sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Kokkausta lasten kanssa - joulupiparit

Viime viikon perjantaina kävin taas vetämässä leivonta/kokkaustuokiota Kian koulussa ja tietysti kun joulutunnelmissa jo mentiin, niin leivoimme joulupipareita eli espanjaksi galletas de jengibre (inkiväärikeksit). Taikinan tein tietysti jo etukäteen kotona sillä sen valmistaminen juuri ennen leivontaa olisi ollut vähän riskialtista. Taikinan tein ihan perusreseptillä, joka löytyi maustepussin takaa. Eli käytin ihan valmista piparkakkumausteseosta, jonka olen ostanut Suomesta. Kyllähän täältäkin olisi kanelia, inkivääriä ja neilikkaa löytynyt mutta kun valmiita seospusseja kaapissa oli, niin totta kai ne hyödynsin. Tumman siirapin olin etukäteen ostanut saaren eteläosassa olevasta ruotsalaispuodista, jossa myydään kaikkia ruotsalaisia ja suomalaisia elintarvikkeita. Siirappia ihan sellaisenaan ei täällä myydä mutta toki vähän vastaavanlaista "tököttiä" on myynnissä caramelo liquido-nimellä ja sitä olen aikaisemmin käyttänyt ihan menestyksekkäästi niin jouluruokien valmistuksessa kuin pipareissa. Mutta kun kerran kaapista löytyi ihan oikeatakin siirappia niin tällä kertaa käytin siis sitä.

Taikinaa tein kaikkiaan 3 kg satsin ja siitä riitti hyvin sillä lapsia oli tällä kertaa mukana vain 15 kpl. Jokaiselle annoin 200g taikinaa ja siitä ihan mukava määrä tuli jokaiselle leivottavaa. 

Taikinaa varten tarvitsin:
4 dl siirappia
4 dl sokeria
2 pussia valmista piparimausteseosta
500 g voita
4 munaa
jauhoja n. 15-20 dl
4 tl soodaa

Ensimmäisenä laitoin sokerit, siirapit ja mausteet kattilaan. Kun ne olivat kiehahtaneet, lisäsin joukkoon voin ja annoin seoksen jäähtyä. Tämän jälkeen laitoin joukkoon osan jauho-soodaseoksesta ja sekoitin hyvin. Tämän jälkeen joukkoon kevyesti vatkatut munat ja sekoitin hyvin. Ja sitten loput jauhoista ja sekoitin hyvin. Jauhoja sen verran, että taikina on käsin helposti muovattavaa eikä tartu sormiin. Sitten vain taikina kylmään odottamaan seuraavaa päivää ja leivontaa. 


Lapset jaoimme tälläkin kertaa kahteen ryhmään ja muutaman lapsen ollessa poissa jäi jäljelle juuri mukavat kaksi kuuden hengen ryhmää.  Passeli ryhmä hallittavaksi sillä jonkin verran lapsia piti vielä auttaa, etenkin kaulimisen kanssa. Alkuvaiheessa taikina oli sen verran jäykkää että pientä avustusta tarvitsi lähes jokainen. Mutta pikkuhiljaa taikina pehmeni ja sitten homma onnistui itsenäisesti jo ihan jokaiselta. Mitään muotovalioitahan ei ihan kaikista pipareista tullut mutta sehän ei ole tärkeintä. Lapset olivat hyvin ylpeitä omista tuotoksistaan riippumatta siitä, että miltä ne näyttivät. Ja ilmeisesti myös vanhemmat olivat pitäneet pipareista sillä luokan whatsapp-ryhmässä tuli taas paljon kiitoksia vanhemmilta. 

Olisi ollut mukavaa myös koristella piparit mutta siihen ei aika enää riittänyt. Ehkäpä joku toinen kerta sitten koristelemme jotain erikseen ja näin lapset pääsevät harjoittamaan myös leivonnan taiteellista puolta. 

Joulupiparit eivät ole kovinkaan tunnettuja herkkuja täällä Espanjassa mutta lähes joille olen maistiaisia tarjonnut, ovat niistä pitäneet kovasti. Ja etenkin sinihomejuuston kanssa tarjottuna ovat olleet monen mielestä todella suurta herkkua. Moni on ensin kauhistellut tuota yhdistelmää mutta maku on yllättänyt monet positiivisesti. Tarkoitus olisi taas piparit ja homejuustot ottaa mukaan kun suuntaamme ystävien luokse aattoiltaa viettämään. Mitä muuta mukaan tulee, se on vielä suunnitteluvaiheessa... Ei kommentteja:

Lähetä kommentti