perjantai 31. lokakuuta 2014

Taller de cocina eli kokkaustuokio Kian koulussa

Ennen lomalle lähtöä oli vuorossa tämän lukuvuoden ensimmäinen kokkaustuokio Kian luokan kanssa ja opettajien toiveesta valmistimme tällä kertaa jotain todella helppoa ja nopeaa. Sillä tarkoituksena on, että lapset alkaisivat sitten tekemään näitä tällä kertaa valmistamiamme suklaapallukoita myös ihan omatoimisesti.

Aika monta tuntia siihen meni kun sopivaa reseptiä etsin ja kokeilin mutta loppujen lopuksi päädyin todella helppoihin ja maukkaisiin suklaapallukoihin. Ne valmistuvat aikuiselta 5 minuutissa ja ilman mitään laitteita tai uunia. Eli tämän helpommaksi ei "leivonta" voi enää tulla.

Viime vuonna sain jo hyvää kokemusta näiden kokkaustuokioiden vetämisestä joten tänä vuonna oli helpompaa lähteä ryhmää vetämään. Muutoksena viime vuotiseen oli lähinnä se, että opetuskieleksi vaihtui englanti sillä tänä vuonna koulussa on lisätty kovasti englannin osuutta opetuksessa. Itselleni tämä sopi mainiosti. Vaikka tosin monet ns. ammattitermit ovat kyllä tutumpia espanjaksi kuin englanniksi mutta onpahan itsellekin hyvää harjoitusta, kun pitää vähän miettiä että mikäpä vispilä, mortteli jne on englanniksi. Homma sujui kuitenkin loistavasti eikä lapsilla tuntunut olevan ongelmia englannin ymmärtämisessä.  Onneksi tämänkertainen resepti oli tosiaan sen verran helppo että siinä tarvittavat muutamat sanat, mittayksiköt ja muut termit eivät vaatineet edes kääntämistä. Lapset tosin kyselivät ja kommentoivat espanjaksi mutta itse vedin koko osuuden englanniksi. Myös koulun muut vastaavat jutut tapahtuvat tänä vuonna englanniksi kuten esim. viikottaiset taidetuokiot, joita vetää englantilainen taideohjaaja.

Jaoimme ryhmän jälleen kahtia sillä 16 lapsen ohjaaminen kerralla olisi turhan haastavaa. Näin ohjaajat pystyvät  myös vähän hajoittamaan valmiita ystävyyssiteitä eli jokainen joutuu työskentelemään myös sellaisten luokkakavereiden kanssa, joiden kanssa ei välttämättä luokassa tai ulkosalla tule oltua.

Olin etukäteen valmistellut kaikki materiaalit niin, että ainekset oli jaettu neljään eri kulhoon eli yksi kulho aina kahdelle lapselle. Näin homma toimii helpoiten kun pitää esim. mitata aineksia jne. Mikäli useampi lapsi joutuisi ottamaan samasta kulhosta olisi kaaoksen ainekset valmiina... Näin homma sujuu sutjakkaasti, kenenkään ei tarvitse turhia odotella ja sotkua syntyy myös vähemmän.
Tällä kertaa aineksia oli vain muutamia, joten homma sujui vielä normaalia vaivattomammin.

Moni lapsista oli elämänsä ensimmäistä kertaa kokkailemassa, joten tätä hetkeä oli todellakin kovasti odotettu. Moni vanhemmista totesi, että ensimmäistä kertaa koko lukukauden aikana lapset suurin piirtein juoksivat kouluun melkeinpä hyvästejä jättämättä. Niin kova kiire oli kokkailemaan. Ja myös viime vuodelta jatkaneet olivat todella innoissaan sillä moni oli jo koulun alkamisesta lähtien kysellyt, että koska taas alkavat nämä kokkaustuokiot.

Tällä kertaa päätin valmistaa lasten kanssa siis suklaapallukoita, joihin tarvitaan käytännössä neljää eri ainesta: marie-keksejä, kaakaojauhetta, kondensoitua maitotiivistettä sekä kookoshiutaleita. Ja välineiksi riittävät mortteli, kulho ja lusikka.


                                                  Helpot ja nopeat suklaapallukat (3-4 pallukkaa)
                                                 5 kpl Marie-keksejä tai muita vastaavia
                                                 1 rkl tummaa, sokeroimatonta kaakaojauhetta
                                                 2 rkl kondensoitua maitotiivistettä
                                                 kookoshiutaleita koristeluun

Muserra keksit pieniksi muruiksi morttelin avulla. Voit myös käyttää minigrip-pussia ja kaulinta. Keksit voivat jäädä myös vähän isommiksi muruiksi eli niistä ei tarvitse tehdä mitään "jauhoa". Sitten keksimurut kulhoon, joukkoon ruokalusikallinen kaakaojauhetta ja sekoitetaan. Ja lopuksi 2 rkl kondensoitua maitotiivistettä ja sekoitetaan massasta sopivan tahmaista. Kostutetuin käsin muotoillaan massasta pallukoita ja ne kastetaan kookoshiutaleihin. Ja valmista tuli! Jos pallukoita ei nauti heti valmistamisen jälkeen, kannattaa ne säilyttää jääkaapissa jotta rakenne kovettuu sopivaksi.


Seuraava kokkaustuokio on jo suunnitteilla ja sille kerralle pitäisi kehitellä vaihteeksi jotain suolaista purtavaa. Monia ideoita on jo mielessä (minipizzat, munakasmuffinssit, sämpylät, kinkkuhyrrät jne) mutta pitää vielä vähän miettiä, että mikä parhaiten sopii tähän hetkeen.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti