sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Joulujuhlintaa kouluissa

Perjantaina oli juhlimassa Kian "normaali"koulun eli Gran Canarian Montessori-koulun joulujuhlaa. Mitään perinteistä juhlaa ei koulussa vietetä sillä lapset ovat kaikki alle 6-vuotiaita ja niiden kanssa on vaikea mitään sen suurempaa ohjelmaa järjestää. Mutta lasten ehdoilla mentiin ja tärkeintä oli, että lapset nauttivat ja saivat mukavan päätöksen syyslukukaudelle sekä kivan aloituksen joululomalle. Mukaan oli kutsuttu myös lasten vanhemmat mutta aika harva paikalle kuitenkaan pääsi - olihan kyseessä normaali työpäivä. Mutta meidän perhe oli edustettuna sitäkin runsaammin kun saimme Suomesta tulleet vieraat eli Kian mummun, pappan ja isomummunkin mukaan juhlaan. Ja samalla pääsivät näkemään vähän paremmin, että minkälainen on Kian koulu. 

Kouluun oli yön aikana ilmestynyt salaperäinen ovi ja salaisia viestejä. Ilmeisesti tontut olivat olleet asialla. Tämä salaperäinen ovi olikin lasten mielestä ihan huippu! Itse "joulujuhlan" ohjelma koostui siitä, että lapset lauloivat ensin pihalla muutamat joululaulut yhdessä ja sen jälkeen alkoi koulun johtajan vetämä tonttutehtävä. Eli tontut olivat piilottaneet viestejä eri puolille koulua ja niissä oli sitten kaikenlaisia tehtäviä, joita lapset yhdessä suorittivat. Ja loppujen lopuksi päädyttiin tuon salaperäisen oven luokse ja sieltä sitten jokainen lapsi sai käydä noutamassa pienen paketin. 

Juhlan jälkeen toivotimme hyvät joulut Kian kouluystäville sekä tietysti myös opettajille, jotka saivat pienet paketit kiitokseksi. Niihin olin laittanut pullon hyvää viiniä ja suklaakonvehtirasian sekä itsetekemäni kaulin-koristeen. Viinipullo ei ehkä ole ihan se perinteinen opettajille annettava lahja mutta sen verran hyvin olen ystävystynyt heidän kanssaan että uskallan heille sellaiset lahjaksi antaa. Juhlan jälkeen pakkasimme sitten taas kassit ja suuntasimme takaisin saaren eteläosaan "loman" viettoon. Perjantai-iltapäivän vietimmekin aurinkoisissa tunnelmissa uima-altaalla. Tosin uimaan ei uskaltautunut kukaan, sen verran kylmää oli molempien altaiden vesi. Tämä on muuten asia, joka monille tulee yllätyksenä. Mutta fakta on se, että Kanarialla uima-altaiden vesi on talvella kylmää, todella kylmää. Hyvin harvassa hotellissa sitä lämmitetään ja jos lämmitetään niin silloinkin yleensä n. 23-25 asteiseksi. Lauantai aamupäivällä suuntasimme Playa del Ingelsin Kuparipannu-ravintolaan, jossa vietettiin Suomi-koulun joulujuhlaa. Ystävällisesti meille oli varattu ihan oma tila sillä sen verran mukavasti väkeä oli juhlimassa. Paikalla olivat  nimittäin kaikki lapset vanhempiensa kera. Saimme ravintolalta myös hyvän hinnan tarjoiluille sillä hinnaksi tuli vain 12 € /hlö, sisältäen riisipuuron + joululounaan noutopöydästä ja päälle vielä piparikahvit. Juhlan aloitimmekin riisipuurolla, jotta se ehtisi sulaa ennen kuin varsinainen joululounas olisi vuorossa. 

Ensimmäisenä varsinaisena ohjelmana oli kuusen koristelu. Olimme viimeisenä koulupäivänä askarrelleet erilaisia joulukoristeita ja lapset kävivät sitten ripustamassa omat koristeet kuuseen. Ja juhlan jälkeen koristeet tietysti jokainen sai sitten viedä muistoksi kotiin.                          
                 

Tämän jälkeen vuorossa olivat tonttutanssit eli perinteinen soihdut sammuu sekä vähän vauhdikkaampi tonttutanssi eli Frööbelin palikoiden Tonttulan aamujumppa. Molemmat menivat hienosti ja etenkin tuo Tonttulan aamujumppa sai vanhemmilta raikuvat naurut, sillä yhdessä vaiheessa levy jäi jumiin ja niinpä päädyimme jumppaamaan vähän extraa. Laulussa on nimittäin kohta, että mennää kyykkyyn ylös, kyykkyyn ylös ja eiköhän se levy jäänyt juuri siihen kohtaan jumiin ja jatkoi vaan tauotta: kyykkyyn syvään ja ylös, kyykkyyn syvään ja ylös, kyykkyyn syvään ja ylös, kyykkyyn syvään ja ylös, kyykkyyn syvään ja ylös. Aika monta kertaa tuli kyykättyä ennen kuin saimme "tilanteen haltuun". Mutta hauskaa oli kaikilla! 

Ohjelma jatkui vähän rauhallisemissa tunnelmissa eli vuorossa oli seurakunnan osuus. Turistipappi Erkki vaimonsa kanssa oli valmistellut ihan hauskan käsinukke-esityksen ja hyvin lyhyesti ja lapsillekin sopivasti kertoivat vähän Joulun taustasta. Myös Julle-jääkarhu oli heillä mukana ja se olikin lapsille jo tuttu aikaisemmilta kerroilta. Suomessahan kaikki tällainen vähänkin uskontoon liittyvä taitaa nykyään olla kouluissa jo lähes kiellettyä ohjelmaa mutta meidän Suomi-koulussa lauletaan edelleen vanhoja perinteisiä joululauluja (mm. Enkeli taivaan, Joulupuu on rakennettu jne), luetaan jouluevankeliumi ja myös seurakunnan edustajilla on siis oma osuutensa. Lähinnä ihan siitä syystä, että nämä Espanjassa asuvat lapset eivät muuten varmaan edes oppisi tietämään, että mitä on luterilaisuus. Täällä kun harva paikallinen on nimeä edes kuullut... Joten meillä tämä on lähinnä osana sitä kulttuurikasvatusta eli opetetaan lapsille, että mitä uskonto on Suomessa. 

               Jouluevankeliumin lukemisesta vastasivat Suomi-koulun vanhimmat lapset

Ja tottakai meillä kävi myös joulupukki vierailemassa. Ja mikä mahtavinta, että kaikki lapset uskovat vielä joulupukkiin vaikka vanhimmat lapset ovat jo yli 10-vuotiaita. Ja totta kai joulupukki toi kaikille lapsille myös pienet paketit. 


Kovasti kaikki vanhemmat kiittelivät juhlasta ja yleensäkin olivat todella tyytyväisiä siihen, että Suomi-koulu on olemassa. Joten mukavissa tunnelmissa on hyvä suunnata itsekin joulutaukoa viettämään ja keräämään energiaa kevätkautta varten. 

Sitä energiaa tuli ladattua taas mukavasti sunnuntaina kun vietimme rantapäivää Amadores- rannalla. Ensin näytti siltä, että päivästä tulee aika viileä ja pilvinen mutta loppujen lopuksi oli oikein mukava aurinkoinen päivä. 
Nyt olemmekin sitten jo takaisin kotona Las Palmasissa sillä rakkaat Suomi-vieraat suuntaavat aamuvarhain takaisin Suomea kohti. Kiva viikko on ollut ja nyt olisi sitten edessä vielä pienet jouluvalmistelut ennen kuin voi rauhoittua Joulun viettoon. 

Kolme yötä Jouluun on.... Ei kommentteja:

Lähetä kommentti