keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Ruokamatka maailman ympäri viikossa - ihan näin kotosalla...

Olen tainnut joskus mainita, että meillä syödään espanjalais-suomalaiseksi perheeksi hyvin epätyypillisiä ruokia.  Eli käytännössä hyvin, hyvin harvoin mitään suomalaista tai espanjalaista vaan pääasiassa italialaista, intialaista, kiinalaista, japanilaista, thaimaalaista, meksikoilaista, perulaista jne. Eli vaikutteet tulevat hyvinkin eri puolilta maailmaa. Ja tämä viikko on jälleen ollut hyvä esimerkki. Italialaista on ollut pasta carbonara, jota söimme eräänä päivänä lounaaksi. Kiinalaista on ollut chicken Kung pao, jota nautimme tänään lounaaksi. Thai-tyyliä on edustanut kookoskatkaravut mangokastikkeella, jota söimme illalliseksi eräänä päivänä. Perulaista quinoa-causaa nautittiin illalliseksi. Ja ehkä enempi sitten eurooppalaista keittiötä edusti filoo-taikinaan kääritty lohi sienien kera. Toki paljon muutakin on tällä viikolla syöty mutta aika samoilla linjoilla on menty joka kerta. 

Jälkiruokaa tuli laitettua yhtenä päivänä kun juhlistimme loman loppumista. Mielessä on ollut pidemmän aikaa suklaamousse, jonka halusin toteuttaa vähän terveellisempänä versiona. Kaloreita tosin on yhtä paljon kuin ihan tavallisessa mutta lisättyä sokeria ei tässä versiossa tarvita. 

Pasta Carbonaraa melko perinteiseen tapaan eli ilman kermaa. Kastike koostu kananmunista, savupekonista sekä parmesan-raasteesta. Ripaus suolaa ja mustapippuria - se on siinä. 


Chicken Kung Pao

Tätä reseptiä kokeilin ensimmäistä kertaa ja varsin onnistunut tuotos tuli. Eli tätä valmistetaan myös tulevaisuudessa. Reseptejä on varmasti monia mutta tässä minun versioni:

n. 400 g kananfileitä kuutioina (n. 2 x 2 cm) 
3 rkl soijakastiketta
2 rkl sweet chili kastiketta

-> Kanan marinoin melko nopeasti soija-sweet chili marinadissa. Monissa ohjeissa oli lisäksi yksi kananmunanvalkuiainen ja pari rkl maissijauhoja mutta itse en niitä lisännyt. Hyvää tuli näinkin.
Paista kanat kullankeltaisiksi mutta älä ylikypsennä niitä. Ota pois pannulta ja lisää seuraavat ainekset:

1 vihreä paprika melko isoina paloina  (tai voi myös käyttää erivärisiä, jos haluaa)
100 g cashew-pähkinöitä tai kuorettomia maapähkinöitä
4 pientä salottisipulia tai 1 iso sipuli

-> paista n. 5 minuuttia ja lisää kanapalat sekä maustekastike:

1 tl inkivääritahnaa
½ tl vahvaa chilitahnaa
8 rkl Teriyaki-kastiketta (tai 4 rkl teriyaki -kastiketta ja 4 rkl hoi sin-kastiketta)
2 valkosipulinkynttä hyvin "survottuna"
2 tl riisiviinietikkaa
1 tl seesamöljyä
2 tl ruokosokeria
1 tl suolaa
1 rkl rypsiöljyä

Anna kypsentyä n. 5 minuuttia ja nauti Jasmin-riisin kera. 


Filo-taikinaan käärity lohi sienien kera

Itse käytin tällä kertaa kuivattua mustatorvisieniä, koska niitä sattui kaapissa olemaan. Mutta melkeinpä mitkä tahansa muutkin sienet käyvät (paitsi ehkä purkkiherkkusienet...). Liotuksen jälkeen paistoin pannulla sienet pehmeiksi ja maustoin ripauksella suolaa. Kaapissa sattui olemaan jämät karamellisoidusta sipulista, joten lisäsin sen joukkoon sienet ja hieman sweet chili-kastiketta makua antamaan. Tästä tuli mukavan seos lohen päälle levitettäväksi.

Filotaikinasta käytin yhteensä 5 levyä ja jokaisen voitelin kevyesti sulatetulla voilla. Lopuksi päälle kevyesti suolattu lohifile (poista nahka) ja lohen päälle sieni-sipuliseos. Siten vain taikinanyytti kiinni ja uuniin. Paistoin 170 asteessa n. 15 minuutta ja valmista tuli. Lohi saa jäädä hieman punertavaksi ettei tule kuivaa ja ylikypsää. 

Koska taikinan kanssa lohi on jo sen verran täyttävää niin lisäkkeeksi riittää ihan raikas salaatti. 


Kookoksella kuorrutettuja jättikatkarapuja sekä mangokastiketta. Nam, nam! 
Kuoritut ja putsatut jättikatkaravut käytetään valkuaisessa ja sitten kookoshiutaleissa ja paistetaan pienessä määrässä öljyä rapeiksi. Öljyn pitää olla riittävän kuumaa, jotta katkaravuista tulee rapeita. Kovin montaa minuuttia eivät vaadi kypsyäkseen eli ei kannata ylikypsentää. Itse kokeilin sopivan kypsymisajan ensin yhdellä katkaravulla ja kun se onnistui, niin käytin suurin piirtein samaa aikaa myös loppuihin katkarapuihin. 


Causa on perinteinen perulainen ruoka, joka yleensä valmistetaan perunasoseesta, tonnikalasta,
avokadosta ja majoneesista. Mutta itse olen kehitellyt vähän terveellisemmän version, joka koostuu
quinoasta, kylmäsavulohesta, avokadosta, sitruunaisesta kevytmajoneesista ja sweet chili-kastikkeesta. Näistä kasataan muottiin vuorotellen ja näin syntyy torni, jossa maut ja rakenteet vaihtelevat mukavasti. 

Quinoahan on hiilihydraattipitoiseksi kasviksi paljon terveellisempi kuin esim. riisi sillä sen proteiinipitoisuus on varsin korkea (noin puolet enemmän proteiinia kuin riisissä). Se ei myöskään ole heinäkasvi kuten viljat vaan sukua enemmän punajuurelle ja pinaatille. Mutta sitä käytetään riisin tapaan eli keitetään vedessä ja se valmistuu n. 15 minuutissa. Quinoa on myös luontaisesti gluteenitonta. 


Avokado-suklaamousse

100 g tummaa suklaata
3 rkl kookosöljyä
3 rkl hunajaa (lisää vain jos suklaa on sokeritonta) 
-> sulata suklaa, hunaja ja kookoöljy joko kattilassa tai mikrossa
4 kypsää avokadoa soseutettuna
ripaus suolaa
-> yhdistä avokadot ja suklaaseos, vatkaa sähkövatkaimella kunnes seos on kuohkeaa. Lisää pieni
ripaus suolaa. Jaa annosmaljoihin ja laita kylmään ainakin tunniksi. 


Helpot suolakeksit  (leivottavaksi vaikka lasten kanssa)
1 dl vehnäjauhoja (voi myös käyttää täysjyväjauhoja)
1 dl maissijauhoja
hyppysellinen merisuolaa
ripaus rosmariinia
25 g sulatettua voita
n. 8 rkl kylmää vettä

-> Sekoita jauhot, suola ja kuivattu rosmariini kulhossa. Lisää sulatettu voi ja sekoita huolellisesti. Lisää kylmä vesi lusikallinen kerrallaan ja sekoita kunnes saat tahmean ja kiinteän taikinan. 

Kaulitse mahdollisimman ohueksi jauhotetulla pinnalla ja leikkaa haluamasi kokoisiin ja muotoisiin paloihin. Ripottele keksien päälle hieman vettä ja merisuolaa. Paista 180 astetta n. 15 minuuttia tai kunnes keksit ovat tummuneet hieman päältä. Anna jäähtyä ja nauti! 


Ja matka jatkuu!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti