sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Perhelomaviikko Costa del Solilla

Nyt se on sitten viimeinen kesälomaviikko vietetty ja se menikin mukavissa tunnelmissa. Takana on kerta kaikkiaan kiva loma Costa del Solilla eli suomeksi Aurinkorannikolla. Tämähän tarkoittaa rannikkoaluetta Andaluciassa, Malagan maakunnassa. Alue on melko laaja ja se rajoittuu etelässä Gibraltariin ja pohjoisessa puolestaan Nerjan kaupunkiin. Ja sille välille jää lukuisia suosittuja matkailualueita kuten suomalaistenkin suosimat Marbella, Fuengirola ja Torremolinos. Itse Malagan kaupunki on tietysti rannikon sydän, espanjalaista elämää sykkivä 560 000 asukkaan kaupunki. Sekin on itsessään upea lomakaupunki, josta löytyy niin rantoja kuin kulttuuria, ostosmahdollisuuksia ja hienoja ravintoloita. Mutta suurin osa matkailijoista kuitenkin suuntaa rannikon "pienempiin" kaupunkeihin, jotka nekin tarjoavat hyvät mahdollisuudet monipuolisen loman viettoon. Niissä etuna on lähinnä se, että kaupungit on suunniteltu matkailua varten eli kaikki palvelut ovat suhteellisen tiiviillä alueella ja hotellit ovat keskittyneet rannan ja rantakadun läheisyyteen. Eli loman vietto on tehty mahdollisimman helpoksi.
Costa del Solilla on ehkä vähän kyseenalainen matkailumaine hirveänä "turistirysänä" ja tämä on ennen kaikkea seurausta 60-luvulla alkaneesta pakettimatkailustabuumista. Sen myötä rannikosta tuli suosittu lomakohde, myös suomalaisten keskuudessa. Mutta 90-luvulla seutu alkoi kuitenkin menettää suosiotaan - ainakin suomalaisten keskuudessa. Viime aikoina ei ole ollut kovinkaan "muodikasta" mennä lomalle vaikkapa Torremolinokseen. Mutta onneksi tämäkin on taas muuttumassa sillä rannikon kaupungit ovat kovasti kehittyneet ja yrittäneet uudistua joten nyt voi hyvin mielin jo suositella lomailua alueella. Ainakin näin syyskuussa, pahimman kesäsesongin jo mentyä ohi, on Costa del Sol parhaimmillaan. Aurinko paistaa, merivesi on lämmintä eikä rannoilla enää tungosta. Espanjalaisten lomat ovat loppuneet (alueella käy nykyään paljon espanjalaisia lomailijoita heinä-elokuussa) joten kaupungit ovat rauhoittuneet selvästi vilkkaan kesän jäljiltä mutta kuitenkin niin, että kaikki palvelut toimivat vielä loistavasti. Lokakuussa kaupungit alkavat sitten vähitellen "talvehtimaan" ja silloinhan alueella on lähinnä enää eläkepäiviään viettäviä lomailijoita, jotka pakenevat pohjolan kylmää talvea. Omasta mielestäni syyskuu on kuitenkin parasta aikaa rannikolla - suosittelen!

Costa del Solin parhaita puolia rantojen lisäksi ovat tietysti lukuisat nähtävyydet sillä tekemistä ja näkemistä alueella riittää taatusti useammaksikin viikoksi. Etenkin jos ottaa vuokra-auton alle ja lähtee retkeilemään myös muualle Andalucian alueelle. Etenkin Sevilla, Granada (Alhambran palatsi) ja Cordoba ovat suositeltavia vierailupaikkoja Costa del Solin ulkupuolella. Lisäksi lukuisat valkoiset pikkukylät eli pueblos blancos ovat hienoja vierailupaikkoja. Unohtamatta Cadizin kaupunkia, jossa saa parikin päivää vietettyä helposti. Lähistöltä löytyy myös koko eteläisen Espanjan upeimmat rannat. Myös Gibraltar on tietysti mielenkiintoinen vierailupaikka, jos kiinnostaa nähdä palanen Englantia keskellä Espanjaa.

                                                 Alhambran palatsi GranadassaGibraltarin "kuvatuimmat kohteet" 
 

Pienet, pittoreskit valkoiseksi kalkitut kylät ovat itsessään jo "nähtävyyksiä"
Cadizin kaupunki sykkii Andalucialaista elämää, vanhakaupunki pikkukujineen on todella tunnelmallinen ja täynnä elämää. Kaupungin ulkopuolelta avatuvat kilometrien pituiset vaaleahiekkaiset rannat.Leijasurffauksen mekka on puolestaan Tarifan kaupunki, jossa riittää hiekkarantaa ja tuulta. Itse Tarifan kaupunki poikkeaa tunnelmaltaan muista rannikon kaupungeista, sillä tunnelma on todella rento ja melko "hippimäinen". 

 Sevillan kuuluisin nähtävyys on kaupungin katedraali, jonne on sijoitettu Kristoffer Kolumbuksen jäänteet. Mutta kaupungissa on myös paljon muutakin mielenkiintoista nähtävää. 

Mutta näkemistä ja tekemistä löytyy myös Costa del Solin alueelta, lyhyiden ajomatkojen päästä. Malagan kaupunki on ehdoton vierailupaikka, jos haluaa nauttia paikallisesta elämänmenosta, tehdä ostoksia ja tutustua paikalliseen kulttuuriin. Picasson museo on näkemisen arvoinen! Ja tietysti Malaga tarjoaa ruokakulttuurin ystävälle lukuisia mahtavia elämyksiä. Liikkuminen rannikolla on helppoa sillä moottoritie kulkee pohjoisesta etelään koko rannikon läpi. Ja paikoitellen tie kulkee todella mahtavissa maisemissa. Lisäksi Malagasta kulkee Fuengirolaan asti paikallisjuna, jolla pääsee liikkumaan näppärästi kaupungista toiseen. Ja tietysti myös paikallisbussit kulkevat pienempiin kyliin. Mutta toki vuokra-auto aina tarjoaa omanlaista liikkumisen vapautta eivätkä hinnatkaan päätä huimaa. Auton saa viikoksi edullisimmillaan alle 100 eurolla. 

Malagan "must" jutut eli Calle Larios-katu sekä Museo Picasso
 


Malagan lentokenttä sijaitsee Torremolinosin ja Malagan kaupungin välissä ja sinne on hyvät yhteydet eri puolilta Eurooppaa. Itse lensimme täältä Gran Canarialta suoralla lennolla Vuelingin kyydillä kun taas vanhempani saapuivat Ryanairilla Tampereelta. Lisäksi ainakin Norwegian ja Finnair lentävät Suomesta. Nykyään valmismatkoja taitaa olla enää aika niukasti tarjolla sillä valtaosa lomailijoista tulee alueelle omatoimisesti. Hotellejahan on tarjolla vaatimattomasta hostellista aina loistokkaisiin 5 tähden hotelleihin eli kaikille löytyy varmasti vaihtoehtoja. Lisäksi alueella on myös paljon yksityismajoitusta ja sellaiseen mekin päädyimme tällä kertaa. Varasimme netin kautta ihan yksityisen asunnon paikallisesta omistajalta ja tämä oli nappivalinta. Taloyhtiö sijaitsi kivalla paikalla Los Alamosin alueella, hieman Torremolinosin keskustan ulkopuolella mutta kuitenkin vielä kaupunkialueella. Rantaa pitkin keskustaan käveli noin puolessa tunnissa, taksilla/autolla matkaan meni 5-10 minuuttia ja junallakin olisi näppärästi päässyt sillä juna-asema oli n. 5 minuutin kävelymatkan päässä. Parasta oli kuitenkin sijainti rantakadulla eli taloyhtiöstä oli suora kulku Paseo Maritimo -rantakadulle ja rannalle. 
Rannalla oli näin syyskuussa aivan ihanan rauhallista ja väljää. Heinä-elokuussa väkeä on niin paljon, että pyyheliinalle on vaikea löytää paikkaa... Aurinkotuolin hinta tähän vuodenaikaan oli 3-4 euroa ja rannalta löytyy hyvät palvelut. Rantavarjoalueet kuuluvat aina jonkun rantakuppilan eli chiringuiton hallintaan ja näin ollen juoma- ja ruokapalvelu pelaa erinomaisesti. Myös kyseisen ravintolan vessat ovat tietysti ranta-asiakkaidenkin käytössä. Rannoilta löytyvät myös suihkut. 


Me maksoimme tilavasta 3 makuuhuoneen asunnosta yhteensä 500 € / viikko ja siihen sisältyi tietysti petivaatteet, pyyheliinat ja loppusiivous. Mutta tietysti loman aikaisista siivouksista piti tietysti itse huolehtia. Asunto oli loistavasti varustettu  - kaikki löytyi hiustenkuivaasta aina pesukoneeseen ja lasten autoistuimeen asti. Ja keittiö tietysti täydellisesti varustettu. Ja parvekkeelta kivat merinäköalat. Taloyhtiössä oli myös todella kiva allasalue, jossa ei ruuhkaa ollut. 


 


Me ehdimme viikossa tehdä kaikenlaista. Kävimme rannalla, altaalla, ostoksilla, akvaariossa, eläinpuistossa, flamenco-esityksessä, tapasimme ystäviä ja pari päivää vietimme myös Jesuksen veljen kotona grillaten ja auringosta nauttien. Ja melkein jokaisena aamuna kävimme tekemässä aamulenkin rantakatua juosten auringonnousun aikaan. Ihan huippua! 


Aamulenkkimaisemia
 


Flamenco -esitys on myös ehdottomasti yksi tyypillisimmistä Andalucialaista jutuista. Parhaimmat paikat ovat tietysti perinteisiä Tablao Flamenco- paikkoja, joissa ei välttämättä edes matkailijoita näy. Mutta me kävimme tällä kertaa seuraamassa ihan "turisti" versiota, ihan aikataulusyistä. Fuengirolassa on esim. Tipi Tapa- ravintola, jossa on pari kertaa viikossa esiintymässä pieni ryhmä. Esitys alkaa klo 19.30 ja kestää reilun tunnin verran. Samalla on mahdollisuus nauttia ravintolan ruokatarjonnasta (tapaksia) mutta ruokailu ei ole pakollinen. Viidellä eurolla pääsee ihan vain esitystä seuraamaan - toki tietysti on kohteliasta joku juoma samalla nauttia... Paikat kannattaa etukäteen varata sillä pöytiä ei ole kovinkaan montaa mutta varaus onnistuu ihan kätevästi soittamalla suoraan ravintolaan. Meillä pikkuneiti tykkäsi esityksestä ainakin valtavasti ja sen verran ison vaikutuksen teki show, että omat flamenco-kengät piti tietysti hankkia tuliaisina. Mekko ja kastanjetit löytyvät jo kotoa... 

 

Lasten kanssa suositeltava vierailupaikka on Fuengirolan Bioparc-eläinpuisto, joka sijaitsee keskellä kaupunkia. Eläinpuisto on todella hienosti rakennettu ja eläimille on rakennettu mahdollisimman luonnonmukaiset olot. Puisto on avoinna läpi vuoden joka päivä klo 10 alkaen. Kesäisin puisto on avoinna jopa klo 23 asti mutta talvella puisto sulkee ovensa klo 18. Sisäänpääsy on aikuisilta 19.50 € ja lapsilta 3-9 vuotta 13.50 €. Mutta monista mainoslehtisistä löytää alennuskuponkeja, jotka kannattaa hyödyntää. Niillä saa sisäänpääsystä 3-4 euron alennuksen! Toinen "teemapuisto" jossa kävimme oli Benalmadenan Sealife -akvaario. Se ei ole suuren suuri mutta ihan mielenkiintoinen vierailupaikka kuitenkin merielämän ystäville. Akvaario on avoinna joka päivä klo 10-18 ja se sijaitsee Benalmadenan huvipursisatamassa eli samalla reissulla voi käydä hienoja veneitä ihailemassa ja lähteä vaikka auringonlasku-risteilylle, joita satamassa myös myydään. Etukäteen netistä ostettuna liput maksavat 12 € mutta lippuja myydään hieman kalliimmalla myös portilla. Tosin tännekin löytyy mainoslehtisistä alennuskuponkeja, jotka kannattaa hyödyntää jos ostaa liput vasta portilta. 
Costa del Solin alueelta löytyy monta muutakin lapsille sopivaa vierailukohdetta kuten Torremolinosin vesipuisto sekä krokotiilipuisto, Benalmadenan tivoli sekä Selwo marina-puisto ja Esteponan Selwo Aventura-eläinpuisto. Toki paljon muutakin nähtävää alueelta löytyy eli lapsiperheillekin Costa del Sol tarjoaa valtavan määrän tekemistä ja näkemistä. 

Sen lisäksi että Kia sai viettää tärkeää aikaa mummun ja pappan kanssa, niin onnistuimme yhdistämään lomailuun myös ystävien tapaamista. Ja pari päivää vietimme Jesuksen veljen perheen kanssa eli Kia pääsi touhuamaan myös serkkupoika Pedron kanssa. Meillä on myös muutamia ystäviä & ystäväperheitä, jotka asuvat seudulla ja heitäkin ehdimme tapaamaan. Ensin kolme ystäväperhettä iltapäiväkahvien merkeissä rannalla ja myöhemmin vielä pari pariskuntaa illallisen merkeissä. Eli aika täydellinen lomapaketti ja ihan huippuloma myös pikkuneidillä! 


Kia ja Pedro-serkku 6-vuotta Kia ja Carla, molemmat tytöt ovat syntyneet Fuerteventuralla

'


Toki lomaan mahtui myös herkuttelua - niin paikallisilla kuin kansainvälisillä herkuilla. Rannikolla tietysti erilaiset merenelävät ovat ruokakulttuurin perusta ja erilaisia kaloja sekä äyriäisiä on ravintoloissa aina tarjolla. Ehkä yksi perinteisimmistä alueen herkuista on espetos de sardinas eli vartaassa grillatut sardiinit. Niitä on tarjolla lähes kaikissa rantaravintoloissa! Kalaa, mustekalaa eri muodoissa, simpukoita, rapuja ja muita mereneläviä - niistä on Costa del Solin ruokalistat tehty :-) 


 

Ja jos paikallinen keittiö alkaa kyllästyttämään, niin vaihtoehtoja toki löytyy myös kansainvälisen keittiön puolelta. 

 
Meillä oli ihan huippuloma kaikin puolin ja ehkäpä ensi vuonna uudelleen.... Ei kommentteja:

Lähetä kommentti