keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Unelmieni koti...

Aina välillä on kiva miettiä, että millainen olisi se unelmieni koti. Siis sellainen, johon olisi realistisen mahdollisuudet...Olisihan se toki ihanaa asua jossain merenrantahuvilassa ihanalla, lämpimällä paratiisisaarella niin että voisi pulahtaa lämminvetiseen altaaseen suoraan terassilta ja muutaman askeleen päässä olisi myös turkoosinsininen ja ihanan lämmin meri.

Olisihan tällainen ihan kiva, voisi suoraan pihalta mennä vaikka leijasurffaamaan. Mutta tällaiseen taidettaisiin tarvita jo vähän isompi lottovoitto...


Mutta joo, tuohan ei nyt ole ihan realistista joten tässä muutamia juttuja, joita olisi ihanaa olla tämänhetken unelmieni kodissa.

1. Ainakin kaksi, mielellään kolme kerrosta
Aikaisemmin olin ehdottomasti sitä mieltä, että kodin pitää olla yhdessä kerroksessa. Kuten oli edellisessä kodissamme Fuerteventuralla. Mutta nyt kun olemme asuneet reilun vuoden 3-kerroksissa kodissa, niin järjestely tuntuu hyvältä. On hienoa, että eri kerroksissa on tilat erilaisiin tarpeisiin. Ja portaat ovat pelkästään plussaa sillä niistä tulee hyvää hyötyliikuntaa päivittäin! Meillä on lähes 50 porrasta alakerrasta ylimpään kerrokseen ja niitä kun päivittäin aika monta kertaa kävelee molempiin suuntiin, niin samalla tulee hyvää jalkatreeniä. On myös kivaa, että tilaa on eri tasoissa etenkin silloin kun on vieraita talossa - tuntuu, että tilaa olisi näin enemmän ja sitä kautta myös enemmän omaa tilaa vaikka olisi enemmänkin väkeä talossa.

Itselläni ei ole niin väliä, että onko koti rivitalossa vai omakotitalossa. Molempia olemme kokeilleet ja molemmat vaihtoehdot ovat tuntuneet "omilta". Myös kerrostalon kattohuoneisto voisi olla ihan hyvä vaihtoehto, jos vain terassia löytyy riittävästi ympäriltä.

Ennen asuimme omassa rauhassa omakotitalossa ja viihdyimme vallan mainiosti vaikka emme 4 vuoden aikana tutustuneet käytännössä lainkaan naapureihin. Talo oli yhdessä kerroksessa ja siinä oli 3 makuuhuonetta, tilava olohuone sekä keittiö. Ja pieni allas pihalla.


Nyt puolestaan asumme rivitalossa. jossa meillä on pieni etuterassi sekä vähän suurempi takaterassi. Molemmat sen verran suojaisia, että saamme olla niissä ihan rauhassa. Mutta toisaalta yhteisöllisyyttä on sitten tarjolla taloyhtiön uima-altaalla sekä lasten leikkipuistossa. Koko taloyhtiön alue on ns. suljettu eli asunnoista pääsee vain taloyhtiön pihakaduille, joissa ei kulje autoja. Eikä taloyhtiön alueelle pääse kuin porttien kautta. Eli lapsiperheelle loistava paikka. Varsinkin kun lapsiperheitä on paljon eli kavereita tulee aina riittämään naapurustossa. 
  

Nykyisessä kodissa kerroksia on siis kolme eli alakerrassa on oma autotalli, josta pääsee suoraan sisälle asuntoon. Samassa kerroksessa on meidän ns. monitoimihuone eli Kian leikkihuone, joka tarvittaessa toimii myös varavierashuoneena. Maatasolla meillä on keittiö, olohuone, wc sekä molemmat terassit. Ja yläkerrassa kolme makuuhuonetta ja kaksi kylpyhuonetta.

          


 2. Tilava keittiö ja mielellään avomallinen
Espanjalaisissa kodeissa on lähes aina erillinen keittiö mutta itse haluaisin avokeittiön isolla saarekkeella. Ja muutenkin keittiössä saisi olla tilaa, etenkin työskentelytilaa. En pitänyt edellisen kotimme keittiöstä ja nykyisestä vielä vähemmän. Molemmissa samat ongelmat: erillinen keittiö, liian pieni ja liian vähän pöytätasoa sekä kaapistojen pyökinsävy (inhoan yli kaiken).

Olisi siis ihanaa saada tilava, valoisa (paljon luonnonvaloa) ja vaaleasävyinen keittiö. Keskelle iso saareke ja niin että tila olisi yhteydessä ruokailutilaan ja olohuoneeseen. Ja ehdottomasti kunnon kokoinen jääkaappi-pakastin yhdistelmä.

Jotain tämäntyylistä mutta erilaisilla kaapinovilla.


Ihan sileä valkoinen voisi olla kiva. Mutta ei kuitenkaan mitään huippumodernia ja kiiltävää. Ehkä jotain tällaista:

3. Asunnon värisävyt ehdottomasti jotain vaaleaa
Aikaisemmin unelmoin aina tummista puulattioista mutta nyt inhoan niitä yli kaiken. Nimittäin nykyisessä kodissamme lähes kaikki lattiapinnat ovat tummaa puuta. Ja niitähän saa olla siivoamassa koko ajan sillä kaikki jäljet ja pöly näkyvät välittömästi!! Mutta puulattiat ovat toki ihanat - oli se sitten lautaa, lankkua, laminaattia tai parkettia. Edellisessä kodissamme oli laattalattiat ja ne olivat kyllä käytännölliset mutta etenkin talvisin todella kylmät. Mutta siis jotain vaaleaa sävyä.

                                              Näistä esim. ylärivin sävyt olisivat hienoja


Ja portaat ehdottomasti vaaleat + lasia.


4. Vanha/vanhannäköinen tiiliseinä

Ei missään nimessä kokonaista seinää mutta pienenä yksityiskohtana jossain päin asuntoa. Vaikkapa keittiössä tai miksei jopa makuuhuoneessa.5. Riittävästi terassi/piha-aluetta mutta ei missään nimessä aitoa nurmikkoa

Nykyisen kodin terassit ovat ihan riittävät mutta voisivat ne vähän isompiakin olla. Ja mielellään niin, että ulkotilaa olisi sekä aamuauringon että auringonlaskun suuntaan.

Edellisen kotimme piha-alue oli meillä kovassa käytössä ja nautimme usein niin aamiaista kuin lounasta terassilla. Etenkin tekonurmi oli huippujuttu. Alussa piha-alue on nurmikkoa ja sen hoitaminen ja kauniina pitäminen oli lähes mahdoton tehtävä. Mutta onneksi saimme tekonurmen sillä se lisäsi pihan käyttöä valtavasti.

Nykyisen kotimme terassit ovat ihan laatoitettuja mutta nekin ihan ok. Tosin terassit ovat olleet aika vähäisellä käytöllä. Osittain säiden vuoksi mutta ennen kaikkea sen takia, että liikenteen tuomaa mustaa nokea on terasseilla jatkuvasti. Niitä saisi olla joka aamu pesemässä, jotta pysyisivät puhtaina.

6. Sijainti mielellään keskeinen eli palvelut lähellä mutta kuitenkin niin, että kaikki suurkaupungit pölyt ja saasteet eivät olisi riesana jatkuvasti 

Nykyinen kotimme on juuri se, jota etsimme kun tiesimme että Las Palmasiin tulisimme muuttamaan. Satuimme nimittäin vuosia sitten vierailemaan ystävien luona, jotka asuvat juuri tämän taloyhtiön yläpuolella ja muistan, että silloin terassilta katselimme näitä taloja. Ja totesimme, että nuo olisivat ihan unelma-asuntoja. Tosin tuohon aikaan vuokrat näissä taloissa olivat reippaasti yli 1500 euroa kuukaudessa eli silloin emme näistä ihan tosissaan edes haaveilleet. Mutta loppujen lopuksi muutto viivästyi  vuosia ja kun lopulta aika koitti, kävi tuuri ja saimme juuri sen kodin, josta olimme haaveilleet. Ja edullisemmin kuin mitä vuokra olisi ollut vuosia sitten. Toki edelleen maksamme korkeata vuokraa kaupungin hintatasoon nähden mutta siihen on syynsä. Vastaavia taloyhtiötä ei nimittäin koko kaupungissa ole juurikaan tarjolla.

Mutta muuttaessamme emme tienneet sitä, että liikenteen pölyä ja nokea kulkeutuisi tänne näinkin paljon. Toki tuossa lähellä kulkee vilkasliikenteinen moottoritie mutta siitäkin huolimatta asia oli yllätys. Ja tämä fakta on itse asiassa itselleni se suurin negatiivinen asia tässä kodissa. Kuten myös se fakta, että näiden ostaminen olisi ihan hulluutta. Halvimmillaan näitä asuntoja on myyty 350 000 € mutta esim. tällä hetkellä hintapyynnöt ovat jo yli 400 000 €. Mikä on mielestäni ihan liian paljon. Vaikka kuinka harvinaisia olisivatkin tässä kaupungissa.

Olen siis valmis tinkimään sijainnissa, jossa vastaavanlaisen asunnon saisi vähän kauempaa. Sillä joka tapauksessa joudumme myös nyt käyttämään autoa lähes kaikkeen liikkumiseen. Eli voisin hyvin kuvitella asuvani vähän kauempana keskustasta.

7. Ainakin kaksi kylpyhuonetta, ehkä jopa kolme
Espanjassa on lähes aina tämänkokoisissa taloissa kaksi kylpyhuonetta, joten se ei tule olemaan mikään ongelma. Tällä hetkellä meillä ei ole pohjakerroksessa lainkaan vessaa/kylpyhuonetta mutta siellä olisi kyllä hyvä sellainen olla. Etenkin kun saavumme rannalta niin olisi mukavaa päästä suoraan autotallista suihkuun eikä niin, että joudumme kävelemään koko talon läpi ylimpään kerrokseen.

8. Uima-allas olisi mukava olla
Meillä oli edellisessä kodissa pieni uima-allas pihalla ja nykyisessä on taloyhtiön uima-allas joten olemme tottuneet siihen, että allas on tarjolla. Talvellahan sitä ei tule käytettyä mutta heinäkuusta syyskuulle altaalle on kyllä käyttöä. Silloin kun on sen verran lämmintä päivisin, että esim. leikkipuistoon ei juurikaan huvita mennä ulkoilemaan.

9. Paljon luonnonvaloa
Kuulostaa itsestäänselvyydeltä mutta valitettavasti täällä espanjassa ikkunat ovat monesti todella pieniä. Riippumatta siitä, että onko asunto uusi tai vanha, pieni vai suuri. En teidä, että onko paikallisilla arkkitehdeilla joku pätevä syy niihin vai minkä takia niitä suositaan. Puolisoni veikkasi syyksi sitä, että kesäkuumalla ei lämpö pääse turhaan asuntoja kuumentamaan. Ja yleensä ikkunoiden eteen vedetään aina myös ulkopuolella olevat suojakaihtimet. Jotta valo ja lämpä ei vain pääsisi sisälle asuntoon.

Joka tapauksessa unelmieni kodissa olisi siis isot ikkunat ja paljon luonnonvaloa. Siitäkin huolimatta, että kesällä joskus sitten saattaa olla vähän lämmin. Mutta ei haittaa!  Olohuoneesta terassille voisi johtaa isot lasiset pariovet, keittiössä ehdottomasti useampia ikkunoita ja kaikissa kylpyhuoneissa pitäisi myös olla ikkunat.


10. Sauna ja lämmitetty poreallas ulkosalla 
Ja jos oikein pääsisi unelmiaan toteuttamaan, niin kodistamme löytyisi ehdottomasti myös sauna. Ihan sellainen pieni sähkökiukaalla varustettu koppi riittäisi. Itse en kyllä ole kauhea saunan ystävä mutta puolisoni sitäkin enemmän, Mutta olisihan se mahtavaa, jos pystyisi esim. talvella käymään saunomassa ja sitten pulahtaa viileään uima-altaaseen (jota ei talvella muuten tulisi käytettyä..). Myös lämmitetty poreallas terassilla voisi olla aika ihana.

Kyllähän tuollainen parin hengen poreallas mahtuu vaikka sinne kattoterassin kulmaan (jos vain rakenteet muuten kestävät...).Eli tällaisilla eväillä lähtisin suunnittelemaan unelmieni kotia. Jos vaikka jonain päivänä päädymme sellaisen ostamaan. Siihen asti koitamme ottaa parhaat puolet siitä, missä nyt asumme. Ja eihän tässäkään asunnossa mitään suurempaa valittamasti ole. Mutta saahan sitä aina unelmoida...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti