sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

Vauhdikas viikonloppu - synttärit vol.3 ja Suomi-koulun kevätjuhla

Tämä viikonloppu on ollut varsin ohjelmapitoinen sillä lauantaina vietimme kotona Kian synttäreitä ystäväperheiden kera ja sunnuntaina oli puolestaan vuorossa Suomi-koulun yhdistetty kevätjuhla ja -retki. 

Huh, huh... Kaksi päivää ohjelmaa aamusta iltaan! Lauantaina vieraita oli paikalla klo 13-20 ja siihen sitten vielä kaikki etukäteisvalmistelut sekä loppusiivoukset päälle. Sunnuntain Suomi-koulupäivää vietimme puolestaan ulkosalla eli ylhäällä vuorilla olevalla Vallesecon virkistysalueella. Sielläkin meni käytännössä koko päivä sillä klo 11 aikaan aloitimme ja kotiin saavuimme klo 17.30.  

Raskas mutta kaikin puolin mukava viikonloppu siis takana. Ainahan on mukavaa viettää aikaa ystävien kanssa ja sitä on mahtunut näihin kahteen päivään reilusti.  Etenkin tänään oli todella mukavaa tutustua paremmin saaren muihin suomalaisäiteihin. Yleensä kun ehdimme vain pikaisesti jutella Suomi-koulun yhteydessä mutta nyt siis koko päivä meni suomikoululaisten ja heidän vanhempiensa parissa. Olipa kiva päivä! 
  
Mutta toisaalta ihan mielelläni aloitan huomenna myös normaali arkiviikon, ilman mitään kummallisempaa ohjelmaa. Ja varmaa on ainakin se, että ensi viikolla emme leivo yhtään mitään sillä kuluneen viikon aikana olen sitä puuhaa harrastanut ihan riittävästi. Saldona mm. kasa muffinsseja, 5 täytekakkua, gluteenittomia muffinsseja ja keksejä synttärivieraille ja paljon, paljon muuta. Mutta onneksi synttärit eivät ole kuin kerran vuodessa, joten ensi kevättä odotellessa :-) Lauantaiset synttärit olivat siis järjestyksessä jo kolmannet, jotka Kialle tänä vuonna järjestimme. Tällä kertaa juhlimme ihan vain kotosalla ja vieraana oli meidän ystäväperheitä lapsineen. Kaikkiaan 10 lasta ja 16 aikuista. Meillä on täällä oma tuttu porukka, joka koostuu lähinnä Jesuksen työkavereiden perheistä ja kaikki olemme saapuneet tänne Las Palmasiin samoihin aikoihin pari vuotta sitten. Ja valtaosan kanssa olemme tunteneet jo Fuerteventuran ajoilta. Eli lapset tuntevat hyvin toisensa ja yhdessä olemme jo aika monet juhlat viettäneet. Ja sen kyllä huomaa, sillä lapset eivät paljon meitä aikuisia päivän aikana kaivanneet vaan puuhaa keksivät koko ajan ihan itsekseen. 


 
Ruokapuolella tarjolla oli tuttuun tapaan noutopöytä, jossa oli mm. pastasalaattia, perunamunakasta, kroketteja, uunivihanneksia, juustopiirasta sekä erilaisia coctailpaloja. Lapsilla puolestaan minipizzoja, kroketteja sekä kananugetteja. 


 

Kakkuja valmistin kaksi kappaletta mutta niistä ei tullut ihan sellaisia kuin olisin halunnut. Etenkin valkoinen Frozen -kakku jäi vähän köyhän oloiseksi sillä linnasta ei tullut niin hieno kuin olisin halunnut ja lisäksi lumikukkia olisi saanut olla huomattavasti enemmän. Mutta onneksi maku korvasi ulkomuotoa!  Elsa-kakku onnistui paremmin kuin osasin odottaa sillä sen tein aika ex-tempore ideana enkä ollut hankkinut mitään materiaalia sitä varten. Onneksi kaapista löytyi pari pakettia väreihin sopivaa sokerimassaa, joten niistä ja kimalteista sitten kakun koristeet kehittelin nopeasti aamusella. Jos aikaa olisi ollut edes tunti enemmän, niin olisin koriteluun voinut paneutua vähän paremmin mutta näillä mentiin tällä kertaa. Onneksi keksein laittaa Elsa-kakun pyörivän alustan päälle - siitä sentään sain vähän wau-efektiä kakkuun. 

 

En kauheasti tykkää noista sokerimassalla päällystetyistä kakuista mutta en ole toistaiseksi löytänyt täältä sellaista kermaa, joka toimisi kovin hyvin sellaisenaan kakkujen koristelussa. Siis mitään suomalainen Flora vispin tyylistä. Olen kyllä tehnyt erilaisia maustettuja versioita, ikään kuin moussea, ja niiden avulla koristellut kakkuja. Ne ovat onnistuneet hyvin, maistuneet hyviltä ja kestäneet myös hyvin säilytystä. Mutta tällä kertaa en oikein keksinyt sopivaa makua sillä kakkujen täytteenä oli suklaata ja minttua. Suklaakuorrutus toki olisi onnistunut mutta ruskea ei olisi näyttänyt kauniilta. Minttu taas olisi sopinut värinsä puolesta mutta en halunnut tuoda sitä liikaa kakkuun sillä  kakun välissä oli jo minttumoussea enkä ollut ihan varma, että mitä vieraat siitä mausta tykkäävät. Joten päädyin sitten koristelemaan molemmat kakut sokerimassalla. Sisällä siis suklaakakkupohja, toisessa välissä täytteenä minttumoussea ja toisessa suklaamoussea. Ja sokerimassan alla vielä suklaakreemi. Yhdistelmä oli todella onnistunut ja turhaan pelkäsin ihmisten reaktiota minttuun - kaikki tykkäsivät kovasti.  

Koko päivä meni siis mukavasti ystävien seurassa, hyvästä ruoasta ja juomasta nauttien. Lapset touhusivat koko päivän käytännössä keskenään ja tarjolla oli lelujen lisäksi mm. iso kasa erilaisia askarteluvälineitä. Niiden parissa lapset viihtyivätkin pitkät tovit. Ainoastaan kerran jouduimme selvittämään pientä välikohtausta kun yksi tytöistä vahingossa tönäsi toista mutta mitään muita kinasteluja ei päivän aikana ollut. Mutta toki vauhtia, vilskettä, sekemelskaa ja ääntä sitäkin enemmän... mutta mitä muuta voi edes olettaa kun paikalla on 10 alle 8-vuotiasta espanjalaista lasta ;-)

Juhlien päätteeksi lapset osallistuivat siivoukseen eli keräsivät ja järjestelivät kaikki lelut, jotka olivat pitkin ja poikin. Ja tavaroita todella olikin vähän joka puolella sillä meillä on koti kolmessa kerroksessa ja jokaisessa paikassa lapset saivat touhuta. Kuten myös terasseilla, joita on pari kappaletta. Eli tavaroita oli luonnollisesti kulketunut vähän joka nurkkaan... 
Toki jouduimme sitten myöhemmin vielä järjestämään kaikki tavarat uudelleen omille paikoilleen - meillä kun on sellainen tapa, että kaikilla leluilla on oma paikkansa eikä niitä säilytetä missään lelulaatikoissa... Mutta tämän puuhan teimme yhdessä Kian kanssa ja tosi nopeasti saimmekin tavarat paikoilleen. Kiakin tykkää pitää tavarat hyvässä järjestyksessä. Onhan se aina kivempaa sitten leikkiä kun tietää, että missä kaikki lelut ja tavarat ovat eikä tarvitse mitään lelulaatikkoja alkaa penkomaan kun jotain asiaa etsii. Kun kaikella on paikkansa, niin tavarat löytyvätkin helpommin - tämä on yksi niitä asioita, jotka ovat tärkeitä Montessori-menetelmässä. 

Sen verran rankkaa oli kuitenkin synttärijuhlinta, että sankari simahti kuin tukki siivouksen ja kylvyn jälkeen. Edes yhden yhtä iltasatua ei päivän päätteksi tarvinut lukea.. Ja hyvin nukutun yön jälkeen neiti olikin taas iloisen pirteänä hereillä sunnuntaiaamulla klo 8. Yleensähän Kia herää viikonloppuisinkin jo klo 7-7.30 mutta tänään saimme siis nukkua hetken pidempään. Tuntui aika ylelliseltä! Aamutoimien jälkeen pakkasimme sitten kassit ja suuntasimme ylös vuoristoon. Meillä oli Suomi-koulun toimesta varattuna grillauspaikka Laguna de Vallesecon virkistysalueelta ja sinne siis suuntasivat heti aamupäivällä kaikki suomikoululaiset vanhempineen. Päivä oli yhdistetty kevätretki- ja juhla sillä tänä vuonna emme ehtineet erillistä kevätretkeä tehdä. Mutta hyvin toimi homma näinkin ja kiva päivä vietettiin yhdessä. 


Paikkahan on mitä kaunein eli ympärillä vehreää metsää ja alueen keskellä on pieni ankkalampi. Koko alue on aidattu eli lapset saivat vapaasti juosta, touhuta ja leikkiä vapaasti koko päivän. Ja me vanhemmat taas saimme hyvän tilaisuuden jutella rauhassa ja tutustua paremmin toisiimme. Samalla grillasimme ja saimme nauttia ihanasta pikniklounaasta. Välillä järjestimme lapsille vähän ohjelmaa ja kilpailua, lauloimme Suvivirren sekä jaoimme todistukset. Ja lopuksi herkuteltiin vielä kakuilla, muffinsseilla ja muilla herkuilla. 


Mukana olivat tietysti myös suomikoululaisten isät, joiden vastuulle jäi grillin hoito. Hyvin selvisivät! Meillähän on se tilanne täällä, että kaikki suomikoululaisten äidit ovat suomalaisia ja isät sitten pääasiassa espanjalaisia. 

 Ruokapuoli hoidettiin yhteistyössä niin, että koulun puolesta hankimme grillattavat ja sitten jokainen toi jotain ruokaa jaettavaksi. Ruokaa oli tarjolla ihan valtava määrä - eipä todellakaan tehnyt enää illalla mitään syötävää mieli... 
Lähes kaikki lapset pääsivät mukaan kevätretken/juhlan viettoon. Yksi tosin ehti jo lähteä Suomeen kesän viettoon ja yksi oli sairaana kotosalla mutta muuten oli koko "ryhmärämä" koossa. Kaikilla oli kivaa ja syksyllä sitten jatketaan! 

Uusia ideoita onkin jo liuta mielessä ja kesän aikana niitä tulee varmasti vielä lisää. Huomenna on edessä vielä lukuvuoden päätöspalaveri toisen opettajan kanssa ja samalla lyödään myös lukkoon alustava ohjelma ensi vuodelle. Sitten voi Suomi-koulun osalta kesäloma alkaa... 

Ihan "virallisissa" kouluissahan opetus jatkuu vielä tavalliseen tapaan sillä espanjalaisissa kouluissa lukuvuosi loppuu vasta kesäkuun loppupuolella.  Kialla esim. koulun päätösjuhlaa vietetään vasta parin viikon päästä. Eli siihen asti jatkuu meillä vielä "normiarki". 

Mukavaa kesäkuun alkua kaikille! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti