tiistai 30. syyskuuta 2014

Koulun aktiviteetit ja ideoita lasten leivontaan

Syyskuu on huomenna ohi ja Kian koulussa on saatu päätökseen "tutustumiskuukausi" eli pehmeä lasku koulun alkuun. Lokakuun alussa alkavat sitten aktiviteetit pyöriä ja kaikkea mielenkiintoista onkin lapsille luvassa. Maanantaisin lapset viettävät aikaa koulun puutarhassa, tiistaisin on vuorossa taidehetki, keskiviikkoisin musiikki-liikuntatuokio, torstaisin taas taidetta ja perjantaisin taas musiikki-liikuntaa. Nämä siis sisältyvät normaalien koulupäivien ohjelmaan Montessori-työskentelyn lisäksi.

Näiden lisäksi koulu tarjoaa myös lisämaksusta iltapäiväaktiviteetteja, kuten joogaa, kokkaustuokiota, tanssia ja teatteria. Näiden hinta on 20-30 euroa kuukaudessa, riippuen siitä onko toimintaa kerran vai kaksi viikossa. Kia ilmoitti halukkuutensa osallistua tanssitunneille, joten päätimme sitten ilmoittautua sellaiselle. Mutta vain kerran viikossa. Jesus olisi halunnut lisätä vielä joogankin ohjelmaan mutta sitten alkaa mielestäni ohjelmaa olla jo pienelle neidille liiankin paljon kun kuitenkin kaksi kertaa viikossa käymme vielä englanninkielisessä leikkikoulussa. Toki jos tulevaisuudessa näyttää siltä, että neiti kaipaa enemmän aktiviteetteja niin sitten ehkä jooga olisi sopivasti rauhoittava aktiviteetti meidän varsin vilkkaalle neidille.

Minulle tarjottiin mahdollisuutta lähteä vetämään noita kokkaustuokioita mutta se olisi vaatinut jo paljon sitoutumista sillä niitä tunteja olisi ollut kaksi kertaa viikossa läpi talven. Joten päätin tällä kertaa jättää väliin. 

Mutta sen sijaan tarkoitus on jatkaa viime vuonna aloitettuja kokkaustuokioita Kian luokan kanssa, jotka saavuttivat silloin suuren suosion lasten keskuudessa. Joten lokakuussa jatketaan sitten niidenkin parissa. Tosin näitä on tarkoitus järjestää 1-2 kertaa kuukaudessa, ei sen enempää.

Täytyypi alkaa vähitellen katselemaan sopivia reseptejä, joita voisimme tänä talvena kokkailla. Viime vuonna valmistimme mm. muffinsseja, kaurakeksejä ja sämpylöitä ja toki varmasti jotain näistä teemme jälleen uudelleen sillä onhan lapsista puolet mukana ensimmäistä vuotta.  Mutta jotain uuttakin pitäisi tälle vuodelle kehittää. 

Lisäksi opettajat pyysivät kehittelemään juttuja, joita lapset voisivat tehdä ihan omatoimisesti. Kian luokka nimittäin sijaitsee sopivasti keittiön vieressä ja sinne on luokasta suora käynti. Eli näin ollen lapset pystyvät työskentelemään myös sillä puolella ihan omatoimisesti. Montessori-ajatusmaailmaan kun kuuluu se, että lapset olisivat mahdollisimman omatoimisia. Joten tarkoituksena olisi, että kehittelisin jotain niin helppoja juttuja että lapset voivat käydä niitä itse tekemässä. Tai ainakin niin, että opettajan ei tarvitse kuin valvoa vieressä. 

Itse asiassa näiden kehitteleminen ei olekaan mikään yksinkertainen juttu koska sen pitää olla jotain sellaista, mikä ei vaadi sen kummempia työvälineitä eikä myöskään uunia. Eli ihan kulhoilla, lusikoilla, haarukoilla, veitsellä, blenderillä sekä mikrolla pitäisi tulla toimeen. Ohjeet on tarkoitus tehdä valokuvina koska lapset eivät vielä osaa lukea. Eli siis todella jotain simppeliä pitäisi olla. 
Ehkäpä siis aloitamme ihan sellaisista jutuista kuin hedelmäsalaatti ja pirtelöt. Ja sitten pikkuhiljaa vuoden aikana voisi ohjelmaan tulla vaikka suklaa-kookospallot tai mikrossa tehty Nutella-mukikakku. Täytyy yrittää tutkia vähän keittokirjoja, että mitä ideoita niistä löytyisi ja tietysti viettää muutama hetki netissä... Eiköhän niitä ideoita ala sieltä löytymään. 

Tässä heti alkuun piti tietysti testata nuo suklaa-kookospallot sekä kahden minutin Nutella-mukikakku. Molemmat todellakin sellaisia juttuja, jotka onnistuvat varmasti lapsilta ilman sen kummempaa apua. 

Itse en oikein pitänyt noista kaurahiutaleista noissa kookospalloissa mutta toisaalta ovat näin edes hieman terveellisempiä. Ehkäpä koitan vielä löytää jonkun vastaavanlaisen reseptin, johon ei tarvittaisi noita kaurahiutaleita ollenkaan. Mutta kyllähän nuo lapsille varmasti maistuvat! 

Suklaa-kookospallot 

½ dl sokeria
1 dl kaurahiutaleita
1 dl kookoshiutaleita
2 rkl kaakaojauhetta
2 rkl rypsiöljyä
1 kananmuna
kookoshiutaleita pinnalle

Sekoita kuivat aineet. Lisää haarukalla vatkattu muna ja öljy. Sekoita. 
Muotoile palloiksi, kääntele kookoshiutaleissa ja laita jääkaappiin. 


Ruokablogeissa tällä hetkellä pyörii paljon juttuja kahden aineksen Nutella-kakusta, johon ei todellakaan tule kuin Nutellaa ja kananmunia. Mutta kyseinen kakku tehdään uunissa. Kehittelin siitä kuitenkin tällaisen mikroversion, joka itse asiassa onnistui paremmin kuin osasin odottaa. Aikaisemmat kokeiluni näistä mikromukikakuista ovat nimittäin olleet aika epäonnistuneita.. Mutta tämä maistui hyvältä, ihan oikeasti. 

Kahden minuutin Nutella-mukikakku  mikrossa
             
2 rkl sokeria
2 rkl jauhoja
1/3 tl leivinjauhetta
2 rkl kaakaojauhetta
1 rkl öljyä
1 rkl maitoa    
1 kananmuna  
1 rkl Nutellaa

Kaikki ainekset vain mukiin tässä järjestyksessä ja taikina haarukalla sekaisin. Muki mikroon 2-2.5 minuuttia ja kakku on valmis!                            

En vielä tiedä, että päätyvätkö nämä jutut koulun resepteihin vai jäävätkö vain kokeiluasteelle. Mutta kokeilut jatkuvat laboratoriossa :-) 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti