tiistai 9. joulukuuta 2014

Pitkä viikonloppu

Täällä vietetään pitkää viikonloppua sillä 6.12. on Espanjassa perustuslainpäivä ja 8.12 on puolestaan synnittömän sikiämisen päivää. Molemmat ovat pyhäpäiviä ja tästä syystä lapsilla ei ole koulua maanantaina eikä tiistaina. Nämä juhlapäivät tunnetaan myös nimellä "puente de diciembre" eli käännettynä joulukuun silta. Täällä vuodessa on lukuisia tällaisia pitkiä viikonloppuja, jolloin lapsilla ei ole koulua ja myös monet vanhemmat pitävät töistä vapaata. Näin pystytään tekemään esim. joku reissu kotimaan sisällä. Esim. monet laskettelukeskukset avaavat hiihtokauden juuri ennen tätä viikonloppua, jolloin monet suuntaavat vuoristoon aloittamaan hiihtokautta. Todellakin - laskettelu ja lumilautailu ovat suosittuja harrastuksia myös täällä Espanjassa! 

Vaikka Espanja tunnetaan enemmänkin auringosta ja rannoista niin hiihtokeskuksiakin maasta löytyy yllätävän paljon. Eteläisin sellainen löytyy itse asiassa Andaluciasta, reilun tunnin ajomatkan päästä Malagasta eli aurinkorannikosta. Sierra Nevada on Espanjan korkein vuori ja kohoaa yli 3400 metrin korkeuteen. Ja siellä tälläkin hetkellä nautitaan täydestä talvesta ja rinteitä on avoinna n. 40 km edestä. Yhteensä rinteitä on reilut 100 km eli tällä hetkellä auki on vajaa puolet alueesta. Itsekin olimme Sierra Nevadalla pari vuotta sitten hiihtokautta avaamassa juuri näihin aikoihin ja silloin avoinna oli lähes koko rinneverkosto. Tämä alkutalvi ei ole ollut kovin kylmä ja luminen, joten monissa paikoissa on avaamista jouduttu lykkäämään tai rinteistä on saatu kuntoon vain osa. Joka tapauksessa moni espanjalainen lumille suuntaa tämän viikonlopun aikana. 

Meilläkin lumireissu oli suunnitteilla koska Jesuksella oli tämä viikko lomaa mutta olosuhteet eivät näyttäneet kovin hyviltä oikein missään suunnalla niin päätimme jättää reissun tekemättä. Ja ehkä suuntaamme lumille sitten vasta ensi vuoden puolella kun voimme olla varmoja, että olosuhteet ovat paremmin. 

Meillä "puente" on siis mennyt ihan kotioloissa kaikenlaista mukavaa puuhastellen. Etenkin lauantai oli vauhdikas päivä sillä aamulla meillä oli ohjelmassa Kian koulukaverin synttärit ja iltapäivällä meille tuli puolestaan ystäväperhe vierailulle. Eli Kia sai leikkiä kavereiden kanssa koko päivän ja itselläkin oli mukavaa seuraa. 

Synttärit järjestettiin tuttuun tapaan Kian koululla ja kuten kuvista näkyy, niin hauskaa oli... 

 

 

Lauantaina ehdimme myös juhlistaa hetken Suomen itsenäisyyspäivää. Vielä viime vuonna en neidille Suomi-perinteitä sen enempää tuonut esille mutta nyt mielestäni alkaa olla hyvä vähän opettaa Kialle myös asioita Suomesta. Toki Suomi-koulussa tulee paljon näitä suomalaiseen kulttuuriin liittyviä juttuja mutta esim. itsenäisyyspäivä jäi ohjelmasta tänä vuonna väliin koska seuraava koulukerta on vasta viikon päästä. Mutta kotosalla aamu aloitettiin siis Suomi-tunnelmissa. 
Suomen itsenäisyydestä kerroin lähinnä sitä, että tänään vietetään ikään kuin Suomen syntymäpäivää ja itsenäisyys tarkoittaa mm. sitä, että Suomessa puhutaan omaa kieltä ja meillä on oma lippu. Kerroin myös, että miten Suomessa yleensä itsenäisyyspäivää vietetään. Askartelimme Suomi-aiheiset kynttilät sekä lipun ja tietysti kuuntelimme myös Maamme-laulun. Sen enempää en tällä kertaa asiaa käsitellyt. Tarkemman historian, sodat jne saavat jäädä odotamaan tulevia vuosia. 

Sunnuntaina otimme vähän rauhallisemmin. Aamun leikimme ihan kotosalla neidin toiveesta. Itse suunnittelin, että olisimme menneet uimaan kuntosalini uimahalliin mutta idea ei saanut kannatusta. Puolilta päivin suuntasimme pitkästä aikaa Parque Doramas -puistoon, jossa näin sunnuntaisin on ohjelmaa lapsille. Tällä kertaa tres cerditos eli kolme pientä possua nukketeatteriesitys. Kia tykkäsi kovasti. Ehdimme myös touhuta leikkipuiston puolella sekä syöttää kaloja. Ihanaa kun oli pitkästä aikaa kaunis ja aurinkoinen aamupäivä.             


Iltapäivällä kävimme vielä vähän "happihyppelyllä" eli tekemässä tunnin mittaisen kävelylenkin Kian kanssa. 

Maanantaina oli tarkoitus lähteä etelään viettämään rantapäivää mutta valitettavasti sääennusteet eikä webkamerat antaneet kovin hyvää kuvaa päivän säästä sielläkään. Joten päätimme jäädä kotiin. 

Aamupäivällä suuntasimme kävelylle Canterasin rantakadulle, jossa väkeä oli paljon vaikka sää oli täysin pilvinen. Rannalla tosin ei väkeä näkynyt mutta vedessä sitäkin enemmän surffareita. Ja tietysti rantakadulla ihmisiä oli paljon kävelyllä nauttimassa pyhäpäivästä. 


Kävimme myös katsastamassa Arenas-ostoskeskukseen avatun luisteluradan, jonne varmasti suuntaamme joku päivä. Hinta on 6 € ja sillä saa luistella 45 minuuttia. Itse kenttä on aika pieni mutta onneksi sentään rajaavat kävijämäärän jokaiselle luistelukerralla. Täytynee silti yrittää löytää sellainen hetki, että kävijöitä olisi mahdollisimman vähän jotta Kia saisi ihan rauhassa kokeilla. 


Lounaan jälkeen touhuilimme kotona kaikenlaista, kuten askartelimme hauskan joulupukkikoristeen. Siihen tuli nenäksi patterikäyttöinen tuikku ja lopputulos oli aika veikeä


Vasemmanpuoleinen on Kian tekemä ja oikeanpuoleinen minun versioni. Kia teki omansa lähes kokonaan itse, ainoastaan mallit piirsin valmiiksi mutta neiti itse ne leikkasi ja liimasi. Kädet jouduin tosin tekemään kokonaan sillä ne olivat sen verran pientä näpertelyä. 


Kian toiveesta otettiin käyttöön myös aakkoslaatikot ja neiti pääsi harjoittelemaan sanojen muodostusta. Myös lorupussi oli taas käytössä ja tällä kertaa pussista löytyi jouluaiheisia loruja. Niistä neiti innostuikin todenteolla ja kehitteli myös itse monia loruja  kuvien perusteella. 

 

Iltapäivä menikin sitten ystävien luona kahvitellessa ja lapset saivat jälleen leikkiä yhdessä. Itse vein mukana pikaisesti tehtyjä kurpitsamuffinsseja sillä jääkaapissa oli valmiina mausteista kurpitsaseosta. Olin tehnyt sen sillä ajatuksella, että kokeilisin kehitellä kurpitsakahvia, jota olen juonut Starbucks-kahviloissa. Siellä sitä myydään pumpkin spice latte nimellä. Mutta kurpitsasoseesta tulikin vähän turhan mausteista eikä kahvikaan maistunut lainkaan samalta kuin kahvilassa, joten sose jäi odottamaan muuta käyttöä. Ja mukavan jouluinen maku tulikin muffinsseihin tuon mausteisen kurpitsasoseen avulla. 

Tiistaina päätimme lähteä heti aamusta liikkeelle ja suuntasimme kohti uutta luistelurataa, joka avattiin tuohon 10 minuutin ajomatkan päähän vasta viikko sitten. Tarkoituksena oli mennä sinne ostoskeskuksen jääradalle, jonka kävimme sunnuntaina katsastamassa mutta muiden vanhempien kanssa keskusteltuani vaihdoin suunnitelmaa. Nimittäin moni oli sitä mieltä, että ns. muovijäärata olisi lapsille helpompi paikka opetella sillä se on pehmeämpi ja hitaampi pinnaltaan kuin mitä aito jää. Ajattelin myös, että siellä olisi vähemmän väkeä kuin ostoskeskuksen jääradalla sillä paikka on ihan uusi eivätkä ole mainostaneet sitä mitenkään sen enempää. 

Mutta niinhän siinä kävi, että paikka oli suljettu ja avasi ovensa vasta iltapäivällä klo 16. Eli luistelut jäivät tällä kertaa väliin. Niinpä suuntasimme läheiseen Decathlon-urheilukauppaan vähän ostoksille. Kialle uusi pyöräilykypärä sekä joululahjaksi ns. tasapainopyörä. 


Neidillä on jo normaali polkupyörä apupyörillä ja sillä pyöräilee jo hienosti.  Mutta täällä monet lapset opettelevat tasapainoa tuollaisella tasapainopyörällä, jossa ei ole polkimia. Ja se taas auttaa sitten siinä vaiheessa kun apupyörät otetaan pois. Kian hyvä ystävä veteli jo 4-vuoden iässä ilman pyörällä apupyöriä koska oli harjoitellut paljon tuollaisella tasapainopyörällä. 


Ostosten jälkeen lounasta nauttimaan kotiin ja sen jälkeen pieni taidehetki vesivärimaalauksen parissa. Ja iltapäivä menikin kokonaan ulkosalla sillä pitkästä aikaa oli todella kaunis, lämmin ja aurinkoinen päivä. Joten pitihän siitä nauttia! 

Tällä kertaa otimme hernepussit mukaan puistoon ja niitten kanssa olikin hauska touhuta kaikenlaista. Ja samalla tuli hyvää hyötyliikuntaa.


 

Huomenna jatkuu taas arki ja koulu. Tosin montaa päivää ei ole enä jäljellä sillä meille tulee kovasti odotettuja vieraita Suomesta ensi maanantaina joten Kia aloittaa joululoman koulusta jo silloin. Sen viikon vietämmekin sitten melkeinpä kokonaan etelässä, jotta lomalaiset saavat nauttia paremmista lomasäistä. Sen verran piipahdamme täällä Las Palmasissa että Kia käy joulujuhlaan osallistumassa ja samalla käymme sitten ehkä vähän shoppailemassa. Mutta muuten lomailu jatkuukin sitten ensi vuoden puolelle sillä koulu jatkuu vasta Loppiaisen jälkeen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti