maanantai 6. huhtikuuta 2015

Montessoria matkalla - miten onnistui?

Ennen lomalle lähtöä kirjoittelin siitä miten lomareissulla voi touhuta erilaisia Montessori-lähtöisiä juttuja ja valmistelin meille mukaan iso setin erilaisia aktiviteetteja.  Paljon oli tavaraa mutta lähes kaikki tuli käytyä läpi vaikka tehtäviä emme joka päivä tehneetkään. Lähinnä silloin kun neiti kaipasi jotain tekemistä ja itse pyysi tehtävien tekemistä.

Suurin osa tehtävistä oli sellaisia, että olin ne etukäteen tulostanut paperille ja sitten laminoinut. Ja tehtäviä teimme pyyhittävällä tussilla eli tehtäviä voi joskus tehdä uudemmankin kerran. 

Maantieto-aiheisia tehtäviä tekemässä. Eri maiden lippuja ja maiden nimiä. Sekä Suomen, Espanjan ja Kanarian lippujen väritystä. Kanarian saarten tunnistusta ja nimeämistä. Sekä ensimmäisen äänteen (kirjaimen) tunnistusta maan nimistä eli kysyin ensin, että tietääkö Kia minkä maan lippu on kyseessä. Jos tunnisti, niin kysyin että millä äänteellä se alkaa. Tai jos ei tunnistanut, niin kerroin maan nimen ja kysyin sitten ensimmäistä äännettä. 

 Kirjainharjoituksia... Neidillä on välillä ollut ongelmia tunnistaa p, q, b ja d -kirjaimia, joten niihin liittyen teimme useampia harjoituksia. 
Harjoittelimme myös paljon alkuäännettä eli sitä, millä mikäkin sana alkaa. Kysyin, että mikä on kuvassa ja millä äänteellä (kirjaimella) se alkaa.  Kulkuneuvo-aiheiset harjoitukset olivat erittäin mieluisia. Settiin kuului mm. laskemista:
Kynänkäyttöharjoituksia:


Suuruusjärjestykseen asetteluaSuuntien tunnistamista (mikä kulkuneuvo kulkee mihinkin suuntaan) ja värittämistä ohjeiden mukaan.
Kevät-aiheita teimme lentokentällä kun oli parisen tuntia odotusaikaa. Ohjelmassa oli tuttuun tapaan laskemista, kynänkäyttöharjoituksia, palapelejä jne. 


Tässä tulee numeropalapeli eli oikeassa laidassa numero ja kun laittaa palat 1-10 oikeaan järjestykseen, on palapeli valmis ja paloista muodostuu kuva.

Erilaisia labyrinttitehtäviä oli mukana paljon. 

Suomessa oli vuorossa pääsiäis-aiheisia harjoituksia:Mikä kuva on erilainen?                       Pupu-palapeli, joissa joka palassa eri kirjain ja niistä
                                                             muodostuu sitten sana kun asettelee palat oikein


Frozen- aiheisia juttuja teimme useampaan otteeseen, niin Madridissa, Andorrassa kuin Suomessa. Etenkin tämä "ompelutehtävä" oli neidin mieleen. Tulostin Elsan ja Annan kuvat, laminoin ne ja tein reijät ompelua varten. Meillä on sellainen muovinen lapsille tarkoitettu neula, jolla voi pienikin tehdä erilaisia ompelujuttuja. Frozen-aiheiset tehtävät olivat ehdottomasti neidin suosikkeja ja tehtävät kannattaakin valita niin, että ne kiinnostavat lasta juuri sillä hetkellä. Tämä lisää kummasti kiinnostusta tehtäviä kohtaan. Kannattaa myös valita sopiva hetki niiden tekemiseen - niin, että lapsi jaksaa keskittyä ja on sopivan rauhallista. Kaiken pitää myös lähteä siitä, että lapsella on halua ja kiinnostusta tehtävien tekemiseen. Pakottamalla ei hommasta tule yhtään mitään. Mutta meillä ainakin neiti itse pyysi useampaan otteeseen, että voidaanko tehdä tehtäviä ja silloin on tosiaan sopiva hetki niiden esille ottamiseen. Ei siis kannata sanoa, että leiki nyt hetki kun äiti on kiireinen ja tehdään sitten hetken päästä... Nimittäin silloin hetken päästä ei lasta todennäköisesti homma enää kiinnosta. 

Myös piirtämistä harrastimme paljon loman aikana - ihan perinteisesti paperille mutta myös mini-ipadin kanssa. Se on myös osoittanut tarpeellisuutensa reissatessa - automatkalla laitoimme elokuvan pyörimään ja näin pitkät ajomatkat sujuivat vähän mukavammin pikkuneidin kannalta. Koneella meillä on myös muutamia kivoja ohjelmia, erilaisia Montessori-sovelluksia sekä juuri ennen reissua lataamani tocaboca -sovellukset. 


Meillä on esim. Tocaboca store (kauppa, jossa valitaan tuotteita ostoskoriin, maksetaan ne kassalle ja pakataan kauppakassiin), Tocaboca pet doctor (eläinlääkäri, jossa hoidetaan eläinten eri vaivoja ja ruokitaan niitä), Tocaboca kitchen ja kitchen 2 (keittiö, joissa valmistetaan ja tarjotaan eri hahmoille itse kehittelemiä ruokia), Tocaboca hairsalon (parturi), Tocaboca doctor (lääkäri). Nämä ovat kaikki sopivia juuri tuollaisella 3-4 vuotiaalle. 
Olen kyllä ihan tyytyväinen, että jaksoin noita tehtäviä etukäteen valmistella vaikka aikaa ja hommaa niissä oli. Kia piti niistä kovasti ja näin tuli leikin ohella tehtyä myös jotain hyödyllistä. Tästä eteenpäin otan tämän tavaksi eli kun lähdetään jollekin pidemmälle reissulle, niin etukäteen valmistellut tehtävät ja jutut ehdottomasti mukaan. Näin niitä on helppo ottaa esille tarvittaessa eikä tarvitse alkaa miettiä, että mitä sitä voisi tehdä. Tietysti riippuen aina vähän reissun luonteesta ja kestosta mutta etenkin tällaisella reissulla, missä matkustamista on paljon ja toisaalta myös luppoaikaa hotellihuoneessa vietettäväksi, niin tällaiset helposti mukaan otettavat tehtävät ovat hyvä vaihtoehto. 

Itse löysin paljon ideoita ihan netistä hakusanoilla: free montessori printable. Etenkin Yhdysvalloissa on paljon blogeja, joista löytyy todella hyviä ideoita ja valmiiksi tehtyjä juttuja. Siellä kun Montessori-metodi on erittäin suosittu kotiopetuksessa olevien lasten kanssa. Näitä sivustoja tulen selailemaan tulevaisuudessakin sillä kesäloman ajaksi pitää taas keksiä monenlaista aktviteettia... 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti