maanantai 22. kesäkuuta 2015

Lapsiperheiden Gran Canaria

Valtaosa lapsiperheistä haluaa yleensä viettää lomaansa vain leppoisasti hotellialueella, auringosta ja altaista nauttien. Ruoka syödään hotellin noutopöydästä ja elämän pitää olla helppoa ja vaivatonta. No, varmasti joillekin ja joissakin tilainteissa tämä on ihan ok tapa viettää lomaa mutta me emme kuulu näiden all inclusive-lomien kannattajiin. Päinvastoin - meidän lomalla mennään, harrastetaan, nähdään ja koetaan uusia asioita, seikkaillaan ja herkutellaan. Toki tällainen loman vietto voi olla haastavaa, etenkin pienen lapsen kanssa. Mutta mahdotonta se ei ole, ei edes välttämättä hankalaa. Asiat eivät välttämättä suju samalla tavalla ja samalla aikataululla kuin kotona mutta oikealla asenteella ja pienillä matkaeväillä selviää joaika pitkälle. Ja aina kannattaa muistaa, että maassa maan tavalla...


 


Mielestäni on äärimmäisen tärkeää, että lapset oppivat pienestä pitäen tutustumaan erilaisiin asioihin, ihmisiin, kulttuureihin, ruokiin jne. Näin maailmankatsomus kummasti avartuu kun näkee muitakin kuin naapureita.  Eikä aina tarvitse lähteä maailman toiselle laidalle vaan niitä elämyksiä voi lähteä hakemaan myös lähempää. Jopa ihan tällaisesta perusmatkailukohteesta kuin Gran Canaria löytyy paljon mielenkiintoista näkemistä ja tekemistä - kunhan vain jaksaa lähteä etsimään. Toki täällä on myös iso mahdollisuus törmätä niihin naapureihin sillä saaren eteläosassa lomailee melkoinen määrä suomalaisia talven mittaan. Jos siellä Playa del Ingelsin nurkilla viettää koko lomansa, niin toki silloin ne elämykset ja paikalliset kokemukset saattavat jäädä aika vähiin. Mutta itse suosittelen pientä heittäytymistä ja ripausta seikkailumieltä - näin lomasta saa irti taatusti enemmän! Eivät ne lapset välttämättä myöhemmin muista, että millainen oli se hotellin uima-allasalue tai leikkipaikka mutta taatusti muistavat sen, että jos ovat käyneet vaikkapa rannan kalaravintolassa testaamassa mustekalaa! Monesti ne suurimmat muistot ja elämykset syntyvät ihan pienistäkin asioista... vaikkapa siitä, että on käyty keräämässä simpukoita ja kiviä rannalla. 


Toki täällä Gran Canarialla on myös kaikenlaista tekemistä ja näkemistä lapsiperheille vaikka mistään unelmakohteesta ei olekaan kysymys. Mutta puuhaa riittää kyllä helposti yhdeksi viikoksi. Tai vaikka kahdeksi, jos välillä haluaa pitää niitä ranta/allaspäiviä ja ottaa rennosti.

Tässä muutamia vinkkejä, joita voi kokeilla Gran Canarian lomalla:

1. autonvuokraus ja saaren kiertäminen ympäri
Gran Canariaa kutsutaan minimantereeksi ja se pitää kyllä aika hyvin paikkansa. Nimittäin maisemat, ilmasto ja kasvallisuus muuttuvat valtavasti riippuen siitä, että missä päin saarta seikkailee. Saaren eteläosassa on usein aurinkoista ja kuumaa eli maasto on aika karua. Muistuttaa lähinnä erämaata kasvillisuuden osalta. Mutta kun suuntaa sisämaan vuoristoon, niin sieltä löytää jopa metsiä! Saaren pohjoisosa on vehreä ja länsirannikkoa taas koristavat jylhät maisemat. Kannattaa suunnitella reitti etukäteen, varata aikaa pysähdyksiin matkan varrella ja nauttia lounasta esim. sisämaan pienissä kylissä. 2. Las Palmas
Saaren ja provinssin pääkaupunki Las Palmas on  suurkaupunki sillä asukkaita on lähes 400 000. Kaupunki on kuitenkin kompaktin kokoinen ja kävellen pääsee näkemään paljon. Kannattaa suunnata Veguetan vanhaan kaupunginosaan ja sieltä jatkaa matkaa Trianan ostoskadulle. Näillä seuduilla kaupungin rakennukset henkivät vanhan ajan tunnelmaa! Kaupunki sykkii myös Canterasin- rantakadulla, jonka varrella on paljon kahviloita ja ravintoloita. Sitä pitkin pääsee kävelemään useamman kilometrin verran hienoissa rantamaisemissa.

Saaren parhaat ostosmahdollisuudet ovat luonnollisesti myös Las Palmasissa. Ja täällä kaupat ovat monesti avoinna jopa klo 21-22 asti eli ostoksille pääsee vielä illallakin! Trianan kävelykadulla on paljon yksittäisiä kauppoja ja ostoskeskuksista paras on ehdottomasti Arenas, joka sijaitsee Canterasin rannan länsipäässä. Kaupungin ulkopuolella (moottoritien varrella matkalla etelään) on puolestaan El Mirador ja La Terrazzas -ostoskeskukset.

Mielenkiintoisia vierailupaikkoja lasten kanssa ovat esim. Museo Elder eli tiede- ja teknologiakeskus sekä Jardin Botanico Viera y Clavijo, joka on kaunis & vehreä puutarhapuisto hieman kaupungin ulkopuolella (Tafiran alueella). 

 


Myös leikkipuistoja löytyy kaupungista valtava määrä - kannattaa kokeilla esim. San Telmon puistoa, Parque Romano -puistoa, Juan Pablo -puistoa, Doramas- puistoa tai Las Canterasin rannalla olevaa leikkipuistoa. Ostoskeskuksissa on myös maksullisia sisäleikkipaikkoja, jotka soveltuvat vähän isommille lapsille (alkaen 3/4-vuotiaista ylöspäin).Las Palmasiin pääsee saaren eteläosasta helposti esim. bussilla tai vuokra-autolla hurauttaa reilussa puolessa tunnissa. 


3. Maspalomasin "teemapuistot" Aqualand-vesipuisto & Palmitos Park - eläinpuisto
Vesipuisto ei ehkä ole Euroopan suurin ja hienoin mutta hyvä puoli on se, että väkeä on myös vähemmän kuin niin isoissa ja hienoissa vesipuistossa. Eli jonottaminen jää vähemmälle ja erilaisista aktiviteeteista pääsee nauttimaan huomattavasti nopeammin. Talvisin vesi on kyllä aika viileää sillä sitä ei käytännössä lämmitetä eli turha odottaa mitään +25 asteisia altaita...
Palmitos park  ei myöskään vedä vertoja Euroopan isoille ja hienoille eläinpuistoille mutta etenkin pienten lasten kanssa ihan mukava vierailupaikka. Paljon perhosia ja muita pieneläimiä mutta aluella voi myös ihastella delfiini- ja papukaijaesityksiä. 

Näihin puistoihin voi myös ostaa ns. tuplalipun eli tulee edullisemmaksi kuin lippujen ostaminen erikseen molempiin puistoihin. Molempiin puistoihin pääsee bussikuljetuksella saaren eteläosan lomakohteista. 

4. Sioux city - lännenkylä 
Saaren eteläosassa, San Agustinin kupeessa, sijaitsee villi länsi-aiheinen teemapuisto, jossa on myös erilaisia esityksiä ja aktiviteetteja tarjolla. 

5. Holiday World -tivoli 
Saaren eteläosassa, Maspalomasin alueella, sijaitsee pieni Holiday world-tivoli, joka on avoinna pääasiassa iltaisin. Tarjolla ei ole suurta valikoimaa laitteita mutta ihan kiva vierailupaikka kun kaipaa jotain aktiviteettia iltapäivään/iltaan. Tarjolla myös kivasti laitteita ihan pienille lapsille. Samassa rakennuksessa myös keilahalli.

 

6. Angry Bird- park
Saaren eteläosassa, Puerto Ricon lomakohteessa, sijaitsee Angry Bird-aiheinen aktiviteettipuisto. Siellä saa helposti hien pintaan erilaisten kiipeily- ja hyppelylaitteide parissa. Myös aikuiset saavat kiipeillä vapaasti eli puuhaa löytyy koko perheelle. Alueella on myös erillinen osio aivan pienille lapsille. 

 


7. Cocodrilo park

Aguimesin kylässä (lähellä lentokenttää) sijaitsee pieni krokotiilipuisto, jossa toki on myös muita eläimiä kuin niitä krokotiileja. Alueelle kannattaa suunnata jo aamupäivällä sillä siellä vierähtää helposti useampi tunti. Etenkin apinoitten syöttöhetki on hauska kokemus kaikenikäisille! Puistoon on bussikuljetus saaren eteläosasta. 

 8. aasisafari Las Tirajanas 
Lähellä Santa Lucia de Tirajanan kylää sijaitsee burrosafari- maatila, jossa asustelee n. 40 aasia muiden eläiten kera. Näillä suloisilla aaseilla on mahdollisuus lähteä ratsastusretkelle. 

9. Karting

Saarelta löytyy parikin kunnollista karting-rataa. Saaren eteläosassa, lähellä Bahia Felizin lomakylää, on Gran Kartingin ulkoilmarata ja Las Palmasin kupeessa, Jinamarin kaupunginosassa, on puolestaan World Karting Centerin sisärata. Samaisessa paikassa on myös sisäluistelurata, joka on avoinna ympäri vuoden. Siellä tosin luistellaan ihan muovisella tekojäällä :-) Saaren eteläosassa on tarjolla myös erilaisia vene- ja sukellusveneretkiä, joiden mukaan voi lähteä kaloja ja delfiineitä bongaamaan. 


Muutamia juttuja, joita kannattaa myös huomioida lasten kanssa täällä reissatessa:
- lasten purkkiruokivalikoima on todella pieni kun vertaa esim. Suomen vastaavaan. Ja tämä koskee niin varsinaisia ruokia kuin myös hedelmäsoseita. Mutta toki niitä aina löytyy paikallisista ruokakaupoista ainakin muutamaa lajia. Myös apteekeissa on jonkin verran niitä myynnissä.
- lasten vaippoja myydään ihan kaikissa marketeissa. Esim. dodot on hyvälaatuinen merkki.
- ravintoloissa on lähes aina tarjolla syöttötuoleja kuten myös lasten menu, vähän isommille lapsille. Tosin valikoima on yleensä aika niukka, tyyliin kananugetit+ranskalaiset, spaghetti bolognese-kastikkeella, kalapuikot+ranskalaiset ja hampurilainen+ranskalaiset. Ei siis mitään terveysruokaa... Ja muutenkin aika turha odottaa, että lautaselta löytyisi jotain "vihreää" - ehkä kurkunpala ja tomaattilohko, hyvällä tuurilla.. Toki ravintoloista kannattaa aina kysyä, että pystyvätkö valmistamaan jotain muuta. Lähes aina onnistuu esim. kana-  tai kalafilee (ruodoton) vaikkapa riisin kera vaikka sitä listalla ei olisikaan. 
- lapsiin suhtaudutaan positiivisesti lähes kaikkialla, myös ravintoloissa. Ja ravintoloihin ovat lapset tervetulleita myös illalla. Tosin oman ja muiden asiakkaiden viihtyvyyden takia on hyvä itse varata aina mukaan jotain puuhaa lapsille, esim. värikynät + paperia ja ipad. Näin kaikkien ravintolakokemus on miellyttävämpi.
- takseissa ja linja-autoissa ei ole lastenistuimia mutta takseissa yleensä toki on koroke tarjolla
- omat rattaat kannattaa varata mukaan mikäli vähänkään miettii, että onko niille tarvetta. Valtaosa lentoyhtiöstä kuljettaa ne maksutta. Näin pikkulomalainen voi tarvittaessa levätä hetken muun lomanvieton ohessa eikä sitä varten tarvitse hotellille lähteä. Mukaan kuitenkin kannattaa varata mielummin kevyet matkarattaat kuin painavat yhdistelmärattaat, ihan oman mukavuuden tähden.. Pienillä ja kevyemmillä kun pääsee aika paljon näppärämmin liikkumaan eivätkä hotellissakaan vie turhaa tilaa. 
- Hanavesi on puhdasta mutta ei välttämättä juomavedeksi sopivaa. Sillä voi huoletta pestä hampaat ja käyttää ruoanlaitossa. Mutta juomavesi kannattaa ostaa pullotettuna. Isoja 5l. ja 8 l. kanistereita myydään kaikissa marketeissa.
- Hygieniataso on täysin eurooppalainen eli ei tarvitse missään nimessä kulkea käsidesi-pullo koko ajan mukana. Vaikka ei siitä varmaan haittaakaan ole. Ja kannattaa muistaa, että etenkin lentomatkan aikana kaikki pöpöt kulkeutuvat helposti kanssamatkustajiin eli mahdollisesti perillä sairastettu virustauti ei välttämättä ole peräisin kohteesta vaan se on saatu jo tuliaisena lentokoneessa. 
- Etenkin talvikuukausina sää voi olla joskus oikukas, jopa saaren eteläosassa. Eli mukaan kannattaa aina pakata myös muita kuin pelkkiä hellevaatteita. Etenkin iltasella pitkähihaiset ja -punttiset ovat täysin sopiva vaatetus jopa saaren eteläosassa. 
- Vesi uima-altaissa ja meressä on talvikuukausina (n. joulukuusta-huhtikuulle) viileää. Eli turha odottaa mitään +25 asteisia vesiä ellei sitten majoitu vähintään 4 tähden hotellissa. Niissä yleensä uima-altaita lämmitetään talvikuukausien aikana. 
- Vaikka sää olisi pilvinen niin aurinkorasvaa ei kannata unohtaa. Aurinko osaa olla täällä petollinen! 

-Ja se tärkein: älä ota asioita turhan vakavasti. Nauti. Heittäydy seikkailuun. Unohda hetkeksi minuuttiaikataulut. Ota lomaa :-)

 

Mikäli olet suunnittelemassa perhelomaa Gran Canarialla ja kaipaat lisää vinkkejä, niin laitahan viestiä! 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti