maanantai 17. elokuuta 2015

Asuntokauppoja Kanarialla

Espanjassa on jo muutamia vuosia ollut melkoiset ostajan markkinat sillä asuntokuplan puhjettua ovat hinnat tulleet roimasti alas. Joillakin alueilla on "pohja" jo ilmeisesti saavutettu ja hinnat ovat lähteneet nousuun - näin on esim. käynyt entisellä kotisaarellamme Fuerteventuralla. Meillä on ollut viimeisen vuoden verran harkinnassa jonkinlaisen loma-asunnon hankinta saarelta mutta koska sopivaa kohdetta ei ole löytynyt, niin projekti on jäänyt odottamaan sopivampaa hetkeä. Asuntoja olemme käyneet katsomassa useampiakin mutta hinta/laatu eivät ole oikein kohdanneet. Itse vuosia saarella asuneena tiedän hyvinkin tarkkaan, että mitä kannattaa ostaa ja mihin hintaan eli ihan sikaa säkissä ei tule missään nimessä hankittua. Saarellehan rakennettiin 2000-luvun alussa valtava määrä asuntoja todella lyhyessä ajassa mutta valitettavasti suurin osa tehtiin nopeasti ja hyvin heikolla laadulla. Ja kun muutenkin rakentamisen laatu täällä Kanarialla on moneasti vähän sitä ja tätä, niin tarkkana pitää olla. 

Asuntojen hinnat ovat nousseet, laskeneet ja nyt uudelleen nousseet hyvinkin lyhyessä ajassa. Esim. asuntokupla huippuvuosina saattoi olla myynnissä 2mh rivitaloasunto, jossa yhdistetty olohuone  ja keittiö sekä yksi kylpyhuone - hinta 250 000 €. Moni osti ja kuvitteli tekevänsä hyvät kaupat... Sitten kupla puhkesi ja hinnat lähtivät laskuun... Halvimmillaan näitä asuntoja on myyty 70 000 eurolla. Mutta nyt hinnat ovat taas lähteneet nousuun ja asunnoista pyydetään nyt 95 000 - 120 000. Riippuen siitä, että missä kunnossa ovat ja mitä remonttia on tehty. Eli ei todellakaan puhuta mistään pienistä hinnan muutoksista. 
Ja aika samanlainen kehitys on toki ollut monissa muissakin paikoissa. Etenkin niissä, jossa vilkkaasti on rakennettu juuri 2000-luvun alkupuolella. Mutta toki paikoissa, jossa uusrakentaminen on ollut vähäisempää ja muuttoliike vähäisempää, niin hinnanmuutokset ovat luonnollisesti pienempiä.

         Fuerteventuralainen 2000-luvun puolivälissä rakennettu rivitalo, hinta n. 100 000 €. 
         Asunnossa kaksi makuuhuonetta, kylpyhuone, yhdistetty olohuone-keittiö ja terassi.


Nyt kun olemme toistaiseksi unohtaneet tuon loma-asuntohankkeen niin olemme vähän katselleet tämän nykyisen kotisaaren tarjontaa. Asumme nimittäin edelleen vuokralla koska sopivaa myynnissä olevaa kohdetta ei ole tullut vastaan. Moni sanoo, että hullua asua vuokralla kun asunnon ostoon olevat rahat makaavat pienikorkoisella säästötilillä mutta mielestämme hullua olisi sijoittaa niitä rahoja johonkin, mikä ei olisi sen arvoista. 

Toki jos olisi valmis sijoittaman vaikkapa 450 000 niin kyllähän sitä kivoja asuntoja löytyisi melkeinpä mistä päin saarta tahansa. Voisimme esim. ostaa asunnon nykyisestä taloyhtiöstä mutta mielestäni näiden asuntojen hinnat ovat liian korkeita siihen nähden mitä rahalla saa. Toki asunnot ovat ihan kivoja, taloyhtiö piha-alueineen ja uima-altaineen todella viihtyisä mutta nykyisellään hintapyyntö näistä asunnoista on 380 000 € ja ylöspäin. Eikä todellakaan kyse ole mistään uusista asunnoista tai luksusasunnoista... Eli mielestäni hinta ja laatu eivät kohtaa. Varsinkin kun hintaan pitää lisätä n. 10 % erilaisia veroja + kuluja sekä mahdolliset remonttikulut, jos asunnosta haluaisi oman näköisen. Tällaista summa emme ole valmiita sijoittamaan - varsinkaan kun kyse ei ole mistään unelmien asunnosta... 

Toisaalta täällä hyväksi puoleksi täytyy laskea se, että asuntojen vastikkeet ovat huomattavasti alhaisempia kuin Suomessa. Esim. nykyisessä asunnossa (3 mh rivitaloasunto, jossa lisäksi asuttava kellari) se taitaa olla 120 € kuukadessa ja taloyhtiössä on sentään talonmies, siivoaja, puutarhuri töissä kokopäiväisesti. Lisäksi asukkaiden käytössä on uima-allas ja tenniskenttä. Taloyhtiö huolehtii myös esim. viemäreiden myrkytyksistä ym. täällä tarpeellisista pikkujutuista.  Vedestä ja sähköstä laskutetaan tietysti erikseen asuntokohtaisesti. Lisäksi taloista maksetaan kiinteistöveroa, joka vaihtelee kunnan ja asunnon koon mukaan mutta se on vastaavankokoisessa asunnossa n. 500 € vuodessa. 

Eli olemme siis katselleet asuntoja hintaluokassa 300 000 € ja siitä alaspäin. Helsingin seudulla tuolla rahalla ei varmaankaan kummoista kotia saisi mutta muualla Suomessa varmaankin jo riittäisi ihan mukavankokoiseen omakotitaloon. Mutta täällä Kanarialla sillä rahalla ei todellakaan saa mitään luksusta. Ja pitää kuitenkin muistaa, että täällä ei rakentamisen taso todellakaan vastaa esim. Suomen tasoa. Asunnoissa ei ole eristyksiä (vain betoniharkoista tehdyt seinät ja vähän laastia päällä..), ei ole lämpöeristyksiä eikä lämmityksiä, ei ole kosteuseristyksiä pesuhuoneissa ja muutenkin esim. kosteusvauriot ovat taloissa melkeinpä itsestäänselvyys. Harvemmin edes löytyy sellaisia taloja, joissa niitä ei olisi.... 

Tässä esim. muutamia tarjolla olevia asuntoja hintaluokassa vajaa 300 000 €. 

Asunto 1 - Las Palmasin ydinkeskustassa. Tien toisella puolella El Corte Ingles - tavaratalo ja talon vieressä kulkee vilkkaasti liikkennöity Mesa y Lopez- katu. Hyvin tyypillinen keskustan vanha kerrostaloasunto - 3 makuuhuonetta, olohuone ja keittiö. Remontin tarpeessa. Miniparveke. Asunto 2: Myös Las Palmasin keskusta-alueella, vilkkaasti liikennöidyn väylän varrella. Vanhahko kaupunkitalo, jossa pieni sisäpiha. Vaatii myös jonkinlaista pintaremonttia. 3 makuuhuonetta, olohuone ja keittiö. 


Asunto 3: Las Palmasin kaupunkialueen ulkopuolella, ns. San Francisco de Paulan alueella. Tämä on uutta asuinaluetta hieman itse kaupungin yläpuolella eli autoa tarvitaan aina liikkumiseen. Lämpötilat ovat aina viileämmät kuin kaupungissa ja esim. talvella asunnoissa tarvitaan lämmitystä. Alueella on paljon vastaavan tyylisiä, 2- tai 3-kerroksisia paritaloja ja rivitaloja. Nämä ovat käytännössä sen verran uusia että muuttaa voisi ilman suurempaa remonttia jos sisustus muuten sopii omaan makuun. Tässä talossa on 3 makuuhuonetta, olohuone ja keittiö. Lisäksi alakerrassa autotalli, kodinhoitohuone sekä varasto. Pieni oma piha. 


Asunto 4: Saaren eteläosassa, paikallisasutuksen keskellä mutta kuitenkin matkailualueiden (Playa del Ingles) vieressä. Kolme makuuhuonetta, olohuone ja keittiö. Terassi. Pientä pintaremonttia tarvitaan. 


 

 

Nämä kaikki siis sellaisia asuntoja, joiden hintapyyntö on vajaa 300 000 €. Tosin neuvotteluvaraaa täällä on lähes aina asunnoissa ja ainakin 10 prosenttia pitäisi saada helposti hinnasta pois. Mutta toisaalta lopulliseen hintaan pitää sitten lisätä vielä niitä erilaisia kuluja n. 10 % verran. 

Asunnon ostaminen on täällä mielestäni paljon monimutkaisempi projekti kuin Suomessa. Selvitettävää on paljon ja asiat on oltava hallussa ettei tule yllätyksiä kaupantekohetkellä. Tai sen jälkeen. Esim. asunnon mahdolliset velat siirtyvät ostajalle ellei niitä ole kaupantekohetkellä erikseen mainittu. Paljon muitankin seikkoja on otettava huomioon eli asiat kannattaa selvittää ennen ostoa hyvin tarkkaan. Itselläni ei ole tarkkoja tietoja siitä, että paljonko maksettavat verot + muut kulut tarkalleen ovat - ne kun vaihtelevat alueittain ja asunnosta riippuen (onko vanha vai uudisasunto jne). Kaupanteossa on onneksi aina mukana notaari, jonka tehtävänä on selvittää mahdolliset velat ja muut rasitukset ennen kuin kauppa voidaan lopullisesti tehdä. 

Hyvin yleistä on, että myyjä haluaa laittaa kauppakirjaan todellista pienemmän summan (esim. 80 % lopullisesta hinnasta) ja sitten loppuosan haluaa pimeänä "käteisellä". Näin vältetään asunnon arvonnoususta maksettavia veroja (plusvalia). Toisaalta tämä pienentää myös ostajan veroja ostohetkellä mutta toisaalta edessä saattaa olla sitten ikävä yllätys jos asuntoa haluaa tulevaisuudessa myydä. Eli itsekin joutuu sitten maksamaan arvonnoususta tulevat verot ellei sitten siinä vaiheessa saa ostajan kanssa tehtyä samanlaista sopimusta. Tällainen "verojenkierto" on täällä ollut melkeinpä sääntö kuin poikkeus.

Meillä siis projekti vasta alkuvaiheessa mutta olemme jo yrittäneet vähän perehtyä näihin lakikiemuroihin, jotta tiedämme että mitä on odotettavissa. Yhtä asuntoa olemme käyneet katsomassa ja itse asiassa vähän hinnastakin on jo neuvoteltu. Mutta kaupat ovat vielä kaukana sillä asuntoon liittyy selvittämättömiä velkoja ja muita rasitteita eli näitä nyt pitää selvitellä ennen kuin voidaan edes paremmin kauppoja alkaa hieroa. Jos näitä epäselvyyksiä emme saa varmuudella selvitettyä niin kaupat saavat jäädä sillä mitään yllätyksiä emme halua. Tai voi olla, että joku muu ehtii kaupat tekemään ennen meitä. Hinta kun on varsin houkutteleva niin ostajaehdokkaita varmasti riittää mutta toisaalta jotain hämärää on monesti odotettavissa kun hyvää kaupataan hälytttävän halvalla.. 

No, katsotaan että mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Mutta tyytyväisenä toki asustelemme nykyisessäkin kodissa ellei mitään sopivaa löydy. Sitä "unelmiemme" asuntoa tältä saarelta tuskin löytyy - tai ainakaan sillä hinnalla, mitä olemme valmiita sijoittamaan... 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti