sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Las Canterasin ranta ja rantakatu

Tänään päätimme viettää rauhallisen sunnuntai aamupäivän Canterasin rannalla, Paikka hyvin harvoin suuntaamme vaikka se tuossa ihan vieressä onkin. Syynä on lähinnä ollut se, että kesällä ei aurinkoa ole juuri näkynyt ja viime talvena oli turhan kylmät kelit rantaelämän viettoon. Mutta nyt oli kaunis aamu, joten Jesus otti SUP-laudan mukaan ja minä puolestaan otin rantavarusteet Kian kanssa.
Ja oikein mukavat kolme tuntia vietimme rannalla. Ja jos kelit jatkuvat yhtä hyvinä niin varmasti suuntaamme sinne useammin.Suurkaupunkien hiekkarannat ovat aina omalla tavallaan mielenkiintoisia sillä ne yhdistävät hyvällä tavalla suurkaupungin sykkeen ja rantaelämän rentouden. Myös täältä Las Palmasista löytyy urban beach eli kaupunkiranta, Las Canteras. Ei se nyt tietenkään vedä vertoja maailman TOP10 -listalla oleville rannoille mutta voisi asiat huonomminkin olla. Harvassa 400 000 asukkaan kaupungissa on edes tuollaista hiekkarantaa.


Pituutta Las Canterasin rannalla on noin 3 km ja sitä seuraa koko matkan ajalta rantakatu, paseo, jonka varrella on lukuisia kahviloita ja ravintoloita. Itse asiassa ranta jaetaan useampaan pienempään osaan ja jokaisella osalla on omat ystävänsä.


Pohjoiskärjessä rantaa on La Puntilla ja eteläisimmässä kärjessä puolestaan La Cicer. Lähes koko rantaa suojaa La barra-riutta, joka suojaa suurinta osaa rantaa isommalta merenkäynniltä. Tosin aivan eteläisimpään kärkeen aallot löytävät tiensä ja itse asiassa La Cicer onkin surffaajien suosima osa rannasta. Sopivien aaltojen osuessa rantaan sieltä löytyy niin laine- kuin bodyboardsurffaajia. Täällä pääsä rantaa hiekka lähes mustaa ja tästä syystä en kauheasti pidä La Cicerin rannasta vaikka siellä aaltoja ja surffareita onkin.

                                           Tämän näköiseksi päätyy La Cicerin rannalla

Eteläpäässä Canterasin ranta päättyy varsin mahtavan näköiseen rakennukseen eli Alfred Krausin auditorioon, jossa järjestetään erilaisia konsertteja sekä pienimuotoisia teatteriesityksiä. Kulttuurin ystävät ovat kehuneet konserttivalikoimaa varsin hyväksi mutta itse olemme käyneet katsomassa vain lasten teatteriesityksiä tähän mennessä.


Oma suosikkini Canterasin on kuitenkin pohjoiskärjen La Puntilla, jossa hiekka on paljon vaaleampaa ja oman ihanan lisänsä tuovat rannalla olevat pienet kalastajaveneet. Tässä päässä rantakatua on myös eniten palveluita eli kahviloita ja ravintoloita lähes vieri vieressä.Parasta on kuitenkin se, että rannalta löytyy kiva lasten leikkialue. Eli jos ei varsinaisesti rantaelämä houkuta niin voi tulla leikkimään hiekkarannalle. Täällä vietimme tänään parisen tuntia sillä Kia löysi heti leikkikavereita, joten tekemistä riitti ja itse sain istuskella rauhassa hiekalla. 

                                        

Tässä kohtaa rannalla on myös perulainen ravintola Aji, limon y canela, jossa olemme syöneet muutaman kerran. Ei kaupungin paras perulainen mutta varsin lounaspaikaksi ihan ok. 


La Puntillan vieressä on Playa Grande eli suomeksi iso ranta. Tässä kohdin Canterasin ranta on leveimmillään. Rannan leveyshän vaihtelee hyvin paljon vuoroveden vaihtelun mukaan mutta tässä kohtaa ranta on aina uimakelpoinen.


Vuoroveden vaihtelu on täällä Kanarian saarilla ilmiö, joka monella rannalla kannattaa ottaa huomioon sillä kuun kierrosta riippuen vesi saattaa nousta ja laskea useita metrejä. Vuorovesi vaihtuu aina kuuden tunnin niin että jos esim. aamulla klo 9 on laskuvesi matalimmillaan niin siitä eteenpäin se nousee vähitellen kuuden tunnin ajan ja klo 15 iltapäivällä on puolestaan nousivesi korkeimmillaan. Korkeimmillaan nousuvesi saattaa olla lähes yli 2 metriä normaalin  yläpuolella kun taas laskuveden aikaan se saattaa olla jopa 2 metriä normaalin alapuolella.

Myös Canterasin rannalla on kohtia, joissa ranta ei ole uimakelpoinen nousuveden ollessa korkeimmillaan. Sillä käytännössä silloin ranta katoaa kokonaan. Kun taas laskuveden ollessa matalimmillaan on jopa kävely la Barra-riutalle mahdollista.

Etenkin playa Chica ja Peña de la Vieja ovat nousuvedelle alttiita rantoja. Ja niissä uidessa kannattaa olla hieman varuillaan sillä vedenpinnan alla saattaa olla teräviäkin kivimuodostelmia.
Ja vaikka rantaelämä ei houkuttelisi niin rantakatu on kuin luotu rauhallisiin kävelyretkiin. Tosin voi siellä vaikka juoksemassakin käydä mutta pyörällä ajo on kiellettyä. Ja välillä voi istahtaa johonkin lukuisista rantakadun kahviloista nauttimaan aamukahvin, kylmän ja virkistävän juoman tai mitä sitten tekeekin mieli...


 Ja auringon laskiessa rannalla on mös omanlaisensa tunnelma vaikka auringonlasku ei rannalle suoranaisesti osukaan sillä ranta on pohjoisen puolella. Mutta ihan kaunista kuitenkin!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti