lauantai 7. helmikuuta 2015

Suomi-koulu: Runebergin päivä ja ystävänpäivä

Tähän Suomi-koulun opetuspäivään olisi ollut tarjolla useampiakin teemoja sillä tällä viikolla vietettiin Suomessa Runebergin päivää ja saamelaisten kansallispäivää. Ja ensi viikolle osuu puolestaan ystävänpäivä. Päätimme tällä kertaa keskittyä Runebergin päivään ja ystävänpäivään sillä emme ole esim. Lappia aiheena vielä kauheasti käsitelleet.  Joten jääkööt sen aihealueena ensi vuoteen. 

Aloitimme päivän Runebergin päivän tunnelmissa vaikka päivää itse asiassa vietettiin jo muutama päivä sitten. Vanhemmista lapsista muutama tiesi Runebergin ja hänen aikaansaannoksistaan. Mutta valtaosalle jopa nimi oli täysin tuntematon. Runebergin torttu oli hieman tutumpi. 

Olin valmistellut etukäteen powerpoint-esityksen Runebergista, sellaisen lyhyen ja ytimekkään. Lapsille sopivan. Esityksessä lapset kuulivat Runebergista, vaimo Fredrikasta, Runebergin tortusta, maamme-laulusta, porilaisten marssista sekä Vänrikki Stoolin tarinoista. Ja mielenkiinnolla pienimmätkin jaksoivat katsoa ja kuunnella koko esityksen läpi. Toivottavasti jäi myös jotain mieleen. Esityksen jälkeen juttelimme vielä yhdessä hieman siitä, että miksi Runeberg on Suomen kansalliskirjailija, mitä tarkoittaa käsite runo sekä hieman sen ajan Suomesta ja elämästä. Näin sain samalla hyvää pohjustusta seuraavan kerran teemaan eli entisajan elämään Suomessa. 


Ja tietysti herkuttelimme itsetehdyillä Runebergin tortuilla, jotka lapset saivat itse koristella. Lähes kaikki tykkäsivät tortuista ja suurin osa söikin niitä pari kappaletta. Nämä versiot tein gluteemittomina ja reseptinä käytin omaa perusmuffinssi-reseptiä. Korvasin vehnäjauhot ja piparit mantelijauhon, riisijauhon  ja gluteenittomien korppujauhojen yhdistelmällä sekä lisäämällä taikinaan piparkakkumausteseosta. Lisäksi laitoin taikinaan omenasosetta mehevyyttä antamaan ja uunin jälkeen voitelin pinnan sokerivedellä, johon olin lorauttanut hieman karvasmanteliaromia. Lopputulos oli todella mehevä ja maukas. 


 Herkuttelun jälkeen ryhmä jaettiin kahtia, isot jäivät omassa ryhmässään käsittelemään ystävyys-aihetta ja me puolestaan pienempien kanssa teimme omia ystävyys-aiheisia aktiviteetteja. Lorupussista löytyi ystävyys-aiheisia loruja ja muutama lapsista innostui jopa keksimään oman lorun ystävyydestä. 


Kuvien avulla mietimme ystävyyttä. Mitä ystävyys tarkoittaa? Mitä ystävien kanssa tehdään? Ja tietysti jokainen sai kertoa omasta ystävästään- oli se sitten oma sisko, joku eläin, kouluystävä tai joku muu. Kaikilta ystävä sentään löytyi. 


Luimme ystävyydestä kertovan kirjan sekä kuuntelimme laulun: Minun ystäväni on kuin villasukka. Ja lopuksi vielä pieni tanssiliikunta hetki musiikin parissa. Ja sitten askartelemaan ystävänpäivän tunnelmissa. Tuloksena oli hienoja perhoskoristeita sekä erilaisia kortteja, jotka oli kaikki toteutettu erilaisista sydämistä. 

Olipa jälleen kerran kiva päivä, lapset jaksoivat hienosti seurata ja osallistua. Toki vieläkin parannettavaa on monella saralla mutta joka kerta homma sujuu paremmin. Itse tiedän ja tunnen ryhmän lapset jo paremmin, joten tunteja rakennan aina sen mukaan, että mihin rahkeet riittävät.  Pitää kuitenkin muistaa, että ryhmän ikäjakauma on suuri eli nuorimmat ovat 3-vuotiaita kun taas vanhimmat jo 6-vuotiaita eli homman pitää olla sellaista, että kaikki otetaan huomioon. Ja lisähaastetta tulee myös siitä, että kielitasossa on suuria eroja. Monet ryhmän 3-vuotiaista puhuvat paremmin suomea kuin muutamat 6-vuotiaat. Mutta toisaalta muut taidot ja tiedot ovat taas vanhemmilla paremmin hallussa. Eli haastetta todella riittää. Mutta sehän on vain mukavaa ja opettavaista! 

Ajatuksissa on siis jo seuraava kerta ja silloin siis teemana Kalevala ja entisajan elämää Suomessa. Muutamat ideat on jo mielessä mutta paljon pitää vielä kehitellä puuhaa. Seuraavaan kertaan on onneksi vielä kaksi viikoa sillä ohjelmaa on itsellä myös ihan kiitettävästi tulevina viikkoina. Parit karnevaalijuhlat, kokkaustuokio Kian koululla sekä huomenna alkava miniloma Fuerteventuralla. Laukut on jo pakattu, joten aamulla suunta naapurisaarelle! Kivaa!! Ei kommentteja:

Lähetä kommentti