lauantai 31. tammikuuta 2015

Tämän viikonlopun teemana: Montessoria kotioloissa

Tämä viikonloppu on pyhitetty Montessori- menetelmälle, sillä osallistun kaksipäiväiseen Montessori kotioloissa -koulutukseen. Tiiviit kaksi päivää opiskelua sillä molempina päivinä ohjelmaa on klo 10-20 eli lyhyessä ajassa mahdollisimman paljon tietoa ja käytännön juttuja. Kurssi järjestetään Kian koululla ja kaiken lisäksi vetäjinä toimivat Kian opettajat. Tai Montessori ohjaajat, kuten heitä kutsutaan. Montessorimenetelmässä kun pääosassa ovat lapset, eivät opettajat. Siksi heitä ei haluta kutsua opettajiksi vaan ohjaajiksi. Lauantaina aloitetaan käytännön elämän osa-alueella ja iltapäivällä puolestaan on aistimateriaalien vuoro. Sunnuntaina jatketaan matematiikalla ja kielitaidolla. Nämä ovat Montessori-menetelmän osa-alueet ja esim. jokaisessa luokassa kullekin "taidolle" varattu oma alueensa ja työskentelyvälineet. Miten näitä sitten toteutetan kotioloissa, niin siihen keskitytään tällä kurssilla. 

Meillä toki kotona on jo aika paljon asioita järjestetty Montessori-menetelmän mukaisesti mutta uskoisin, että vieläkin paremmin pystymme asiat tekemään. Itse asiassa huomasin eilen vanhoja valokuvia katsellessa, että meillä on Kian huone ollut aina Montessori-tyylinen. Siis jo ennen kuin olimme mitenkään tietoisia edes Montessori-menetelmästä. 

Kian huone vanhassa kodissamme, jolloin neiti oli reilun vuoden ikäinen. Eli lelut on kaikki lapsen saatavilla ja hyvässä järjestyksessä. Ei siis mitään lelulaatikoita vaan jokaisella tavaralla on oma paikkansa ja lelu myös palautetaan sinne sillä leikkimisen jälkeen. Tällä hetkellä meillä koti  näyttää tältä mutta saa nähdä, että tuleeko muutoksia tämän viikonlopun jälkeen. 

Olohuoneessa Kialla oma piirustusnurkkaus sekä kirjat hyllyssä. Kirjoja esillä kerrallaan vain muutamia kappaleita ja uudet vaihdetaan noin kerran viikossa. 


Kian oma huone on enemmänkin tarkoitettu vapaaseen leikkiin mutta sielläkin kaikki lelut hyvässä järjestyksessä. Toki myös muutamia käytännön elämän juttuja on esillä kuten pieni pyykinaru, jolle voi levittää nuken vaatteita kuivumaan. Sekä minikokoinen silitysrauta ja lauta.Alakerta meillä on enemmän Montessorityöskentelyyn tarkoitettu tila ja siellä ei ole varsinaisia leluja lainkaan. Mutta montessorivälineiden lisäksi löytyy askarteluvälineitä, palapelejä, piirustusvälineet, musiikkivälineet, kirjahylly jne. Mutta nyt siis kurssille!! Kia ja Jesus lähtivät viikonlopun viettoon Madridiin ja tulevat vasta maanantaina. Itse asiassa onkin ensimmäinen kerta kun olemme Kian kanssa erossa näin monta päivää, tähän asti maksimissaan olemme olleet erossa yhden yön. Mutta tästä on hyvä aloittaa, papi on sentään neidin mukana matkassa. Ja itsellä sen verran kiireinen viikonloppu että ei ehdi edes ihmetellä kodin hiljaisuutta. 

Hyvää viikonloppua sateisesta Las Palmasista! 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti