sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Kohta alkaa koulu!

Niin se on kesä vierähtänyt vauhdilla ja loman viimeisiä päiviä viedään. Onneksi niitä saadaan viettää aurinkoisessa säässä! Näyttäisi nimittäin siltä, että panza burro on toistaiseksi siirtynyt muualle ja syyskuu on alkanut kauniina ja aurinkoisena.

        

Eilen olimme Kian koulussa lukuvuoden aloitusjuhlassa. Kuulimme tulevan vuoden uutuuksista sekä tutustuimme luokan uusiin oppilaisiin. Ja niitähän tuntui riittävän - noin puolet Kian luokan oppilaista on siirtynyt muihin kouluihin mutta tilalle on tullut uusia yhtä paljon. Eli lukuvuoden aloittaa "clase azul" eli sinisessä luokassa yhteensä 15 lasta. Ja melko mielenkiintoinen ja kansainvälinen ryhmä on kyseessä sillä lähes puolet lapsista on joko kokonaan tai puoliksi ulkomaalaisia. Yksi pojista on puoliksi itävaltalainen, Kia puoliksi suomalainen, yksi uusi tyttö on puoliksi italialainen, yksi tyttö on puoliksi saksalainen ja lisäksi  kaksi tsekkiläistä poikaa. Mielenkiintoista nähdä, että miten ryhmän toiminta lähtee käyntiin. Kialla onneksi alkaa jo toinen vuosi samassa koulussa ja ryhmässä joten toiminta ja rutiinit ovat jo tuttuja. Ja myös siis osa lapsista.

Oli mukava nähdä miten innolla Kia suuntasi koululle eilen. Ja heti oli leikit pystyssä vanhojen ystävien kanssa. Mukaan leikkeihin pääsivät myös uudet lapset vaikka Kia ei heistä kovin innoissaan ollut. Kiasta oli kovin ärsyttävää kun uudet lapset vain sotkivat paikkoja. Mutta pienen keskustelun jälkeen neiti tuntui kyllä ymmärtävän tilanteen - vuosi sitten neiti kun oli itse ihan samassa tilanteessa eli aloittassa uutena koulussa. Mutta kaikkea oppii pikkuhiljaa ja niin oppivat varmasti myös nämä uudet oppilaat. On ihan mielenkiintoista päästä seuraamaan, että miten homma lähtee käyntiin!

Opettajina jatkavat samat henkilöt kuin viime vuonna ja hyvä niin. Olimme erittäin tyytyväisiä heidän toimintaansa jo viime vuoden aikana. Ja oli kiva nähdä, että miten innostuneena ovat taas lähdössä uutta lukuvuotta aloittamaan.

Uskoisin, että mitään ongelmia ei tule olemaan meidän perheessä koulunaloituksen suhteen. Tuttu koulu, tuttu luokka, tutut opettajat, tutut ystävät ja tutut rutiinit. Niihin on helppo palata pienenkin lapsen. Ja mikä parasta, niin Kia todella viihtyy koulussa hyvin. Kertaakaan emme ole joutuneet Kia jättämään kouluun surullisena tai itkuisena.


Täällä Espanjassahan 3-vuotiaat lapset aloittavat jo ihan virallisesti koulussa, Tämä ensimmäinen koulujaksohan on täysin vapaaehtoinen mutta lähes kaikki laittavat lapset kouluun jo 3- vuoden iässä. Educacion infantil kestää kolme vuotta ja 6-vuotiaana alkaa sitten pakollinen oppivelvollisuus, joka kestää 16-vuotiaaksi asti. Kuten aikaisemmin olenkin kirjoittanut niin suomalaisella ja espanjalaisella koulujärjestelmällä on eroa kuin yöllä ja päivällä. Siitä en lähde sen enempää enää kirjoittamaan - mielipiteeni asiasta voi lukea aikaisemmasta kirjoituksesta kesäkuulta.

Olemme erittäin tyytyväisiä kouluvalintaamme. Ja uskoisin, että tänä vuonna tulemme olemaan vieläkin tyytyväisempiä sillä paljon uudistuksia on tulossa. Osa uudistuksista tulikin jo eilen tutuksi mutta kuulemma lisää projekteja on vielä tulossa kunhan koulu pääsee kunnolla vauhtiin. Nimittäin ensimmäinen kuukausi koulussa on aina sellainen sopeuttamiskuukausi. Ryhmä tutustuu paremmin toisiinsa ja uudet lapset oppivat koulun tavoille. Sellasta rauhallista perustyöskentelyä. Mutta sitten lokakuusta lähtien aktiviteetit lisääntyvät. Silloin alkavat mm. englannin kielen lisääminen toimintaan, musiikki&tanssi tuokiot, taidetuokiot, puutarhanhoito jne. Lisäksi joka päivä koulussa leivotaan tuoretta leipää vastajauhetuista täysjyväjauhoista ja päivittäin yksi lapsi pääsee  aina mukaan leivänvalmistukseen. Nämä leivät sitten syödään aamupäivän välapalana.

Viime vuonnahan ei välipalaa koulussa syöty lainkaan sillä lounas oli jo klo 12.  Mutta tänä vuonna lounasaika on vasta klo 13 eli lapset sitten syövät aamupäivällä välipalan. Tämän muutoksen myötä myös päivän pitenee tunnilla  ja nyt koulupäivä loppu vasta klo 14.30 Tämä siitä syystä, että uusien aktiviteettien ei haluta vievän aikaa varsinaisesta Montessori-työskentelystä. Itse olisin ollut ihan tyytyväinen tuohon vanhaan aikatauluun sillä 9-13.30 on mielestäni ihan sopiva päivä 3-vuotiaalle. Mutta toisaalta lisäaktiviteetit ovat varmasti todella mielenkiintoisia ja hyödyllisiä joten sikäli päivän venyttäminen tunnilla on ihan paikallaan. Ja meneehän päivästä myös iso osa ruokailuihin.Joka tapauksessa kiva nähdä, että koulun toimintaa kehitetään koko ajan. Vaikka toiminta on vielä pientä niin halua parantamiseen ja kehittämiseeen löytyy.  Vielä kun seuraavan parin vuoden aikana saisivat toimintaluvan primariaa (suom. alakoulu) varten niin olisimme todella tyytyväisiä. Ja hyppisimme riemusta, jos koulusta tulisi täysin kaksikielinen. Mutta tällä hetkellä olemme tähänkin täysin tyytyväisiä. Koulu, jossa lapsista välitetään yksilöinä ja jossa oppivat muutakin kuin opettelemaan asioita ulkoa. Sillä nämä ensimmäiset vuodet ovat kuitenkin todella tärkeitä lapsen kehityksessä.

Toki itselleni kelpaisi myös suomalainen koulu, jos sellainen vain olisi tarjolla. Mutta toistaiseksi ainoa sellainen löytyy Malagasta. Siellähän on mahdollista suorittaa suomalainen peruskoulu ja jopa lukio. Toki muuallakin on ns. suomikouluja mutta nämä toimivat vain lisänä eli ns. lauantaikouluina.
Myös täällä Gran Canarialla tämä toiminta alkaa parin viikon päästä, joten sinne totta kai suuntaamme Kian kanssa.  Näin neiti pääsee säännöllisesti puhumaan suomea muiden lasten kanssa ja samalla siellä tuodaan myös esille suomalaisia perinteitä ja muita juttuja. Ja ehkäpä siellä tutustumme myös muihin alueen suomalaisiin lapsiperheisiin ja sitä kautta löytyisi jotain leikkikavereita Kialle. Se olisikin parasta harjoittelua suomen kielen käyttöön.

Saa nähdä, että miten kaikki ohjelma saadaan mahdutettua meidän arkeen sillä näiden lisäksi alkamassa ovat vielä englannikielinen leikkikoulu, jossa kokoonnutaan kahdesti viikossa tunnin ajan. Ja lisäksi olemme myös miettimässä jotain liikuntaharrastusta neidille. Mutta pitänee ensin katsoa, että tuleeko jo liikaa aktiviteettia. Pitäähän sitä jäädä myös vapaa-aikaa leikkimiseen, retkeilyyn ja yhdessä oloon.

              Nyt pientä sunnuntain välipalaa eli itsetehtyjä suolakeksejä, jotka valmistimme pari päivää
              sitten Kian kanssa. Helppo ja nopeaa leivontaa lasten kanssa, jälleen kerran.

 

Ja sitten kutsuu varmaan uima-allas... Huomenna on täällä pyhäpäivä eli saaren pyhimyksen Virgen del Pinon päivä. Joten vielä yksi vapaapäivä ennen kuin koulu alkaa tiistaina. 

   


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti