tiistai 30. joulukuuta 2014

Feliz Año Nuevo eli Hyvää Uutta Vuotta!!

Meidän perheessä,  kuten monissa muissakin espanjalaisissa perheissä, uusivuosi otetaan vastaan kotosalla perheen tai ystävien kanssa illallisen merkeissä. Vielä emme itse asiassa tiedä, että vietämmekö tänä vuonna sitä ystävien kanssa vai ihan perheen kesken mutta eiköhän se tässä vielä selviä, viimeistään huomisen aikana. Täällähän ei yleensä näitä tapaamisia kauheasti suunnitella etukäteen vaan mennään aika ex-tempore fiiliksellä. Toki jos ravintolaan haluaa illalliselle, niin silloin pöytävaraus on syytä tehdä etukäteen. Täällähän lähes kaikissa vähänkin paremmissa ravintoloissa on uudenvuoden illalliselle erikoismenu, joka maksaa helposti 50 eurosta ylöspäin. Toki monissa ravintoloissa ainakin osa juomista sisältyy myös sitten paketin hintaan. 

Jesuksella olisi kyllä vapaailta ja vielä seuraava päiväkin vapaa eli periaatteessa olisi loistava tilaisuus lähteä juhlimaan ihan kunnolla. Mutta jotenkin se vaihtoehto ei nyt niin houkuttele. Eli iltaa olisi tarkoitus viettää iltaa kotona, joko ihan keskenämme taikka sitten ystävien kanssa.

Yleensä tapana on, että jos illallista syödään kotosna, niin jättikatkaravut majoneesin kera ovat ehdoton illallispöydän kunkku. Ja sen kera nautitaan cava-kuohuviiniä. Ja tietysti pussillinen viinirypäleitä on varattu klo 24 varten. Me aiomme kuitenkin viettää iltaa vähän erilaisen menun kera. Tällä hetkellä kokkailu, edes niiden jättikatkarapujen paistaminen, ei nimittäin houkuttele yhtään. Siispä päätimme jo etukäteen, että tilaamme sushia kotiintuotavaksi. Herkkuja meidän makuun ja pääsemme helpommalla. 

Televisiosta tulee uudenvuoden aattona kaikenlaista erikoisohjelmaa vuodenvaihteeseen liittyen eli jokaisella kanavalla on oma hieman huumoripitoinen ohjelmansa iltaa varten. Juontajat ovat pukeutuneet parhaimpiinsa ja lähetys seuraa tietysti sitten vuoden vaihtumista eri paikoissa. Esim. Madridissa perinteinen paikka on Puerta del Solin-aukio, jonne väki kerääntyy ja siellä kun klo näyttää puolta yötä, niin kajahtaa ilmoille 12 kellonlyömää. Ja sillä hetkellä tarvitaan sitten niitä viinirypäleitä! Nimittäin tehtävänä on popsia yksi viinirypäle kutakin kajahdusta kohden ja jos onnistuu hommassa ennen vuoden vaihtumista, on uusi vuosi onnea täynnä. Kannattaa muuten tätä puuhaa varten ostaa siemenettömiä rypäleitä ja valita niistä ne pienimmät - muuten käy puuha hankalaksi... 

Täällä Kanarialla rypäleitä voidaan myös nauttia kahteen otteeseen sillä mantereella kello on tuntia enemmän eli rypäleet voidaan nauttia silloin kun vuosi vaihtuu Madridissa ja sitten toisen kerran kun vuosi vaihtuu Kanarialla.

Toiseksi perinteeksi täällä on muodostunut viime vuosina se, että ihmiset pistävät päälle punaiset alusvaatteet - sen uskotaan tuovan paljon rakkautta alkavalle vuodelle. Jotkut pudottavat myös kultasormuksen cava- eli kuohuviinilasiin ja sen uskotaan tuovan paljon rahaa tulevalle vuodelle. Joskus olen kuullut myös sellaisesta, että uusi vuosi pitäisi ottaa vastaan uusissa vaateissa ja tämä toisi sitten vaurautta tulevalle vuodelle. Mutta tämä taitaa olla enemmän vaatekauppojen propagandaa... Tinaa täällä ei valeta, paitsi meillä. Löysin nimittäin jostain laatikon pohjalta tinakauhan ja tinakenkiä pussillisen eli pitäähän ne huomenna käyttää. Viime kerrasta taitaa olla jo useampia vuosia. 

Raketteja ammutaan jonkin verran mutta ei missään nimessä sellaista määrää kuin esim. Suomessa. Ja hyvin harvoin yksityiset ihmiset ostavat raketteja vaan ne ammutaan kaupungin tai esim. juhlapaikkojen toimesta. Täällä Las Palmasissa raketit ammutaan Canterasin rannalta, joten kotona saamme seurata ilotulitusta ihan aitiopaikalta. Jos yöelämään haluaa juhlimaan, niin sinne ei kannata suunnata ennen puolta yötä. Yleensä baareihin ja klubeihin suunnataan vastan 00.30 jälkeen ja monet paikat avaavat ovensakin vasta puolen yön aikaan. Monissa paikoissa on ns. privaattijuhlat, joihin pitää hankkia lippu etukäteen ja sisäänpääsymaksua vastan on sitten pikkupurtavaa ja juotavaa tarjolla vapaasti koko illan. Näiden juhlien hinta on yleensä myös 50 eurosta ylöspäin. 
Ja espanjalaiseen tapaan juhlat jatkuvat tietysti aamuun asti ja vuoden ensimmäinen aamiainen on monille juhlijoille churros con chocolate eli paikalliset pitkulamunkit, jotka nautitaan paksun suklaakastikkeen kera. Uudenvuoden yötä kutsutaan muuten Espanjassa nimellä nochevieja eli vanha yö kun taas Jouluyö on puolestaan nochebuena eli hyvä yö. Mutta hyvää Uutta Vuotta kaikille elikkäs Feliz Año Nuevo!!! 
    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti