tiistai 19. elokuuta 2014

Leijasurffausta Fuerteventuralla ja muuta mukavaa

Niin se taas vierähti neljä päivää nopeasti ja erittäin mukavasti vanhalla kotisaarella eli Fuerteventuralla. Perjantaina menolento sinne ja tänään tiistaina takaisin Gran Canarialle. Vaikka visiitti oli lyhyt niin yllättävän paljon ehdimme taas touhuta kaikenlaista. Eli ihan huippureissu jälleen kerran! Nyt on auringosta ja lämmöstä nautittu taas verran että jaksaa hetken tätä Las Palmasin "harmautta".

Fuella aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta kaikki neljä päivää ja lämpöä oli mukavat n. 28 astetta. Mutta liian kuumaa ei ollut missään vaiheessa sillä koillispasaati eli alisio puhalsi joka päivä aamusta iltaan asti. Ja hyvä niin, sillä sitä lähdimme tältä reissulta hakemaan. Täällä Gran Canarialla nimittäin leijasurffausmahdollisuudet ovat aika huonot joten sen harrastaminen täällä on jäänyt itsellä täysin väliin. Tokihan tuolla itärannikkolla tuulee ja rantaa löytyy mutta tuulee monesti liiankin voimakkaasti ja rannat on ikäviä kivirantoja. Eli ei todellakaan mitkään optimaaliset olosuhteet.


Fuella olosuhteet leijasurffauksen harrastamiseen ovat varsin loistavat. Ihan täydellisiä olosuhteita ei toki sielläkään ole mutta tietyt asiat huomioiden mahdollisuudet leijasurffaukseen ovat aika huippuluokkaa. Ensinnäkin paras kitesurf-ranta eli Flag Beach sijaitsee aivan Corralejon kupeessa eli autolla on noin 5 minuutissa rannalla (Gran Canarialla matkaan menisi reilut 20 min). Ranta on pitkä eli yleensä tilaa riittää hyvin kaikille. Ja mikä parasta niin kyseessä on vaalea, hienohiekkainen ranta. Toki veden alta löytyy sitten varsin vaarallisia kiviröykkiöitä, joissa voi todella helposti satuttaa itsensä jos ei osaa ja tiedä niitä varoa. Tästä syystä itse pääasiassa suuntaamme rannale vain silloin kun on nousuveden aika, jolloin suurin osa näistä kivistä on hyvin veden alla eikä vaaraa ole. Yleensä noin 1.5 tuntia ennen ja jälkeen nousuveden ranta on parhaimmillaan. Toki laskuveden aikaankin rannalla pystyy surffaamaan  mutta silloin veteen meno ja sieltä poistuminen on huomattavasti hankalampaa. Täällähän nousu- ja laskuvesi vuorottelevat n. 6 tunnin välein mutta aika vaihtuu hieman joka päivä. Eli jos esim. nousuvesi on tänään korkeimmillaan klo 9 aamulla niin seuraavana päivänä se on korkeimmillaan n. klo 9.45. Ja siitä n. kuusi tuntia eteenpäin, niin laskuvesi on matalimmillaan. Nousu- ja laskuveden syvyys vaihtelee mm. kuunkierron mukaan - välillä eroa ei ole kuin metrin verran mutta joskus taas useita metrejä. Esim. täyden kuun aikana nousuvesi saattaa olla jopa +1.2 metriä kun taas laskuvesi voi puolestaan olla jopa -1.2 metriä. Eli etukäteen on hyvä katsoa noita vuorovesitaulukoita, esim. täältä: http://www.tides4fishing.com/es/islas-canarias/puerto-del-rosario-fuerteventura

                                                           Flag Beach laskuveden aikaan

Tuuliennusteen tarkistamme yleensä windgurun sivulta.  Tosin aina on olemassa se riski, että se ei pidäkään paikkansa - luonnonilmiöt kun osaavat olla arvaamattomia. Kanarialla kesäkuukaudet ovat yleensä tuulisempia ja paras aika on normaalisti toukokuusta elokuun loppuun. Joskus tuulet aloittavat puhaltamisen jo maaliskuussa mutta joskus voi myös olla täysin tuuletonta kesäkuukausina. Yleensä syyskuussa on sitten aika tyyntä kunnes taas talven tulon myötä tuulet hieman paranevat. Joskus saarella puhaltavat tuulet läpi talven kun taas joskus vain satunnaisesti. Paras vaihtoehto on siis jättää matkan varaus viime hetkeen ja seurata tuuliennusteita, jos sellaiseen on vain mahdollisuus. Näin teemme yleensä itse.

Tokihan Fuerteventuralta tuulta löytyy starvittaessa myös saaren eteläosasta, jossa Sotaventon ranta on melko tuulivarma paikka lähes ympäri vuoden. Tosin tuulen laatu on jotain ihan toista kuin Corralejossa. Siellä nimittäin tuuli tulee kaikkien vuorten takaa eli on hyvin puuskainen. Mutta tarvittaessa sekin toimii vararantana, jos Corralejossa sattuu olemaan tyyni päivä. Siellä tuulia voi tarkistaa Rene Eglin surffikeskuksesta, joka sijaitsee kyseisen rannan pohjoispäässä, Melia Gorriones- hotellin yhteydessä.

Normaalisti koillispasaati eli alioso puhaltaa melko tasaisen varmasti läpi vuoden, välillä enemmän ja välillä vähemmän. Hyvälle viikolle voi osua seitsemän tuulista päivää mutta huonolla viikolla tuuli ei puhalla lainkaan. Saarella asuessamme tämä ei ollut ongelma koska ranta oli koko ajan vieressä niin sinne mentiin silloin kun tuuli puhalti sopivasti nousuveden aikaan. Tai jos ei juuri silloin huvittanut mennä niin todennäköisesti seuraava mahdollisuus oli muutaman päivän päästä. Mutta nyt tietysti asia on toinen ja sitä tietysti toivoo mahdollisimman montaa tuulista päivää osuvan lomalle.

Tällä kertaa kolmena päivänä neljästä pääsimme veteen eli olimme erittäin tyytyväisiä. Näin kesällä monesti pitää varautua siihen, että vaikka ennuste antaa tuulta koko päivälle niin välttämättä se ei osukaan Flag Beachille. Sillä Lanzarote, pieni Loboksen saari sekä dyynialueen kuumentuva hiekka vaikuttavat helposti tuulen suuntaan ja voimakkuuteen. Etenkin näin kesällä saattaa käydä niin että tuuli ei osu Flag Beachille vaikka muualla saarella tuulee voimakkaasti. Mutta näinäkin päivinä monesti olosuhteet muuttuvat siinä vaiheessa kun aurinko alkaa laskemaan ja lämpötilan hieman laskiessa, pääseekin tuuli yhtäkkiä puhaltamaan rannalle. Saarelaiset sanovat myös, että tuuli ei nouse yhtä aikaa veden kanssa eli jos vesi on nousuvaiheessa eikä tuulta näy niin pitää vain odotella nousuveden huippua.  Nämä ovat näitä erikoisia paikallisia ilmiöitä. Mutta kun ne tietää ja niihin osaa varautua niin harvemmin tulee hukkareissuja.

Tällä kertaa nousuvedet osuvat iltapäivään/iltaan eli olimme etukäteen melko varmoja siitä, että veteen pääsemme useampana päivänä. Varsinkin kun ennusteet lupasivat joka päivälle 15-20 solmun tuulia. Ja tämä myös piti paikkansa.Toki Fuerteventuran pohjoisrannikolla ja El Cotillossa länsirannikolla pystyy myös leijasurffaamaan mutta aloittelijoilla ei niihin paikkohin ole asiaa. Etenkin pohjoisrannikolle osuvat yleensä aallot ja hiekkanrantojen sijasta veteen mennään laavakivirannoilta, joten olosuhteet ovat haastavammat. El Cotillon eteläranta on toki hiekkaranta mutta siellä tuuli on monesti aika puuskainen ja aallot sekä merivirrat saattavat myös olla voimakkaita.

Meidän onneksemme Kia viihtyy rannalla hyvin tuulisellakin säällä joten rannalla olo onnistuu koko perheen kera. Ja etenkin Flag Beachilta löytyy myös suojaisempia paikkoja, jossa on parempi olla lasten kanssa. Pienet kasvillisuuden peittämät kummut tarjoavat hyvän tuulen suojan ja lisäksi ranta on täynnä laavakivistä rakennettuja "poteroita" joissa on suojaa tuulelta.


Tokihan vedessäoloaika tuplaantuisi, jos mukana olisi joku pitämässä seuraa Kialle ja pääsisimme molemmat yhtä aikaa veteen. Mutta tällä hetkellä menemme siis vuorottelusysteemillä eli ensin toinen vedessä ja toinen rannalla Kia kanssa ja sitten toisen vuoro. Näin kaikilla on hauskaa.


Tällä kertaa Kia pääsi myös vähän leijailun makuun sillä neiti pääsi lennättämään pikkuleijaa Jesuksen kanssa. Ja Redsharin surffkaupassa oli puolestaan puomi, jossa oli hyvä kokeilla erilaisia hyppyjä. Ehkäpä kotona laitamme linjat autotallin kattoon kiinni ja pienen trampoliinin alle niin pääsee Kia vähän treenailemaan omia hyppyjään... Sen verran paljon neiti puuhasta tykkäsi!

   

Koska nousuvesi osui tällä kertaa iltapäivään / iltaan niin aamupäivisin ehdimme touhuta kaikkea muuta. Useampana päivänä kävimme kaupungilla kävelemässä sekä tarkistamassa surffikauppojen tarjontaa, joista Jesus löysikin paljon uusia vaatteita. Itselleni en tällä kertaa mitään mutta eipä nyt ollut edes hakusessa mitään. Jesusta sen sijaan olen jo pidemmän aikaa hoputellut ostoksille ja onneksi vihdoin löytyi herralle kelpaavia vaatteita.

Ja totta kai kunnon "lomailijoina" ehdimme myös rentoutua hotellin uima-altaalla. Tokihan meillä kotonakin olisi uima-allas tuossa taloyhtiön pihassa mutta eipä siellä paljon tule aikaa vietettyä. Toki uimassa käymme silloin tällöin mutta aurinkotuolissa en ole tainnut maata kertaakaan kuluneen vuoden aikana. Osin toki siksi että eipä se aurinko täällä niin paista...


Pakollinen "stoppi" oli myös Aloha-parturi, jossa tällä kertaa leikattiin myös Jesuksen hiukset. Ja hintaa kahdelle päälle yhteensä 23 euroa, ei paha. Toki täällä Las Palmasissa olen nähnyt lukuisia paikkoja, jossa mainostetaan leikkausta jopa viidellä eurolla mutta niihin en todellakaan uskalla mennä leikattavaksi. Jesus kävi kerran ja lopputulos ei ollut kovin kummoinen. Joten jätän suosiolla väliin... Toistaiseksi en ole siis Las Palmasista löytänyt luottoparturia mutta eipä tuo haittaa jos pitää hiukset käydä leikkaamassa Corralejossa asti. Onpahan hyvä syy käydä siellä ainakin 1.5 kk välein.


Lempiravintoloissa kävime myös herkuttelemassa.. Lajareksen kylässä pakollinen pysähdys on Canela Cafe, jossa tilaamme aina erilaisia wrappeja. Herkullista ja hinnat ei päätä huimaa, noin 3.50 € / kappale. Eli 7 eurolla saa jo isokokoinen mieskin vatsansa täyteen - sen verran isoja myös ovat. Toinen suosikkimme Lajareksen kylässä on pizzeria Cancela mutta sinne emme ehtineet tällä kertaa. Lajareksessa on myös monta muuta vierailemisen arvoista paikkaa mutta miinuspuoli on se, että aina pitää olla auto alla sillä Corralejosta matkaa on noin 10 km.  Corralejossa suosikkipaikkojamme ovat (satunnaisessa järjestyksessä):

* sushi-e, jossa on laaja lista erilaisia susheja. Myös vähän erikoisempia versioita joita ei ihan joka paikasta löydy. Ravintola itsessään aika pieni ja vähän tylsä mutta ruoka sitäkin parempaa. Voi myös tilata kotiinvietäväksi tai hotellissa nautittavaksi...

* Slow Boat wok, kiinalainen jossa erinomainen hinta-laatusuhde. Buffet, jossa mieletön valikoima kiinalaisia herkkuja mutta myös susheja.Ja hintaa vajaa 13 euroa / hlö. Ainoa kiinalainen, joka säilyttänyt tasonsa vuodesta toiseen.

* La Mamma, perusvarma ravintola joka ei yleensä petä. Lista melko laaja (niin pizzaa, pastaa, lihaa, kalaa, kanaa jne) mutta itse nautimme aina joko pizzaa tai pihvejä.

* Avenida, kanarialaisen keittiön tyypillinen edustaja. Simppeliä ruokaa, isot annokset ja edulliset hinnat. Yleensä illalla täynnä jonoksi asti. Tosin nyt samalla omistajalla myös toinen ravintola (Las Tejas) samalla tarjonnalla. Sitä tosin emme ole ehtineet vielä testata

*Da Uli, italialainen "pikaruokapaikka". Ravintolassa ei ole ruokalistaa vaan ruoka on etukäteen valmistettu ja esillä vitriineissä. Tarjolla niin erilaisia pastoja, risottoa kuin myös erilaisia liha- ja kalaruokia. Avaavat klo 12 ja lounasaikaan onkin erittäin suosittu. Terassilla on muutamia pöytiä joissa voi aterioida mutta pääasiassa väki hakee ruokaa mukaanvietäväksi. Hinnat alkaen 4 euroa / annos ja sillä saa valtavan kokoisen annoksen pastaa. Hyvää ja halpaa. Meidän suosikki rantaruoka eli lämmittävät pastat valmiiksi ja sitten vaan suuntaamme rannalle nauttimaan suoraan purkista.

                                                                         Da Uli

* Bombay Masala, intialainen ravintola. Vaatimattoman näköinen ravintola mutta sen ei kannata antaa hämätä sillä ruoka on autenttista ja erittäin maukasta.

* Taverna Fogalera, italialainen ravintola rantakadulla. Ei kaupungin halvin mutta ruoka maukasta ja laadukasta. Ja rantamaisemat kerrassaan mahtavat.

* La Scarpetta da Mario, pieni italialainen jossa ihanan intiimi tunnelma ja hyvä ruoka. Ei halpa mutta ruoka laadukasta ja palvelu hyvää.

Tällä kertaa löysimme myös uuden ravintolan, jonne varmasti palaamme mikäli palvelu ja laatu pysyvät samalla tasolla.Gastrobar El Olivo on mielenkiintoinen paikka sillä listalla on vaikutteita maailman eri laidoilta. On kanarialaista ja espanjalaista hieman modernilla otteella mutta hieman myös aasialaisia makuja. Tällä kertaa kävimme siellä peräti kaksi kertaa illallisella ja pidimme kovasti. Toivottavasti taso pysyy yhtä hyvänä myös tulevaisuudessa.


 

Meidän Fuerteventuran reissut koostuvat aina varsin samoista elementeistä: leijasurffaus, rantaelämä, herkullinen ruoka, kaupunkikävelyt ja ystävät. Ja totta kai tälläkin kertaa näimme ystäviä - perjantaina pääsin suomityttöjen kanssa dinnerille, lauantaina kahvittelimme muutaman Jesuksen kaverin kanssa, sunnuntaina vietimme ystäväpiirissä synttäreitä lounaan merkeissä ja maanantaina tapasimme yhteisiä ystäviä iltapäiväkahvien merkeissä. Myös Kia pääsi leikkimään ystäviensä kanssa: sunnuntaisilla synttäreillä oli espanjalaisia kavereita ja maanantaina puolestaan vauhdissa olivat suomitytöt. Hauskaa oli siis kaikilla!


Reissu oli siis jälleen onnistunut monella tapaa! Mukana oli paljon onneakin sillä saimme suhteiden avulla varattua hotellihuoneen vaikka koko kaupunki oli 100 % täynnä. Jotain hyötyä siitäkin, että yli 10 vuotta tuli työskenneltyä matkailualalla... Myös tuulet olivat suosiollisia tällä kertaa, joten ihan turhaan emme kantaneet leijavarusteita mukana.

Tällä kertaa meillä oli kitesurf/rantavarusteita mukana n. 55 kiloa ja lisäksi kahdessa käsimatkalaukussa kaikki muut tavarat eli vaatteet, kengät ja kosmetiikka. Melkoinen määrä tavaraa neljäksi päiväksi... mutta pakkohan ne on mukana kantaa, jos leijasurffata lomalla aikoo. Ja onneksi näillä paikallisilla lennoilla (Binter Canarias) emme joudu varusteista maksamaan mitään ylimääräistä. Mutta yleensähän niiden kuljettaminen lentokoneessa ei ole mitään ilmaista puuhaa. Toisaalta kitesurf-varusteiden vuokraaminenkaan ei ole mitään halpaa lystiä sillä neljän päivän täysvarustus tulisi maksamaan yhdelle noin 200 euroa. Eli ihan mielellämme kannamme niitä omia varusteita mukana :-)

Auton vuokrasimme tällä kertaa Autoreisen-yhtiöltä, jolla on toimipiste terminaalissa. Monet ns. halpafirmat ovat lentokentän ulkopuolella joten aikaa kuluu turhaan kun joutuu auton noutamaan ja palauttamaan johonkin muualle.  Hinta oli reilut 100 euroa neljältä päivältä (Citroen C3) ja siihen sisältyi täysvakutuus ilman omavastuuta sekä lastenistuin. Loppujen lopuksi tuli halvemmaksi kuin ns. halpayhtiöt (esim. Goldcar), joissa yleensä vakuutukset ja istuimet maksetaan aina erikseen ja niistä tulee helposti jopa 15 euroa lisämaksua päivältä.

Seuraavaa reissua ei ole vielä päätetty mutta ehkäpä syyskuussa yritämme jälleen päästä naapurisaarelle, edes muutamaksi päiväksi. Mutta onneksi silloin on jo "low season" menossa eli varaukset voi jättää viime hetkeen ja seurata tuuliennusteita viime hetkeen asti..

Huomenna edessä taas paluu arkeen eli kuntosalille mars!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti