perjantai 22. toukokuuta 2015

Espanjalaiset lasten synttärit

Sitä voisi ajatella, että esim. lasten syntymäpäivät nyt ovat suht samanlaisia joka puolella maapalloa - sokerihumalassa kiljuvia ja riehuvia lapsia,  puoliksi syötyjä kakkulautasia, sotkua ja pieniä nahisteluja kaiken muun toiminnan ohessa... No, varmasti tätäkin on tarjolla mutta toki myös paljon muuta. Riippuen tietysti vähän siitä, että missä ja miten juhlaa vietetään.

Ainakin omien kokemuksieni mukaan eroja on paljon jo esim. Suomen ja Espanjan välillä. Suomessa olen nähnyt vain suht "rauhallisia" syntymäpäiviä - väkeä on kutsuilla ehdottomasti vähemmän, aikuiset istuvat rauhallisesti kahvipöydän ääressä ja lapset leikkivät keskenään leluilla tmv. Ja välillä on joku aktiviteetti, ehkä joku leikki tai ongintaa. 
Yleensähän tapana on kutsua vain muutamia parhaita ystäviä ja jos on kyse pienimmistä lapsista, niin silloin ei välttämättä edes päiväkotikavereita tmv. kutsuta elleivät sitten vanhemmat ole tuttavia keskenään. Ja kouluikäisten synttäreitä taas monesti vietetään ihan "lasten kesken" eli vanhemmat vain tuovat ja noutavat lapset tiettyyn aikaan. 

Vaan näin ei ole täällä Espanjassa. Täällä lasten syntymäpäivät ovat todella sosiaalinen tapahtuma ja mukaan kutsutaan luonnollisesti lasten vanhemmat, ehkä jopa tuo mukanaan myös kylässä olevat isovanhemmat ja eikä naapureitakaan voi jättää kutsumatta. Ihan kohteliaisuudesta.  Synttäreitä juhlitaan siis yleensä isolla joukolla ja mukana ovat lähes aina myös lasten vanhemmat. Olivat he sitten ennestään tuttuja tai eivät. 

Jo alle kouluikäisille järjestetään isoja synttäreitä ja silloin mukaan kutsutaan myös kaikki koulu/päiväkotiystävät vanhempineen. Ja tämä koskee tietysti myös vanhempia koululaisia - ellei sitten joku järjestä esim. yön yli kestäviä "pyjama"synttäreitä... silloin ei tietenkään vanhempia kutsuta mukaan :-) Vieraita on siis helposti useita kymmeniä. 

Koska kodit ovat täällä usein aika ahtaita niin synttäreitä järjestetään monesti erilaisissa sisäleikkipuistoissa tai muissa vastaavissa paikoissa. Ja niitä täällä Espanjassa on melkoisen paljon - ihan äkkiseltään laskettuna pelkästään Las Palmasin ostoskeskuksissa on tällaisia paikkoja jo 10 kappaletta ja siihen päälle sitten vielä ne, jotka sijaitsevat omissa liiketiloissaan. Ja niitä on vähintään saman verran tarjolla.  Nämä paikat ovat siis sellaisia HopLopin tyylisiä - osa pienempiä, osa isompia.  Mutta täällä ne toimivat niin, että niihin voi jättää lapset leikkimään ihan ilman vanhempiaan. Eli niissä on henkilökunta lapsista huolehtimassa ja ohjelmaa järjestämässä. Näissä paikoissa yleensä myös tarjoilut tulevat kyseisestä paikasta eikä omia juttuja saa edes tuoda mukana. Toki näilläkin synttäreillä vanhemmat ovat yleensä mukana ja heille on sitten varattu mukavasti oma pöytä (joka sijaitsee yleensä vähän sivuummalla lasten pöydästä ja leikkialueesta...) tarjoiluineen. Kahvia näissä kekkereissä harvemmin tarjoillaan vaan pöydässä on virvoitusjuomia (aikuisilla yleensä myös olutta), perunalastuja, oliiveita, perunamunakasta ja ehkä jotain muuta pientä. Ja lapsille yleensä sitten se kakku. Näissä paikoissa juhlinta saattaa kiireisimpinä aikoina olla melkoista liukuhihnatouhua sillä isoimmisa paikoissa saattaa samaan aikaan olla jopa viidet muut syntympäivät menossa. Eli väkeä ja meteliä siis riittää... Kuten aina Espanjassa... 

Mitä tällaiset syntymäpäivät sitten kustantavat? No, tässä muutama esimerkki ihan sellaisesta peruspaikasta mutta paljon hienompia ja kalliimpiakin löytyy tietysti. 
Edullisin paketti kustantaa 9.90 € / lapsi arkisin tai 11.90 € / lapsi viikonloppuisin. Tarjolla kolme tuntia leikkiaikaa ja ruokapuolena: nugetit, pizza, sipsejä, karkkia, kakku sekä juoma. Jos sitten haluaa esim. pellevierailun, niin siitä pitää lisäksi maksaa 75 €. Ja aikuisten eväät sitten vielä päälle oman valinnan mukaan... Tai jos haluaa taata ettei ole muita synttäreitä samaan aikaan, niin sitten voi varata vähän kalliimman paketin - hinta 300 € / 15 lasta. Hinnoista huolimatta moni tällaisen valitsee sillä näin pääsee kiireinen espanjalaisäiti helpommalla. Täällä en ole kovin monilla synttäreillä ollut, joissa olisi tarjottavat valmistanut äiti itse. Vaikka kotona juhlittaisiin niin silloinkin tarjottavat yleensä tilataan/ostetaan valmiina. Edes kakkua ei monet jaksa/ehdi itse valmistaa.. 


Lasten syntymäpäiviin satsataan usein rahallisesti paljon ja esim. hyvin tyypillistä on, että vuokrataan vaikka pomppulinna (hinta n. 80 € / päivä) ja lisäksi jotain muuta "maksettua" ohjelmaa, esim. kasvomaalausta, taikuri tai pelle. 


 

Myös meillä on tähän asti Kian synttäreitä ihan pitkän kaavan mukaan... 1-vuotis ja 2-vuotissynttärit juhlittiin Fuerteventuralla kotosalla mutta väkeä oli molemmilla kerroilla paljon. Nopeasti laskettuna varmasti lähemmäs 50, lapset mukaan lukien.  Ja tarjolla oli ruokaa ja herkkuja tietysti niin paljon, että ne eivät taatusti loppuneet kesken... Molemmilla kerroilla juhlat kestivät koko päivän eli väkeä oli mukana lounasaikaan (ja tietysti tarjolla oli lounasta) mutta myös illallisaikaan (eli tarjolla oli myös BBQ-illallinen). Ja lisäksi pikkupurtavaa tietysti pöydässä tarjolla koko ajan. Ja  kaikki tarjottavat tein tietysti suomalaiseen tyyliin itse.. Ihan hurjaa touhua!! Esim. 2-vuotissynttäreille tein minihampurilaisten leivätkin itse ja niitä taisin vääntää lähes 200 kappaletta... 

3-vuotissynttärit järjestettiin sitten jo täällä Gran Canarialla mutta samalla tyylillä mentiin - väkeä oli paljon ja tarjottavaa myös. Itse asiassa synttäreitä juhlittiin peräti kahteen otteeseen - ensin etukäteen kotona kaikkien kavereiden ja kaveriperheiden kesken ja sitten vielä varsinaisena syntymäpäivänä ihan perheen ja espanjan isovanhempien kera. 

Eikä tänä vuonnakaan taideta yhtään helpommalla päästä. Nimittäin synttäreitä juhlitaan peräti kolmeen otteeseen!!!´
Ensin toukokuun lopussa kouluystävien kesken Kian koululla ja myöhemmin sitten varsinaisena syntymäpäivänä vielä kotosalla perheen ja isovanhempien kera. Ja sitten vielä synttäreiden jälkeisenä lauantaina kotona kavereiden ja kaveriperheiden kera. Nämä ovat sitten ne "kokopäiväkekkerit" eli tarkoitus on tarjota lounasta ja sitten iltapäivällä vasta kakkua ja muuta makeaa tarjolle. Mutta tällä kertaa iltatarjoilu jää kyllä pois ohjelmasta sillä seuraavana päivänä meillä on Suomi-koulun kevätjuhla ja -retki ja sinne suunnataan jo heti aamupäivälä. 

Joka tapauksessa ensimmäiset juhlat juhlitaan siis Kian koululla, jossa synttärit ovat jo toukokuun lopussa. Tänä vuonna yhdistämme hieman "voimia" ja samalla kertaa juhlitaan kolmen lapsen synttärit. Kian luokalla´nimittäin kuukauden sisällä peräti kuusi lasta täyttää vuosia, joten jos jokainen järjestäisi omat juhlat niin pieni synttäriväsymys voisi iskeä loppuvaiheessa. Joten päätimme siis helpotta kaikkien vanhempien "taakkaa" ja tarjosimme mahdollisuuden viettää yhteissynttärit. Osa halusi järjestää omat juhlat mutta onneksi saimme kaksi muuta lasta sentään mukaan. 

Tällä viikolla olemme sitten suunnitelleet tarjoiluita, ohjelmaa sekä lapset ovat askarrelleet kutsukortteja kouluystäville. Ja näin hienoja niistä tuli:
Meillä on onneksi hieno mahdollisuus käyttää koulun tiloja synttäreiden järjestämiseen eikä siitä veloiteta edes mitään maksua - kunhan siivoaa jälkensä. Eli mikäs se parempi paikka lasten synttäreille - saavat touhuta ihan "omassa" ympäristössään. Koulun pihalla on kiva järjestää juhlia sillä siellä on paljon puita ja kasvillisuutta sekä tietysti lapsille leluja ym. Ja kun kyseessä on koulukavereiden synttärit, niin lapset eivät mitään aktiviteetteja juurikaan kaipaa sillä leikit syntyvät ihan automaattisesti lasten tuntiessa toisensa. Tarjoilut saa tuoda itse ja käytössä on koulun keittiö, jossa voi säilyttää ruokia kylmässä, lämmittää niitä sekä tarvittaessa vaikka keittää kahvit, jos joku sitä kaipaa. 


Synttärijuhlintaa Kian koulun (Montessori school Gran Canaria) sisäpihalla: 
Koska päätimme järjestää nämä yhteissynttärit vasta iltapäivällä eli klo 17 alkaen niin tarjolle tulee kakun lisäksi myös pientä suolaista purtavaa sillä monella jää juhlien takia varmasti illallisen nauttiminen aika vähille. Eli näillä näkymin pöytään kannetaan mm. pikkunakkeja, lihapullia, voitaikina-kinkkurullia, kirsikkatomaatteja, vihannesdippi (porkkanaa, kurkkua ja dippikastikkeita), empanada-pasteijaa, perunamunakasta, hedelmiä, jotain keksejä & sipsejä sekä tietysti kakkua. Ja ehkäpä myös jonkinlaisia kuppikakkuja päätyy tarjoilupöytään, jos vaan aikaa riittää niiden valmistamiseen... 

Näille synttäreille ajattelin valmistaa prinsessa-aiheisen kakun, jonka koristelen sokerimassasta tehdyin kukkasin. Saa nähdä, että miten onnistuu... Idea on kyllä jo hienosti mielessä mutta itse toteutus ei aina mene suunnitelmien mukaan. Joka tapauksessa tällä viikolla olen ahkeroinut niiden kukkakoristeiden parissa eli ne ovat jo valmiina. 

Kukat olen siis tehnyt sokerimassasta ja sitten maalasin ne elintarvikeväreillä. Ehkä helpommalla olisi päässyt, jos olisi ostanut valmiiksi eri värisiä massoja. Mutta kun valkoista nyt sattui olemaan kaapissa valmiina usempi paketti ja värejä kaapissa, niin mitäpä niitä sitten ostamaan. Saavat kelvata tuollaisina. Kakku tulee olemaan todennäköisesti ihan perus sokerikakkupohja sillä näin kesällä tuhdit suklaakakut eivät oikein houkuttele.. Ja väliin sitten jotain raikasta, todennäköisesti vadelmamoussea sekä valkosuklaamoussea tai mangomoussea. Ja päällinen todennäköisesti vaaleanpunaisesta kermavaahdosta pursottaen. Yleensä olen käyttänyt kakun päällystämiseen sokerimassaa, jolla saa kakusta todella kauniin ja näyttävän  mutta nyt raikas vadelmanmakuinen kermavaahto houkuttelee jotenkin enemmän. 


 

Yhden kakun tein jo testimielessä sillä Jesuksen toiveesta halusin kokeilla että miten suklaamousse sopisi väliin. Niinpä tein normaalin sokerikakkupohjan, väliin laitoin vadelmamoussea & suklaamoussea ja koristelin vadelmanmakuisella kermavaahdolla. Jesus piti yhdistelmästä mutta omasta mielestäni suklaa oli vähän turhan "tunkkainen" kaveri muuten raikkaalle kakulle. Joten sen tulen siis korvaamaan jtodennäköisesti mangomoussella jja ehkä ohuella kerroksella mangososetta. 

Koristelut olivat vähän tylsän oloiset mutta varsinaiseen kakkuun toivottavasti tulee sitten vähän näyttävämpi kun saan nuo kukkakoristeet kauniisti aseteltua. Tällä kertaa laitoin pari valmista sammakkokoristetta, joita löytyi kaapista ja sitten kokeilin vielä mansikkakiillettä, joka itse asiassa antoi kakulle hyvän maun. Mutta lasten synttärikakuksi ehkä vähän tylsä mutta jos kakku olisi johonkin toisenlaiseen tilaisuuteen, niin tuo mansikkakiille olisi ehdottomasti oma valintani. Yksinkertainen, maukas ja kaunis. 
Toiset synttärit pidämme sitten kotosalla varsinaisena syntymäpäivänä eli 2.kesäkuuta. Koska kyseessä on ihan normaali arkipäivä, silloin juhlitaan ihan vain iltapäivällä lyhyen kaavan mukaan oman perheen ja espanjan isovanhempien kera. Ehkä jonkun jäätelökakun voisi kehittää juhlintaa varten mutta en sen enempää aio leipoa tai kokkailla. 

Ja kolmannet juhlat pidetään siis synttärien jälkeisenä lauantaina, jotta mahdollisimman moni ystäväperheistämme pääsee paikalle.  Juhlinta aloitetaan silloin jo puolen päivän aikaan ja näin ollen jotain lounasta pitäisi vieraille kehitellä. Viime vuonna tarjolla oli lapsille pastaa ja pizzaa, aikuisille couscousia, kanavartaita ja salaattia. Aikaisempina vuosina olemme hyödyntäneet grilliä ja tarjolla on ollut mm. minihampurilaisia. Mitä tänä vuonna tarjoillaan, niin sitä en ole ehtinyt edes vielä miettiä. Ensin pitää saada alta nuo ensimmäiset juhlat ja sitten voi keskittyä vasta seuraavien suunnitteluun... Mutta ehkäpä jotain grillattavaa saattaa pöytään päätyä sillä saimme vihdoin hankittua grillin!!!! Fuerteventuralla meillä oli hieno, muurattu hiiligrilli sekä erillinen kaasugrilli mutta täällä emme ole näiden 2.5 vuoden aikana grillanneet kertaakaan. Mutta nyt siis päätimme sellaisen ostaa - tosin ihan pienen ja ketterän hiiligrillin vain. 


Sen verran olen kuitenkin näitä kolmansia synttäreitä suunnitellut, että kakun ideointi on jo käynnissä. Kia kun halusi ehdottomasti myös Frozen-aiheisen kakun niin ajattelin sellaisen sitten tehdä näille kotisynttäreille. Elsan jäälinnaa olen tällä viikolla rakentanut mutta koristelut ovat vielä pahasti kesken.
Linnaa lähdin suunnittelemaan alla olevan kuvan pohjalta, joka on otettu Disneyworldin kulkueesta Annan& Elsan vaunusta. Jäälinnasta ei ole elokuvassakaan oikein parempaa "kuvaa" joten aika paljon on omaa mielikuvitusta laitettava mukaan. Mutta kakusta on siis tarkoitus tehdä 2-kerroksinen ja niin että tuo linnaviritelmä tulee sitten huipulle. Lopputulos ei todennäköisesti vastaa ollenkaan sitä, mitä on mielessä ollut mutta toivottavasti edes jotenkin Frozen-teema tulee esille. 

Tämä kakku tulee todennäköisesti olemaan suklaakakku, sillä se sopii jotenkin tuohon ajatukseen enemmän. En tiedä miksi... Ja sisälle ehkä jotain minttutäytettä? Täytyy vielä miettiä, että mitkä maut siihen oikein sopisivat ja miten sellaisia saisin aikaiseksi... Ehkäpä siitäkin kakusta pitää yksi harjoitusversio tehdä :-) Tässä vielä vähän tunnelmapaloja menneiltä vuosilta:

                                                                  1-v. 


                                                                     2-v. 
 
 

 


                                                               3-v. 
Meidän synttäreillä perinteinen ohjelma on aina ollut onginta, joka on espanjalaisille ihan uusi tuttavuus. Täällä vastaavana ohjelmana on yleensä "piñata", joka on yleensä jotain hahmoa esittävä koriste-esine. Se tehdään esim. ohuesta styroksista ja sisälle sullotaan karkkeja ja krääsää. Sitten synttäreillä lapset rikkovat piñatan kepin avulla ja sisältä putoavista karkeista ja krääsäleluista lapset sitten "tappelevat" keskenään. Yleensä käy niin, että isoimmat ja röyhkeimmät keräävät parhaimmat saaliit ja pienemmät sitten ne, mitä ehtivät tai mitä jää jäljelle. Itse en tästä tyylistä niin pidä, joten meillä ongitaan ja kaikki saavat tasapuolisesti. 


Viikon päästä alkaa siis "synttärihulina", joten ensi viikko menee varmasti puhtaasti valmistelujen parissa. Mutta sitä ennen vietetään vielä mukava ja "rauhallinen" viikonloppu - ohjelmassa mm. Suomi-koulua, Fuerteventuralta saapuneiden ystävien tapaamista ja ehkä myös vähän rantaelämää! Ei kommentteja:

Lähetä kommentti