keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Joulu tulee - oletko valmis?

Tänään pidin vapaapäivän treenailusta ja lähdin ihan rauhassa kiertelemään ja katselemaan kauppoja. Puuha, jota ennen harrastin lähes viikottain mutta nykyään yhä harvemmin. Mutta nyt olisi edessä taas ”talvivaatteiden” hankinta ja koska täällä ei nettikaupoista voi oikeastaan mitään tilata, niin pakkohan sinne kauppoihin on joskus suunnata. 
Tällä kertaa suuntasin Teldessä sijaitsevaan Mirador-ostoskeskukseen, koska siellä väkeä on yleensä huomattavasti vähemmän kuin tuossa lähellä olevassa Las Arenaksen ostoskeskuksessa. Nämä ovat yleensä vakio-ostospaikat, johtuen lähinnä siitä että niistä löytyy edulliset Primarkin kaupat. Ja nykyään lähes kaikki vaateostokset tulee tehtyä siellä, etenkin lasten vaatteet ovat edullisia ja hyvälaatuisia. Mutta toki itsellekin sieltä löytyy silloin tällöin jotain mukavaa päällepantavaa. Itse suosin melko pelkistettyä ja käytännöllistä pukeutumista – ei siis mitään suurempia printtikuviota, paljetteja tai kimalteita. Vaan lähinnä vaatevarasto koostuu ihan yksivärisistä peruspaidoista (tai raidallisista), joissa toki jotain yksityiskohtia voi olla. Ja niiden kera on yleensä päällä joko farkut (talvella) tai shortsit (kesällä). Ja jalassa on jonkunlaiset ballerinan tyyliset kengät. Helppoa ja yksinkertaista siis.
Tällaiset löytyi itselle tällä kertaa - paita 12 euroa ja kumisaappaat 11 euroa. Ei paha... 
 
'
Kialle löysin paljon trikoopaitoja ja –housuja, jotka ovat tällä hetkellä kovassa käytössä. Koulussa on yleensä ihan yksiväristä settiä eli tällä hetkellä joko tummansiniset, punaiset tai valkoiset trikoot ja niiden kera sitten joku simppeli paita. Joskus neiti saattaa valita kouluun jonkun printtipaidan mutta viime aikoina valinta on yleensä osunut yksiväriseen paitaan ilman kuvioita. En tiedä, että mistä tämä ”villitys” on yhtäkkiä tullut mutta mikäs siinä. Koulussa kuitenkin vaatteet aina likaantuvat, joten hyvä vain että kelpaa päälle ihan perussetit. Tänäänkin ostin pitkähihaisia trikoopaitoja hintaa 2.50 € / kappale ja trikoohousuja 3 € / kappale. Ei siis hinnalla pilattu. Ja laatu jo testattu ja hyväksi todettu aikaisemmilla ostokerroilla.
Toki kaapista löytyy paljon kuviopaitojakin, pääasiassa Prinsessa Sofian / Frozenin / Minnin kuvilla varustettuina. Ne ovat tällä hetkellä neidin suosikkeja. Etenkin Frozen-elokuvan hahmot Anna ja Elsa. 

Tyypillinen päivävaatetus niin koulussa kuin vapaa-aikana on näin marraskuussa: pitkähihainen trikoopaita ja  trikoohousut. Vielä muutama viikko sitten tarkeni hyvin t-paidalla ja polvipituisilla housuilla mutta nyt tuntuu vähän syksyisemmältä. Ja sitten kun "talvi" varsinaisesti alkaa niin trikoot vaihtuvat normaaleihin housuihin ja paidan päälle vedetään vielä neuletakki tai huppari. Eli ei täällä Kanarialla mitään hellettä läpi vuoden ole - ainakaan täällä Las Palmasissa... 

Kaupoissa tänään kun kiertelin, niin huomasin että joulukoristeet olivat vallanneet jo ison hyllytilan monissa paikoissa. Mutta niitä en lähtenyt sentään vielä ostamaan. Rajana pidän sitä, että aikaisintaan joulukuun alussa voi alkaa kotia koristelemaan joulujutuilla. 

                               Joulukoristeaskartelutalkoot ovat kuitenkin edessä jo tulevana lauantaina sillä Suomi-koulussa on vuorossa askartelutalkoot.  Jo viime vuonna myyntiä varten olivat askarrelleet erilaisia joulukortteja ja ihan hyvä tuotto niistä olikin saatu. Joten tänä vuonna jatketaan siis samalla linjalla. Tarkoitus on tehdä erilaisia joulukortteja sekä joulukoristeita ja niiden myynnistä saadut rahat käytetään koulun toimintaan. 
 

Ja ehkäpä jotain kuusenkoristeita päätyy Suomi-koulun joulukuuseenkiin, joka perinteisesti koristellaan lasten voimin koulun joulujuhlassa. Toimii mukavasti yhtenä ohjelmanumerona sillä 15 lasten kanssa ei kovin laajaa ohjelmaa pysty kehittelemään. Mutta tärkeintähän silloinkin on yhdessäolo ja perinteiden tutuksi tuominen. Onhan koulun joulujuhla Suomessakin yksi lukuvuoden huippukohdista. Tai oli ainakin silloin kun itse vielä koulua joskus 30 vuotta sitten kävin... 
Tänä vuonna meillä on luvassa vähän erilaisempi joulu sillä Jesuksella on töitä jouluaattoaamusta lähtien joka päivä. Tänä vuonna suomivieraat eli Kian mummu, pappa ja isomummu tulevat jo ennen joulua ja palaavat sitten varsinaisen joulun viettoon Suomeen. Mutta onneksi he sentään pääsevät osallistumaan tuohon Suomi-koulun joulujuhlaan ja näin pääsemme yhdessä vähän joulutunnelmasta nauttimaan. Ja toisaalta sillä tapaa pääsemme myös kaikki ns. valmiiseen pöytään eli kenenkään ei tarvitse hikoilla tuntikausia keittiössä ruokia valmistaen. Juhla siis järjestetään yhdessä Gran Canarian suomiravintoloita, joten ihan aitoja jouluherkkuja on siellä tarjolla. Itse olen muutenkin sitä mieltä, että jouluna pitäisi viettää enemmän ihan "laatu"aikaa perheen ja ystävien kanssa eikä viettää tuntikausia hikoillen ja stressaten jouluruokien parissa. Ainakin itselle tärkeintä joulussa on tunnelma, ei se että mitä syödään ja miltä se maistuu. Itse voisin ihan hyvin tyytyä vaikka kaupan valmislaatikoihin, jos sellaisia täällä olisi tarjolla.
En tiedä vielä, että tuleeko meille Jesuksen sukulaisia joulun viettoon mutta voi olla, että tänä vuonna juhlitaan ihan perheen kesken. Tai itse asiassa ystävien sillä ystäväporukassamme on monilla samanlainen tilanne ja oli vähän puhetta siitä, että josko vietettäisiin joulua vähän porukalla. Olisi lapsillakin kivaa kun on leikkikavereita. Täällähän valtaosa lapsista saa lahjatkin vasta loppiaisena eli joulu ei espanjalaisille ole lainkaan niin harras juhla kuin mitä se on Suomessa. Itse asiassa kunnon "juhlinta" aamuun asti kuuluu täällä nimenomaan jouluaaton viettoon ja esim. baarit monesti avaavat ovensa klo 24 ja joulun juhlinta jatkuu niissä auringonnousuun asti.. Ihan sille linjalle tuskin lähdemme mutta ihan hauskaahan se olisi ystäväporukalla jouluaattoa viettää nyyttikesti-meiningillä. 
Meillä joululahjat annetaan suomalaiseen tapaan jouluaattona ja loppiaiseen jätetään vain yksi lahja. Eli täysin päinvastoin kuin täällä on tapana. Mutta tämä on meidän perheessä ollut aina perinne ja sillä linjalla jatketaan. Tosin tänä vuonna lahjoja ostetaan puolin ja toisin huomattavasti järkevämmin kuin aikaisemmin. Olen jo etukäteen ilmoittanut lahjojenostorajoituksesta eli aikuisille vain jotain pientä ja Kiallekin vain jotain järkevää. Neiti itse on toivonut vain yhtä asiaa eli Prinsessa Sofian kampauspäätä. Se on ollut toivelistalla jo pitkään ja sen neiti myös kirjoitti joulupukin kirjeeseen. 


No, ehkäpä sieltä pukin kontista jotain muutakin tulee löytymään mutta toivottavasti kaikki jotain hyödyllistä ja järkevää. Ei siis mitään meteliä pitäviä, puhuvia tai laulavia muovihärpäkkeitä, kiitos... 
Yleensä aloitan lahjojen hankinnan tai ainakin mietinnän hyvissä ajoin ja itse asiassa nyt ostoslista on jo aika lailla valmis. Mitään hankintoja en ole vielä tehnyt mutta eiköhän nekin pian tule tehtyä. Onneksi täällä ei joulunalusviikolla ole samanlaista lahjapaniikkia kuin Suomessa eli silloinkin voi vielä ostoksia tehdä. Toki väkeä on ja ruuhkaa mutta pahin hetki ajoittuu vasta joulunjälkeiseen viikkoon eli juuri ennen sitä loppiaista. Ja loppiaisaattonahan kaupat ovat monesti avoinna jopa puoleen yöhön asti jotta kaikki mattimyöhäisetkin ehtivät vielä lahjat ostamaan. Lahjat täällä annetaan sitten vasta loppiaisaamuna kun itämaan tietäjät ovat ne käyneet yöllä tuomassa. Loppiaispäivä 6.1. on vapaapäivä ja se onkin sitten oikeastaan ainoa päivä, jolloin lapset saavat uusilla leluillaan leikkiä sillä seuraavana päivänä odottaa jo arki ja koulu. Tämä on yksi syy siihen, että miksi meillä myös tulevaisuudessa joulupukki tuo valtaosan lahjoista. 
Itse en ole pukille vielä kirjoittanut mutta sen aion tänä vuonna tehdä. Pitkästä aikaa. Tosin voi olla, että lahjalistalle ei kovin montaa "normaalia" lahjaa päädy sillä kaapit ovat jo täynnä kaikenlaista kamaa. Mutta ehkäpä pukki voi myös toteuttaa vähän toisenlaisia toiveita... 
Joko voi toivottaa mukavaa joulunodotusta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti