsia ei pakoteta opettelemaan liikkeitä tai koreografiaa jne. Opettaja on itse tanssija, tanssinopettaja mutta myös psykologi eli hän on hienosti yhdistänyt erilaisia asioita näillä tunneilla. Tärkeintä on osallistuminen, lapsen liikkuminen, mielikuvituksen hyödyntäminen ja kehittäminen, oman kehontuntemuksen parantaminen jne. Jokainen tunti on etukäteen suunniteltu ja aina eri teemalla. Esim. viime viikolla oli teemana Hip-Hop ja silloin musiikki oli tietysti teeman mukaista. Mutta sen sijaan että lapset olisivat opetelleet varsinaisia Hip-Hop liikkeitä niin kaikki tapahtui mielikuvista hyväksi käyttäen. Opettaja oli etukäteen miettinyt esim. erilaisia eläimiä ja niiden liikkumisen avulla haettiin liikkeitä tanssiiin. Tänään taas oli ohjelmassa klassisempaa musiikkia ja lapset esim. liitelivät perhosten lailla pitkin salia. 

Kia on nauttinut näistä tanssitunneista ihan valtavasti enkä voisi vielä edes kuvitella vieväni Kiaa normaaleille balettitunneille. Ainakaan toistaiseksi. Nimittäin senkin ehdimme jo nähdä ja kokeilla. Kyseessä ei todellakaan ollut mikään satubaletti - sellaista täällä ei edes tunneta - vaan ihan oikeasti joutuivat opettelemaan jo liikkeitä, asentoja ja koreografioita. Lapsia arvosteltiin, komennettiin jne. Voi olla, että satuimme vain huonoon paikkaan ja huonon opettajan tunnille mutta toki olen muilta äideiltä kuullut myös vastaavia kokemuksia. Joten ei kiitos! Katsellaan sitten muutaman vuoden päästä paremmin, jos neidin innostus sitten sitä vaatii. 

Kian koulussa on tällä hetkellä tarjolla vain muutamia erilaisia harrastusmahdollisuuksia, johtuen siitä, että koulun tiloissa ei pysty pelaamaan esim. palloilulajeja eikä uima-allastakaan ole lähellä. Ja lapsiakin on toistaiseksi alle 80 ja niiden ikä alle 6-vuotta eli ihan hurjia harrastuksia ei vielä voi edes tarjota. Mutta me olemme tarjontaan ihan tyytyväisiä - tanssituntien lisäksi tarjolla on mm. joogaa, maalausta ja kokkikoulua. 

Jooga olisi kerran viikossa ehkä ihan hyvä lisä meidän aktiiviselle ja vilkkaalle pikkuneidille mutta toistaiseksi emme ole sitä vielä aloittaneet. Jos tarjolla olisi äiti/isä-lapsijooga, niin siihen ehkä voisimme osallistua :-)  Onneksi kuitenkin normalien koulutuntien ohessa he harrastavat jonkin verran myös joogailua ja myös maalausta. Yleensä kaksi kertaa viikossa on ohjelmassa jonkinlaista liikuntaa - oli se sitten motoriikkajuttuja, leikkejä, tansseja tai joogaa. Ja lisäksi kerran viikossa on ohjelmassa maalaustunti. Ja näiden päälle vielä kerran kuukaudessa on "kokkikoulua". Eli aktiviteetteja riittää... Mutta kuitenkin niin, että aikaa jää myös leikkimiselle, ulkoilulle ja ihan vaan rauhoittumiselle. 

                                                        JOOGA


JUEGO DE PINTAR ELI VAPAATA MAALAUSTA 
LASTEN KOKKIKOULU Näiden harrastusten hinnat ovat 20-30 euroa kuukaudessa, riippuen siitä että onko tunteja kerran vai kahdesti viikossa. Eli mielestäni ihan kohtuusumma. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti