torstai 2. lokakuuta 2014

ulkosuomalaisen suomesta kaipaamat asiat

Jokainen ulkomaille asumaan päätynyt varmasti kaipaa aina aika ajoin tiettyjä asioita Suomesta. Oli se sitten perhe, ystävät, sauna tai salmiakki.  Vaikka ulkomailla olisikin täysin hyvä olla ja elämä onnellista niin tietyt asiat eivät koskaan unohdu. Itselläni ei ole kaipuuta itse Suomeen tai siellä asumiseen sillä siellä on myös niin paljon asioita, joita en todellakaan kaipaa. 
Mutta mitäkö sitten kaipaan Suomesta?
Tietysti on selvää, että ystävät ja perhe ovat kaipauksen kohteina. Etenkin kaipaan sitä, että saisi istua hyvän ystävän kanssa kahvikupin tai viinilasin äärellä tunnin toisensa perään vain jutellaakseen kaikesta turhastakin. Kaipaan sitä, että aina ei tarvitse edes puhua. Täällä kun hiljaisuus ei todellakaan ole hyve ja espanjalaiset rakastavat puhumista ja se pitää tehdä mahdollisimman äänekkäästi ja vielä puhumalla paljon toisten päälle. 
Toki fakta on se, että nykyisessä elämäntilanteessa olisi harvoin aikaa edes siellä Suomessa istua sen ystävän kanssa tai niistäkin tapaamisista pitäisi aina sopia kalenterin kanssa etukäteen. Ex tempore- elämä ei oikein toteudu Suomessa... No, onneksi hyviä suomalaisia ystäviä löytyy myös täältä.  Vain sitä aikaa yhteisiin tapaamisiin pitäisi löytää enemmän. Ja ne joskus suunnittelemani viini&skype-hetket ystävien kanssa pitäisi kyllä ottaa kalenteriin - ihan säännöllisesti vaikka kerran kuukaudessa! 
Tässä TOP 10 -lista muista täällä kaipaamistani Suomi-jutuista - eivät kuitenkaan ole missään TOP 10 järjestyksessä sillä kaipauksen kohde ja määrä ei missään nimessä ole vakio vaan se vaihtelee vuoden aikana. Esim. näin syksyllä sitä kaipaa syysmetsän kauniita värejä ja ilman raikkautta. Sitä että voi lähteä metsälenkille ja hengittää ihanan raikasta ilmaa (sitä kun täältä Las Palmasin asfalttiviidakosta ei tahdo löytyä...). 

Joulun lähestyessä tietysti kaipaan lunta ja sellaista aitoa Joulun tunnelmaa. Tosin en sitä kiireistä ja suoristuskeskeistä Joulua, jota Suomessa monesti vietetään. Sitä, että ihmiset kiertävät pakonomaisesti ostamassa täysin turhia joululahjoja ja sitten kauhean stressin alla valmistetaan kymmentä sorttia jouluruokaa, jotka lapataan vatsaan kauhealla tahdilla Jouluaattona. Ei, ei , ei. Vaan sellaista, että voisi viettää Joulun jossain erämaamökissä ilman kiirettä ja sen kummempia valmisteluja. Omassa Joulussani tärkeää ei ole se, että ovatko jouluruoat itse valmistettuja vai onko Atrian mummo ne tehnyt - jos vaan maku on kuta kuinkin kohdallaan. Tärkeintä on tunnelma ja ihmiset, jotka ovat ympärillä. 
  

Suomen keväästä en oikeastaan kaipaa mitään - se on jotenkin vuodenaika, josta en ole koskaan oppinut pitämään vaikka itse olenkin huhtikuussa syntynyt eli kevään lapsi. Mutta se kura ja kaikkialla oleva likaisuus talven jäljiltä on vain jotain täysin vastenmielistä. Mutta kesästä sitä tietysti kaipaa kesämökkiä ja kauniita kesäöitä - toki ilman niitä hyttysiä, kiitos.

Mutta onneksi kaikista näistä asioista pääsee nauttimaan Suomen lomilla, joita tähän asti olemme voineet tehdä jopa pari kertaa vuodessa. Välillä keväällä ja syksyllä, toisinaan taas talvella ja kesälä. Tänä vuonna olemme käyneet Suomessa keväällä ja kesällä joten seuraava kerta menee varmasti lopputalveen. 
Mutta siis se lista... 
1. suomalaiset luonnonmarjat
Täällä ei kasva minkäänlaisia marjoja luonnonvaraisena. Harva täällä edes tietää tai tunnistaa erilaisia marjoja - yleensä vain käyttävät nimitystä frutos del bosque eli metsänhedelmät. Toki täältä löytyy kasvatettuja mustikoita ja vadelmia aika ajoin mutta niiden maku ja hinta ei ole luonnollista nähnytkään... Mansikoita saa toki sesonkiaikaan melkeinpä puoli-ilmaiseksi mutta makua niissä ei ole käytännössä lainkaan. Koko ja näköä toki senkin edestä.. En tiedä, että millä menetelmällä nekin pumpataan täyteen vettä mutta mansikoiksi niitä ei mielestäni voi kutsua kuin ulkomuotonsa puolesta. 
2. suomalaiset karkit ja jäätelöt
Ei ole suomalaisen karkin ja suklaan voittanutta. Olen aina ollut hirmuinen sokerihiiri ja karkkihammasta on kolottanut varmasti sntymästä asti. Mutta täällä hyvin harvoin tulee ostettua karkkia kaupasta. Koska ne ovat niin pahoja. Kyllä, karkkikin voi olla pahaa.. Toki Hariboja löytyy jostakin kaupoista mutta kun niitäkin on tullut popsittua 10 vuotta niin eivät ne enää niin houkuttele. Ikea on lähin mistä pahimpaan hätään saa jotain mutta ei tuonne 15 minuutin ajomatkan päähän viitsi ihan karkkiostoksille lähteä, jos yhtäkkiä alkaa tekemään karkkia mieli. Kotiin kun on kaappiin turha mitään ostaa - ne eivät siellä säily. Mutta toki sitten tuolta saaren eteläosan pikku minimercadoista olen bongannut ihan kivasti suomikarkkeja mutta sinne matka on "onneksi" vieläkin pidempi. Mutta pahimman himon iskiessä on toki suomikarkkeja saatavilla - yksi näistä Gran Canarian eduista! 
Enää en niinkään kaipaa salmiakkia vaan parasta herkkua ovat lakut. Ja erilaiset hedelmäkarkit sekä tietysti suklaa. Ja ne suomalaiseten kauppojen irtokarkkihyllyt - oh my god!! 
Ja suomalainen jäätelövalikoima on maailman huippua. Ja jäätelöiden maku sekä laatu on täysin toista kuin täällä. En käytännössä koskaan osta täällä jäätelö kaupasta koska niiden maku ja laatu on jotain ala-arvoista. Mutta Suomessa valinnanvaraa riittää ja kaiken lisäksi joka vuosi tulee huikea määrä erilaisia uutuuksia. Jokaisella Suomi-lomalla on saatava ainakin yksi juhla-tuutti ja pari pehmistä. Mieluiten suklaa-vanilja sekoitus mutta muutkin käy :-) 

3. puhdas juomavesi
Vuodesta 2001 olen asunut ulkomailla, joten juomaveden kantamisesta kotiin on tullut jo niin rutiini että Suomessa vieraillessa menee aina oma aikansa ennen kuin ymmärtää hanaveden olevan juomakelpoista. Ja kaiken lisäksi monissa paikoissa jopa ihan taivaallisen makuista. Ja mikä parasta, niin monesti hanasta saa jopa aivan jääkylmää vettä. Ainakin meidän porukoitten luona maalla... Mikä sen ihanampaa kuin juoda lasi kylmää ja raikasta hanavettä. Täällä vesi ostetaan 8 l kanistereissa - jotka saa sentään tilattua ihan kotiovelle asti tuotuna. Mutta ikuista vesiralliahan se elämä on... 
4. ruisleipä
Aikaisemmin kaipasin ruisleipää paljon enemmän - se oli kuin suurin aarre, jota tuli nautittua vain silloin kun kaipasi jotain hemmottelua. Suomesta ovat ystävät ja sukulaiset saaneet kantaa ruisleipää kilokaupalla ja sitä on pakastimesta sitten otettu sulamaan pala kerrallaan. Ja nautittu paahdettuna juuston ja paprikan kera. Nam, nam. Mutta nykyään leivän syönti on itsellä jäänyt lähes täysin joten ruisleipääkään ei enää niin tee mieli. Ainoastaan jälkiuunileipä on sellainen, jota edelleen kaipaan. Paloina tai nappeina - ei kokonaisena, kiitos.
5. rahka 
Toki rahkaa saa täältäkin ja jopa ihan rasvatonta versiota mutta maku ei ole läheskään sama kuin suomalaisessa rahkassa. Täällä se on jotenkin paljon löysempää, vetisempää. Toki sitä välillä tulee ostettua ja käytettyä esim. leivonnassa mutta ei siitä samalla tavalla nauti kuin suomalaisesta rahkasta. Ja kaikki ne eri versiot  ja maut, joita Suomessa löytyy!! Erilaisia sokerittomia tai vähäsokerisia proteiinirahkoja löytyy kymmenittäin ja lisäksi tarjolla on muita vastaavia tuotteita. Itse tykästyin Suomessa viimeksi kovasti skyr-tuotteisiin. Täältä löytyy maustamatonta rahkaa ja joskus saattaa löytyä jotain saksalaista merkkiä, jota on vaniljan tai mansikan makuisena. Mutta sokerittomista makurahkoista, proteiinirahkoista tai skyristä täällä pitää vain unelmoida. 

6. sinappi
Itse jätän mielummin käytämättä sinappia kuin että tartun espanjalaiseen sinappiin. Toki täältä löytyy ranskalaisia sinappeja ja muita kansanvälisiä merkkejä mutta nehän ovat täysin eri tyylisiä ja makuisia kuin suomalaiset sinapit. Joten Auraa, Turun sinappia, Kotisinappia tmv. löytyy meidän kaapista aina. 
7. suomalaiset naisten lehdet ja kirjat
Silloin kun vielä olin töissä matkaoppaana, niin asiakkaat jättivät meille usein lehtiä ja kirjoja loman päätteeksi. Ja niitähän tuli luettua.. Vapaahetkinä tai vapaapäivinä luksusta oli se kun sai kaivaa esille suomalaiset naistenlehdet tai juorulehdet ja lueskella niitä kaikessa rauhassa. Suomalaiset kirjat ovat myös aina olleet asia, joita ilman en ole voinut elää. Aikaisemmin saatoin raahata Suomesta mukanani jopa kymmeniä uusia pokkareita mutta nykyään Iphonen Elisa-kirja sovellus hoitaa homman huomattavasti helpommin. Ei tarvitse enää raahata kilokaupalla kirjoja maasta toiseen vaan kirjoja on aina tarjolla ja mikä parasta, se kulkee aina mukana. Suomalaista kirjallisuutta luen lähes päivittäin ja uusia kirjoja tulee ladattua kuukausittain useampia. 
8. suomalaisten ruokakauppojen valikoma
Se, että yhdestä kaupasta saa ostettua kaiken tarvitsemansa ja paljon myös sellaista, joita ei edes kuvitellut tarvitsevansa mutta tuli ostettua, koska sellaista oli tarjolla. Täällä käytännössä joudun kiertämään ainakin kolme eri kauppaa saadakseni normaalit jutut ostettua. Normijutut yhdestä kaupasta, jotkut erikoisjutut toisesta kaupasta, toiset taas kolmannesta ja kaikki aasialaiset jutut vielä neljännestä. Jos vielä haluaisi ostaa parhaat mahdolliset hedelmät, vihannekset, lihat ja kalat niin pitäisi käydä erikseen kauppahallissa mutta siihen puuhaan en ole vielä jaksanut lähteä. 
9. sauna
Itse en ole koskaan ollut mikään suuri saunan ystävä, joten saunaa ei ole tullut koskaan oikein kaivattua. Välillä on tullut käytyä Suomessa lomalla ilman yhtäkään saunakertaa. Eli voin todellakin elää ilman saunaa. Mutta rakas puolisoni sen sijaan pitää saunomisesta, joten hänen takiaan sauna on listalla. Ja jos joskus oman kodin ostamme ja siellä tilaa riittää, niin todennäköisesti meiltä tulee sauna löytymään. Mutta ei minun toiveestani... 

10. asioiden helppohoitoisuutta
Espanjassa byrokratiaa rakastetaan - leimoja, papareita, kopioita, leimoja papereissa ja kopioissa jne. Ja sitä, että juostaan paikasta toiseen. Ja tiskiltä toiselle. Ja toimistosta toiseen. Ja joka paikassa vaaditaan taas eri kopiot ja leimat. Ei ole minkäänlaisia keskustietokantoja eli aina pitää joka asia hoitaa erikseen monessa eri paikassa. Suomessa homma hoituu yhdellä kertaa ja nykyään lähes kaiken voi hoitaa jo netin kautta. Niin helppoa ja näppärää. 

Monesti törmää siihen ajatteluun, että "eihän Suomesta voi mitään kaivata kun elää ihan paratiisissa". Totta toinen puoli - toki täällä lämpöä riittää ympäri vuoden, aurinko paistaa ja elämä on muutenkin rennompaa. Mutta täytyy kuitenkin välillä lähteä kauaksi nähdäkseen lähele ja näin asuessaan Suomen ulkopuolella, osaa asioita tarkastella hieman eri näkökulmasta kuin ennen.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti