lauantai 8. elokuuta 2015

Helppoa leivontaa lasten kanssa: vaaleat piparit

Suomessa on helppoa leipoa lasten kanssa pipareita kun valmista taikinaa saa kaupan pakastealtaasta mutta täältä Espanjasta ei tällaisia löydy. Joten piparitaikinat pitää vain tehdä itse... Tästä syystä meillä ei ehkä pipareita leivota kovinkaan usein vaan yleensä sitten leivomme pikkuneidin kanssa jotain mitä voi tehdä samantien. Useimmat piparitaikinathan pitää kylmettää jääkaapissa useamman tunnin ajan eli mitään ex-tempore leivontaa ei voi silloin harrastaa. 

Olen kokeillut muutamia erilaisia taikinoita mutta vielä en ole löytänyt sellaista, joka oli helppo & nopea tehdä, maistuisi hyvältä ja olisi vielä helppoa leivottavaa. Yleensä aina joku ominaisuuksista puuttuu.. Jos joku tietää jonkun hyvän & helpon & maistuvan reseptin, niin ilolla otan vastaan! 

Tällä kertaa kokeilimme uutta reseptiä, joka täytti itse asiassa kaksi vaatimusta eli oli helppo & nopea tehdä sekä sitä oli helppoa leipoa. Mutta maussa oli kyllä parantamisen varaa - nimittäin ne eivät maistuneet oikeastaan miltään.. Vaikka lorautin mukaan jopa hieman sitruunaöljyä, joka yleensä antaa kivan vivahteen. No, pääasia oli että pääsimme niitä pipareita leipomaan ja ensi kerralla pitänee sitten kehitellä reseptiä niin, että makuakin tulee vähän enemmän. 

Taikinan teimme jo pari päivää sitten ja se on odottanut sopivaa hetkeä jääkaapissa siitä asti. Taikinaan tuli:
3 munaa
2.5 dl sokeria
50 g voita
1 tl leivinjauhetta
½ tl kanelia
8 dl vehnäjauhoja

Itse taikina oli lapsen kanssa helppo tehdä. Ensin rikotaan kulhoon munat, sitten lisätään sokeri ja vatkataan vaahdoksi. Kuivat aineet sekoitetaan keskenään, lisätään joukkoon ja vatkataan sekaisin. Taikina jääkaappiin, ainakin pariksi tunniksi ennen leivontaa. 
 Taikinaa oli helppo käsitellä. Se oli sopivan pehmeätä jääkaappikylmänäkin ja pienet kädetkin jaksoivat sitä hyvin kaulita. Taikina ei myöskään pehmentynyt tai murentunut liikaa eli koostumukseltaan juuri täydellistä lasten kanssa leivontaan. 
 

Piparit paistoimme 200 asteessa, noin 8-12 minuuttia. Taisivat olla hieman liian kauan sillä tummuivat vähän turhan paljon.


 

Rakenteeltaan piparit ovat kovia paistamisen jälkeen ja tästä syystä niitä on myös helppo esim. koristella lasten kanssa. Eivät mene "pipareiksi" vaikka saisivat vähän kovakouraisempaakin käsittelyä. 

Makua näissä ei tosiaan juurikaan ollut eli ehkä ensi kerralla lisään joukkoon ainakin reilusti vaniljaa. Myös loraus kermaa tekisi rakenteelle ehkä hyvää... 

Joka tapauksessa otsikon mukaisesti "helppoa leivontaa lasten kanssa". 

3 kommenttia:

 1. Hei, olen ulkoespanjalainen ( äidinkieleksi muodostunut jo suomi) Olemme tulossa vuodeksi kanarialle. Lapset nyt steinerkoulussa ja montessorikin minulle tuttu (olen luokanope) Koulutus kiinnostaa siis, meiltä menisi lapsia peruskouluun ja lukioon =) Luin tuon aikaisemman postauksesi koulueroista. Oli hyvä kiitos!

  Olisi kiva kuulla asuinalueista vaikka privaattina. Saako sinuun yhteyttä? sähköposti? facebook?

  VastaaPoista
 2. Totta kai voi viestiä laittaa privaatisti. Sähköpostilla tavoittaa esim. miia.junell@hotmail.com.

  VastaaPoista
 3. kiva =) otan kunhan työkiireet heltiävät =)

  VastaaPoista