keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Elämäni "aakkoset"

Tässä muutamia juttuja, jotka ehkä kertovat paremmin siitä, mitä/kuka minä olen. Joten Miia aasta ööhön - olkaapa hyvä! 

A- aurinko, Aurinkomatkat ja Australia. Minulle auringonvalo on yksi tärkeimmistä energianlähteistä ja ehkäpä sen kaipuu oli yksi tärkeimmistä syistä, miksi aikoinani lähdin Suomesta tänne "etelän aurinkoon". Toisaalta täällä Las Palmasissa aurinkoa näkyy huomattavasti vähemmän kuin edellisessä asuinpaikassa Fuerteventuralla ja tämä onkin yksi syy siihen, että miksi en ole oikein tähän kaupunkiin ihastunut.. 

Aurinkomatkoja saan kiittää siitä, että sain aikoinani mahdollisuuden lähteä kokeilemaan työskentelyä ulkomailla ja sitä kautta elämäni lähti aivan uuteen suuntaan. Enpä voisi olla kiitollisempi! Vuodet oppaana ja kohdepäällikkönä olivat huippuaikaa ja opettivat valtavasti sillä 10 vuoden aikana sitä näki ja koki kaikenlaista... Todellinen elämänkoulu! 

Australia on yksi haaveistani - sinne olisi ihana päästä matkustamaan! Olemme seuranneet kaikki Australian Masterchef-tuotantokaudet alusta lähtien ja toivottavasti parin vuoden sisällä pääsemme ohjelman "jalanjäljille". 

B- blogi. Yli vuosi on jo tullut kirjoiteltua kuulumisia täältä Espanjan auringon alta. Olisipa pitänyt aloittaa kirjoittelu jo silloin vuonna 2001 kun Suomesta maailmalle starttasin. Niistä ajoista olisikin saanut varsin värikkäitä tarinoita. Nykyään elämä pyörii aika pitkälle kodin ja perheen ympärillä mutta päivääkään en vaihtaisi pois. 

Balkanin niemimaa. Siellä tuli seikkailtua monta kesää 2000-luvun alkupuolella. Slovenia, Kroatia, Bosnia, Serbia, Montenegro ja Albania on tullut nähtyä ja koettua, eivätkä ne seikkailut unohdu koskaan! 

C- crossfit. Tänä vuonna aloitin harjoittelun crossfit-salilla sillä kaipasin jotain vaihtelua ja piristystä treenaukseen. Ja sitä olen todellakin saanut. Jokainen treeni on edelleen haaste ja uutta kehitettävää & parannettavaa on jatkuvasti sillä treeni on todella monipuolista. Suosittelen!
Corralejo. Vanha kotikaupunki entisellä kotisaarella Fuerteventuralla. Paikka, jonne olen aina valmis palaamaan ja paikka, jossa voisin viettää tulevaisuudessa vaikka eläkepäiviä.
Coca-cola zero. Olen aina ollut aikamoinen light-cokiksen ja muiden vastaavien colajuomien suurkuluttaja. Edelleenkin se maistuu mutta pyrin pitämään rajan yhdessä tölkissä päivässä.

D- Dubrovnik. Yksi kauneimmista kaupungeista Euroopassa. Ja siellä olen saanut viettää monta kesää töitten parissa. Dubrovnikiin saavuin ensimmäisen kerran elokuussa 2002 ja paikka jätti minuun heti lähtemättömät jäljet. Kroatia ja Dubrovnik tulevat aina olemaan sydämessäni. 

E- Espanja. Nykyinen kotimaani. Paljon hyvää mutta paljon myös huonoa. Mutta mikäpä paikka olisi täysin paratiisi. Olen kuitenkin onnellinen siitä, että mitä tämä maa on minulle tarjonnut sillä perhe ja koti ovat täällä. 

Elisa-kirja sovellus. Sen jälkeen kun latasin puhelimelleni Elisa-kirja sovelluksen, en ole ostanut enää yhden yhtä normaalia kirjaa. Miten kätevää on kun kirja kulkee aina mukana, ilman että tarvitsee sitä painavaa kirjaa kantaa mukana. Jos tulee hetki, että joutuu vaikka jossain jonottamaan tai odottamaan, niin samalla voi lukea vaikka kirjaa! Sovellus on myös tuonut mukavasti lisää tilaa matkalaukkuihin kun ei enää tarvitse raahata kilokaupalla pokkareita kun Suomessa käy lomalla. 
F- Fuerteventura. Ensimmäinen työskentelykohteeni Aurinkomatkoilla, jonne saavuin lokakuussa 2001. Se oli rakkautta ensi silmäyksellä... Espanjalaisen kirjailijan Miguel de Unamunon sanoja lainatakseni: Fuerteventura on keidas sivistyksen erämaassa. Se on alaston, karu ja luunkova maa, joka rauhoittaa mielen.  Fuerteventura on kallio, jolla on sielu. Onnea oli asua saarella aina vuoteen 2013 asti - niitä vuosia en unohda koskaan. 
Saari on ikuisesti osa elämäämme sillä Kia syntyi siellä ja näin ollen hän on aito "majorera" eli saaren asukas. 

G- Gran Canaria. Nykyinen kotisaaremme, jonne muutimme naapurisaari Fuerteventuralta heinäkuussa 2013. Tämä saari ei ole unelmiemme asuinpaikka mutta ihan kohtalaisen hyvin olemme täälläkin viihtyneet. Uskomatonta on se, että miten näin pieni saari (50 km läpimitta) voi tarjota niin erilaisia ilmasto-olosuhteita ja maisemia. Tämä yllättää meidät edelleen lähes viikottain! 

H- harrastukset. Olen koko elämäni harrastanut jonkinlaista liikuntaan enkä edes voisi kuvitella elämääni ilman sitä. Tällä hetkellä aktiivisia harrastuksiani ovat mm. crossfit, kitesurf eli leijasurffaus sekä lumilautailu. Mutta olisi ihana löytää aikaa myös vanhoille, rakkaille harrastuksille eli sukellukselle ja ratsastukselle. On tärkeää, että elämässä on omia kiinnostuksen aiheita. 

I - ilo. Sitä meidän perheessä riittää joka päivä. Ilonaiheita on kaikkialla ja pienistä hetkistäkin otamme ilon irti. Meillä iloitaan ja nauretaan joka päivä. Ja mahdollisimman paljon! 

Iphone. Aikaisemmin vannoin aina Nokian nimeen mutta sen jälkeen kun sain ensimmäisen iphoneni, niin en voisi muuta kuvitella edes käyttäväni. Iphone toimii minulla monena välineenä - viestimisen lisäksi se toimii päivittäin mm. herätyskellona, kamerana, osoitekirjana, karttana, kirjana, soittimena, muistikirjana, kalenterina, sääpalveluna sekä Kian viihdykkeenä. 

J- Jesus. Rakas puolisoni. 

K- Kia. Rakas tyttäreni.
  

Jesus ja Kia, elämäni tärkeimmät ihmiset. Perheeni. Molemmat ovat opettaneet minulle valtavasti elämästä ja kasvattaneet minua ihmisenä paljon parempaan suuntaan. En voisi olla kiitollisempi ja onnellisempi. 

L - lumilautailu, leijasurffaus, loma. Nämä kuuluvat kaikki yhteen sillä kumpaakaan lajia en käytännössä pääse harrastamaan täällä kotipuolessa, joten niistä nautitaan lomareissulla. Ja aika moni lomareissu meillä liittyykin näiden lajien harrastamiseen... 
M- Montessori-pedagogiikka. Tämä kasvatusfilosofia on tullut meidän elämäämme sen myötä kun Kia aloitti 1.5 vuotta sitten paikallisessa Montessori-koulussa. Toki olimme menetelmästä lukeneet aikaisemminkin mutta vasta vierailu koulussa avasi silmämme. Oli jotenkin uskomatonta, että mikä rauhallisuus koulussa vallitsi. Kukaan ei huutanut, itkenyt, juossut, tapellut, kiljunut, raivonnut, repinyt, heitellyt tavaroita, kiukutellut tmv. vaan kaikki lapset touhuilivat rauhassa omien juttujensa parissa ja opettajat keskustelivat lasten kanssa normaalilla tai jopa hiljaisella äänellä. Se oli ehkä se ensimmäinen havainto, johon ihastuin menetelmässä. Ja toisena oli järjestys - missään ei lojunut leluja, vaatteita, kenkiä tai muitakaan tavaroita vaan kaikki oli järjestyksessä omilla paikoillaan ja jokainen lapsi palautti tavarat aina käytön jälkeen omalle paikalleen. Tällaiselle järjestystä rakastavalle ihmisille tämä näky oli myös hyvin pysäyttävä. Myöhemmin olen oppinut paljon lisää tästä upeasta menetelmästä ja olen täysin vakuuttunut sen toimivuudesta. 
Minttu ja suklaa. Yksi herkullisimmista yhtälöistä, maistuu niin karkkeina, kekseinä, kakkuina kuin jäätelönä.... Raskausaikana Carte d`Orin minttusuklaa-jäätelö oli yksi niitä harvoja ruokia, joita pystyin syömään ilman pahoinvointia. 
Masterchef. Jo vuosien ajan Masterchef Australia on ollut oikeastaan ainoa tv-ohjelma, jota olemme seuranneet aktiivisesti. Ensimmäisestä kaudesta lähtien joka ikinen jakso on tullut katsottua. Se on yleensä meidän "pyhä" hetkemme illalla kun olemme saaneet iltajutut hoidettua ja Kian nukkumaan, niin istumme tunnin ajaksi sohvalle ohjelmaa katsomaan. Toki ihan joka ilta emme tietenkään pysty sitä tekemään koska Jesuksella on ilta- ja yövuoroja mutta ainakin pari jaksoa tulee viikossa katsottua. N-nyt. Olen aina ollut nyt-ihminen eli se rasittava tyyppi, joka haluaa että asiat hoituvat heti ja nyt. Inhoan tekemättömien asioiden listaa. Älä jätä huomiseksi niitä asioita, jotka voit hoitaa jo tänään... 

New York. Toinen matkailuhaaveistani, jonne olisi ihana päästä jossain vaiheessa rakkaan/rakkaiden kanssa. 

O- onnellisuus. Sitä kai kaikki ihmiset elämässä tavoittelevat tai ainakin sitä olisi jokaisen syytä tavoitella. Se tosin taitaa vaihdella, että mikä kenellekin sitä onnea tuo. Itse koen olevani monessa suhteessa onnekas ja onnellinen. Elämässäni on valtavan monia syitä olla onnellinen ja se on aika ihanaa. 
P- Pori. Synnyinkaupunkini, jossa tulee edelleen vierailtua vähintään pari kertaa vuodessa. Ei ehkä kaunein kaupunki maailmassa mutta siellä on paljon rakkaita ihmisiä, joiden takia sinne aina palaamme. 

Pasta. Kaikenlaiset pastaruoat olivat ennen pääasiallinen ravintoni enkä voinut edes kuvitella elämääni ilman pastaa. Mutta tietoisesti jätin pastat, leivät ja muut turhat hiilihydraaatit pois ravinnosta ja nykyään en niitä edes juurikaan kaipaa. 

Q- queso elikkäs juusto. Rakastan juustoa kaikessa muodossa ja yhdessä vaiheessa ruokavalioni taisi koostua pitkälti juustosta, juustosta ja juustosta. Ja parista lasista viiniä. Rakastan etenkin kaikkia kypsiä ja voimakkaita juustoja, esim. espanjalaiset curado-juustot ovat todella herkullisia. Kuten tietysti myös Fuerteventuralaiset vuohenjuustot. Unohtamatta manchego-juustoa.. Nam, nam.. 

R - R-A-K-K-A-U-S

S- Suomi. Synnyinmaa. Olen suomalainen ja ylpeä siitä. Myös tyttärelleni yritän opettaa mahdollisimman paljon Suomesta ja suomalaisuudesta. Jotta hän voisi myös olla ylpeä suomalaisista juuristaan. 

Suomi-koulu. Viime syksynä hyppäsin mukaan paikallisen Suomi-koulun toimintaan ja nyt on takana ensimmäinen lukuvuosi pienten ryhmän opettajana. On ollut mielenkiintoista työskennellä lasten kanssa ja tietysti tätä kautta tuoda myös suomalaisuutta näiden pienten ulkosuomalaisten elämään. Vaikka kysessä on vain ns. viikonloppukoulu niin koen, että toimintamme on tärkeää. Nämä lapset eivät ole koskaan Suomessa asuneet eli meidän tehtävänämme on toimia linkkinä tuohon toiseen kotimaahan ja tuoda sen kulttuuria, kieltä ja perinteitä heidän elämäänsä. Salmiakki. Aikaisemmin olin varsinainen salmiakkinarkomaani mutta näiden ulkomailla vietettyjen vuosien aikana olen vierottunut tästä suomiherkusta lähes täysin. Muutaman pystyn syömään mutta sitten tulee jo stoppi vastaan. 

Sokerihiiri. Olen aina ollut varsinainen sokerihiiri ja kaikenlaiset herkut ovat aina maistuneet ilman mitään rajaa. Siis todellakin voin vetää esim. paketillisen keksejä puolessa tunnissa eikä ole edes vaikeaa... Tai tyhjentää 400 g karkkipussin parissa tunnissa. Olen yrittänyt päästä eroon tästä addiktiosta ja onneksi aika hyvin myös onnistunut siinä! Toki vieläkin tulee välillä niitä hetkiä kun iskee hirveä sokerihimo mutta onneksi näin käy koko ajan harvemmin. 

Skype. Mikä loistava keksintö, kuten tyttäreni asian ilmaisi: näköpuhelin. Skypen myötä on ulkosuomalaisen yhteydenpito Suomeen muuttunut huomattavasti helpompaan suuntaan. 

T-terveys. Asia, jota yritän olla pitämättä itsestäänselvyytenä ja jonka säilyttämiseksi olen valmis panostamaan aikaa, rahaa ja vaivaa. Terveyden miellän niin fyysiseksi, psyykkiseksi, henkiseksi kuin sosiaaliseksi hyvinvoinnin tilaksi. Yritän elää terveellisesti - vältän stressiä, nukun riittävät yöunet, pyrin syömään terveellisesti, urheilen riittävästi, en polta ja alkoholiakin nautin hyvin, hyvin maltillisesti, nautin elämästä ja nauran paljon. 

U-Unelmat. Elämässä pitää olla unelmia. Se ei tarkoita, että olisi omaan elämäänsä tyytymätön vaan asettaa ennemmin elämälle tavoitteita - toisinaan ne toteutuvat, toisinaan eivät. 

Uskallus. Elämässä pitää uskaltaa välillä hypätä mukavuusalueen ulkopuolelle. Sillä sitä kautta yleensä oppii ja kehittyy. Voisin väittää, että aika harva ihminen vanhempana katuu asioita, joita on tullut tehtyä ja koettua. Mutta aika moni varmasti katuu niitä asioita, jotka jäivät kokematta ja tekemättä. 

V- vino elikkäs viini. Nautin hyvistä viineistä, lähinnä puna- ja valkoviineistä. Mutta joskus myös kuohuvista. Mutta vain hyvistä viineistä. Halvat tölkkiviinit jäävät juomatta, juon mielummin vaikka raikasta vettä. 
W- wikipedia. Mitkä mahdollisuudet nykyihmisellä onkaan oppimisen. Heti kun vastaan tulee tuntematon asia, sen voi tarkistaa välittömästi vaikka wikipediasta. 

Whatsapp. Tämäkin kerrassaan loistava keksintö - ei enää kalliita tekstiviestejä vaan näppärää, maksutonta viestittelyä ystävien ja sukulaisten kanssa. 

X-x-factor, tuntematon tekijä. Koskaan ei kannata sanoa ei koskaan! 

Xylitol, niitä harvoja juttuja, joita raahaan joka reissulta mukanani tänne Espanjaan. Pääasiassa purkkaa, jota sitten yhdessä Kian kanssa nautimme päivittäin. 

Y- ystävät. Ystävät ovat kuin sukulaisia, jotka olet valinnut itsellesi. Ilman ystäviä elämä olisi aika tyhjää!! 

Z -zzzzzz, uni. Olen aina ollut hyväuninen ja yleensä illalla nukahdan hetkessä. Tosin joskus täydenkuun aikaan saatan viettää unettomia öitä, tai ainakin hyvin levottomia.   Koska päiväni ovat melko aktiivisia, niin kunnon unet ovat tärkeä asia hyvinvointini kannalta. Siksi yritän nukkua aina vähintään 8 tunnin unet. 

Å - ruotsinkieli.. Pois pakkoruotsi!!

Ä- äitiys.Tähän astisen elämän haastavin ja palkitsevin tehtävä on ollut äidiksi tuleminen. Mutta päivääkään en vaihtaisi pois! 
Ö- överit. Aina parempi överit kuin vajarit. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti