perjantai 12. joulukuuta 2014

Hiekkapuhallusta perjantain kunniaksi

Täällä on viime päivät saatu nauttia mukavista lämpötiloista ja päivisin on paikoitellen noussut lämpötila jopa tuonna 25 asteeseen. Tämä hetkellinen lämpötilojen nousu johtuu calima-tuulesta, joka on puhaltanut viimeiset pari päivää Afrikan suunnalta. Suomessa tuntumpi termi on ehkä sirocco mutta täällä Kanarialla sitä kutsutaan calima-nimellä. 

Yleensähän täällä Kanarialla puhaltaa koillispasaati mutta aina silloin tällöin tuuli kääntyy puhaltamaan idästä eli Afrikan suunnalta. Ensimmäisenä ilmiön huomaa siitä, että lämpötila nousee mutta tämän jälkeen tuleekin sitten se hiekka. Joskus hiekka tulee niin voimakkaasti että tuntuu kuin edessä olisi ruskea hiekkaseinä. 

Tätä erikoista sääilmiötä on vaikea ymmärtää, jos sitä ei ole koskaan kokenut. Mutta lyhyesti kuvailtuna se tuntuu ja näyttää tältä:Ilmassa on niin paljon hiekkapölyä että taivasta ei enää erotu ja kohta on ilma ihan harmaanruskeana hiekasta ja näkyvyys heikkenee huomattavasti. Aivan kuin olisi valtava sumu mutta ilma ei olekaan kosteaa vaan kuivaa kuten hiekkaerämaassa. 


Ja erämaasta tuuli todellakin puhaltaa kuten satelliittikuvasta näkyy. Yleensä näitä hiekkatuulia esiintyy täällä 3-5 kertaa vuodessa ja ne kestävät kahdesta viiteen päivään. Lopuksi tuuli kääntyy, hiekat laskeutuvat maahan ja monesti saadaan päälle vielä vähän vesisadetta. Ja sitä ovat myös sääennusteet luvanneet huomiselle... 

Koska ilta oli mukavan lämmin niin suuntasimme Las Canterasin rannalle iltapäiväkävelylle, joka sitten venyikin iltaan asti sillä päätimme samalla käydä illallisella kun kerran kaupungilla olimme. 

Rannalla oli muuten jo hiljaista mutta hiekkaleikkipaikalla oli vilskettä. Mielestäni on mahtava idea rakentaa leikkipaikka hiekkarannalle - ei tarvita erillisiä hiekkalaatikoita! Tämä on yksi Kian lempipuistoista tässä kaupungissa ja mukavaa on se, että paikalla on lähes aina muitakin lapsia. Eli leikkiseuraakin on tarjolla. Kävimme myös katsomassa rannalle rakennetun hiekkabelenin, joka täällä toteutetaan joka Joulu. Aivan upeaa hiekkataidetta ja vierailemaan pääsee ihan maksutta. 

 


 


Tällä Canterasin alueella on paljon ravintoloita ja tarjontaa riittää laidasta laitaan. Ensin meinasimme pysähtyä libanonilaiseen ravintolaan mutta sitten Jesus sai idean korealaisesta. Itse en ole aikaisemmin korealaista syönyt joten mielenkiinnolla lähdimme testailemaan paikan erikoisuuksia. 

Las Palmasissahan asuu merkittävä määrä korealaisia joten korealaisia ravintoloitakin on useita kaupungissa. Parhaimmaksi kehutaan Nomiya-nimistä ravintolaa mutta sinne emme tällä kertaa suunnanneet vaan lähempänä oli Ginza- niminen ravintola. 

Alkuun pöytään kannettiin talon puolesta erilaisia alkupaloja, joista oma suosikki oli kimchi eli vähän hapankaalin tyyliin valmistettu kylmä kaalisalaatti, jossa oli runsaasti chiliä. Sitä kaipasinkin sillä olen taas vaihteeksi viimeiset pari päivää kärsinyt kunnon flunssasta ja sen myötä niin maku- kuin hajuaistikin ovat taas kadonneet. Saa nähdä, että onko taas pidempiaikainen poissaolo kuten viimeksi kävi tällaisen flunssa jälkeen. Silloin katosivat molemmat aistit yli puolen vuoden ajaksi. Toivottavasti ei näin käy taas mutta pahalta näyttää... Sitä ei muuten usko, että miten tylsää ja hankalaa elämä on ilman näitä aisteja. Sen kanssa vielä jotenkin pystyn elämään, että ruoka ei maistu miltään vaikka se kaiken nautinnon syömisestä viekin. Mutta pahinta on ruoanlaitto kun ei pysty maistelemaan, että ovatko maut tasapainossa. Tai että onko ruoka mahdollisesti pilaantunutta. Ei kivaa, ei ollenkaan... 

Joka tapauksessa makunystyröitä yritin aktivoida tuolla ravintolassa ja tilasimme listalta kaikkea mukavasti tulista. Ja sitähän saimme. Itse en ehtinyt listalta ruokien nimiä edes katsoa sillä Jesus hoiti tällä kertaa tilaukset sillä hänelle ruoka oli ennestään tuttua. Mutta ehdotomasti kokeilun arvoinen paikka ja tänne palaamme varmasti uudelleen. 


 
Huomenna olisi jälleen vuorossa Suomi-koulu ja siellä aloitamme myös Jouluun valmistautumisen. Ohjelmassa siis tonttutanssien harjoittelua Joulujuhlaa varten, vähän tarinaa ja keskustelua suomalaisesta joulunvietosta, jouluaiheisia satuja sekä tietysti hieman askartelua. 

Mukavaa viikonloppua! Ei kommentteja:

Lähetä kommentti