perjantai 26. joulukuuta 2014

Espanjalainen joulu

Espanjalainen joulu ja sen vietto poikkea aika paljon hiljaisesta ja lähes hartaasta suomalaisesta joulusta. Täällä Joulu on äänekäs, värikäs ja iloinen. Ja sitä vietetään lähes aina suuressa porukassa, sukulaisten tai ystävien (tai molempien) kesken.  Tässä muutamia erikoispiirteitä espanjalaisesta joulusta:

1. Espanjalaisissa kodeissa tärkein joulukoriste on belen-seimiasetelma, joka laitetaan esille kodin aitiopaikalle. Seimikuvaelman hahmoja ja rakennuksia löytyy lähes joka kaupasta ja hintaluokasta - kiinalaisesta kaupasta saa varsin mukavankokoisen asetelman jo 10 eurolla kun taas kalleimmat versiot maksavat jopa satoja euroja. Mutta tärkeintä on tietysti Maria, Josef, Jeesus-lapsi ja itämaantietäjät. 

Myös valtavat belenit kuuluvat katukuvaan ja niitä löytyy yleensä ainakin kaupungin pääaukiolta sekä ostoskeskuksista. 

                                              Belen-seimi San Telmon puistossa 

Toki joulukuusikin löytyy nykyään monesta kodista. Valtaosassa kodeista se on tietysti muovinen mutta toki oikeitakin kuusia myydään joissakin paikoissa. 

2. Espanjalaiset joululaulut, villancicos, ovat yleensä iloisia lauluja. Ja niitä rallatellaan läpi joulun, etenkin jouluillallisella. Esimerkkejä voi hakea vaikkapa youtubesta: villancicos 

3. Jouluillallinen on tärkeä ateria mutta se nautitaan yleensä vasta hyvin myöhään aattoiltana. Siihen kuuluu paljon kalaa, äyriäisiä ja mereneläviä. Ja moneti niiden hinta nouseekin pilviin joulunaikana. Jouluillallinen venyy monesti aamutunneille asti. 

4. Jouluaattona on myös suosittua lähteä baariin viettämään iltaa. Monet ravintolat ovat kiinni illan mutta avaavat klo 24 eli illallisen jälkeen etenkin nuoret lähtevät yöelämään. 

5. Suomalaistyylistä joulukinkkua ei täällä syödä mutta toki saman tyylistä pata asada-kinkkua myydään ympäri vuoden. Ainoa ero on se, että Espanjassa kinkku on suolaton! Joissakin kodeissa se kuuluu joulupöytään mutta hyvin usein sen korvaa tietysti ilmakuivattu kinkku eli jamon serrano. Monet ostavat jouluksi kokonaisen potkan kotiin ja siitä sitten siivutellaan ohuenohuita siivuja pitkin joulua. Parhaimmat kinkut maksavat jopa satoja euroja mutta halvemmallakin sitä kaupasta saa. 
6. Jouluaattona ei lahjoja yleensä jaeta eivätkä lapset kirjoita kirjetta joulupukille vaan itämaan tietäjille. Jos pukki jotain lahjoja tuo, niin se saattaa olla jotain pientä tai jotain pehmeää. Kalliimmat lahjat annetaan aina vasta loppiaisena itämaantietäjien toimesta. 
Ja jos pukki jotain lahjoja tuo, niin ne tuodaan vasta Jouluaatto yöllä ja avataan sitten joulupäivänä. 

7. Espanjalaiseen jouluun kuuluvat myös makeat herkut, lähinnä turronit ja polvorones-leivonnaiset. Nämä ovat lähes pakollisia paikallisessa joulupöydässä. Suomalaiseen makuun ne ovat monesti ihan liian makeita. Suklaakonvehteja syödään jonkin verran mutta ei missään nimessä sellaisia määriä kuin Suomessa. 

8. Joulun ehkä odotetuin tapahtuma on aina joululotto, joka näytetään suorana televisiosta 22.12. usean tunnin ajan. Arvonnan suorittavat lapset ja arvonnan suoritettuaan he laulavat 
tuloksen yleisölle. Sitä on vaikea selittää - se pitää nähdä. Arvan kymmenys eli yksi loteria de Navidad-arpa maksaa 20 euroa ja jos voitto osuu kohdalle, niin se tietysti jaetaan kaikkien saman numeron ostaneiden kesken. 
9. Joulunvietto jatkuu loppiaiseen asti. Loppiaisaattona kaupat ovat avoinna yömyöhään asti, jotta mattimyöhäiset ehtivät lahjaostoksille. Loppiaisaattona järjestetään itämaantietäjien eli Reyes Magos -kulkue, jotka ovat isoimmissa kaupungeissa valtavia paraateja. Loppiaisaamuna itämaantietäjät ovat sitten vihdoin tuoneet lahjat. Aamiaiseksi nautitaan roscon de reyes- nimistä leivonnaista, joka on ilmavasta pullataikina tehty rengas. Sisällä saattaa olla esim. kermavaahtoa, mantelimassa tai suklaamoussea. Ja rosconin kera tietysti juodaan lämmintä suklaajuomaa. 

                                                     Roscon de reyes 

Reyes magos eli itämaantietäjät 

10. Joulunaika päättyy Loppiaispäivän jälkeen eli työt ja koulut jatkuvat normaalisti heti 7.1. 

Eli täällä Espanjassa Joulun juhlinta jatkuu vielä pitkään vaikka Suomessa käytännössä Joulu on ohitse. Itsekin haluaisin heivata joulukoristeet kaapin pohjalle jo viimeistään uudenvuoden aattona mutta puolison toiveesta niitä pitää säilyttää Loppiaiseen asti.

Feliz Navidad!!!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti