lauantai 18. lokakuuta 2014

Suomikoulu - Suomi ja Suomen luonto

Tänään meillä oli vuorossa Gran Canarian Suomi-koulun kolmas "koulupäivä".  Ennen varsinaista opetusta kävi oman osuutensa vetämässä Gran Canarian suomalaisen ev.lut. seurakunnan pappi, Erkki Helander. Tapana on nimittäin ollut, että seurakunnan puolesta käyvät vetämässä joka kerta jonkun pienen osuuden. Ei mitään varsinaista uskonnonopetusta koska valtaosa lapsistahan ei kuulu edes ev.lut. seurakuntaan. Mutta kuitenkin jotain lapsille sopivaa, yleissivistävää asiaa. 

Tällä kertaa mukana papilla (ja hänen vaimollaan) olivat hauskat isot käsinuket, joiden avulla he kertoivat asioita. Homma oli riittävän simppeliä ja mielenkiintoista, että lapset jaksoivat seurata hyvin 15 minuuttia. 
Tuokion jälkeen alkoi varsinainen opetustuokio. Teemana meillä oli tällä kertaa Suomi ja Suomen luonto. 
Koska pienten ryhmässä on lähdettävä aika perusasioista, aloittelimme tunnit alkujuttujen jälkeen sillä,  että katselimme kartoista Suomen sijaintia. Ensin etsimme maailman kartasta Kanarian saaret ja sitten Suomen. Sitten samat Euroopan kartasta. Ja sitten katselimme Suomen karttaa. Kaikki lapset olivat käyneet Suomessa, joten ensimmäisenä etsimme kartasta Helsingin. Sitten lapset saivat kertoa, että jos heille oli joku paikka tuttu Suomessa. Joku osasi nimetä kaupungin, missä isovanhemmat asuvat mutta valtaosa ei tuntenut yhtään paikkaa. 


Kertoilin myös yleisesesti vähän Suomen luonnon jutuista:  metsää on 80 % pinta-alasta eli Suomi on yksi maailman metsäisemmistä maista. Suomea sanotaan tuhannen järven maaksi ja järviä löytyykin 187 888 kpl. Suomella on myös merta ympärillä eli Itämeri. Sekä meressä että järvissä on paljon saaria, noin 200 000. Ja niistä suurin osa Ahvenanmaa. Katselimme kohokartasta Suomen pinnanmuodostusta ja huomasimme, että vuoria on Suomessa vähän. Itse asiassa ei lainkaan. Suomessa on vain tuntureita eli pehmeämuotoisia vuoria ja niitä on Lapissa. 


Tämän informaatiopitoisen osuuden jälkeen oli vuorossa pieni satuhetki eli luin lapsille Miina ja Manu Suomessa -kirjan ja samalla katselimme kartasta paikkoja, jotka tulivat kirjasta esille. Seikkailu lähti liikkelle Tampereelta, sieltä jatkettiin Raumalle, Poriin ja Pohjanmaan kautta Lappiin. Sieltä jatkettiin Rovaniemen kautta Kuopioon, sitten Savolinnaan, sitten taisi matka jatkua Mikkelin kautta Helsinkiin ja takaisin Tampereelle. Tutuksi tulivat tunnetut asiat kustakin paikasta ja lisäksi tutustuimme eri kulkuneuvoihin sillä matkaa tehtiin autolla, lentokoneella, kuumailmapallolla ja junalla. 


Tämän jälkeen jatkui tutustuminen Suomen luontoon. Olin etukäteen askarrellut kuvakortteja ja niiden avulla kävimme läpi niin puita, muutamia yleisempiä kukkia sekä marjoja ja sieniä. 


Tämän jälkeen suuntasimme ulos vähän satujumppailemaan luontoaiheisen tarinan mukaan. Siinä seikkailimme metsässä, näimme eläimiä ja matkimme niiden kulkua, keräsimme marjoja ja sieniä, kiipesimme kalliolle, loikimme purojen ja kaatuneiden puunrunkojen yli. Näin tuli monet luontoasiat tutuksi, esim. sana kallio ja puro olivat lähes kaikille tuntemattomia käsitteitä. 


Olin myös askarrellut etukäteen marjaloruja, joita lopuksi nostettiin esiin lorupussista. Näin marjat tulivat paremmin vielä tutuiksi. Lisäksi jokainen sai kertoa, että jos on Suomessa päässyt keräilemään marjoja. Kuvien avulla lapset myös tunnistivat ne marjat, joita olivat päässeet maistamaan. 


Mukana oli myös marja-aiheinen muistipeli mutta sitä emme ehtineet pelata. Myös luontoaiheinen rentoutustuokio jäi toiseen kertaan. 


Lopuksi askartelimme mustikka- ja puolukkavarpuja sormivärien avulla. 
Seuraava tapaaminen on jälleen kahden viikon päästä ja silloin teemana on Pyhäinpäivä, Halloween ja Isänpäivä. Jotain aktiviteetteja on jo suunniteltuna mutta lisää pitää vielä kehitellä.  Mutta niistä lisää sitten seuraavan tapaamisen jälkeen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti