maanantai 25. elokuuta 2014

Kokkailuja viime päiviltä...

Itselleni ruoanlaitto on aina ollut tapa rentotua ja jopa purkaa stressiä. Mitä enemmän elämässäni on ollut kiirettä tai stressiä, sitä suuremmalla innolla olen aina siirtynyt keittiöön touhuilemaan. Muistan lukuisia iltoja, kun olen saapunut töistä kotiin 12 tunnin urakan jälkeen, niin jalat ovat vieneet olohuoneen&sohvan sijasta keittiöön. Sellaisina hetkinä on tullut kokkailtua ehkä elämäni haastavimmat ateriat. On ollut jotenkin rentouttavaa keskittyä johonkin täysin toisenlaiseen puuhaan sen sijaan että olisi esim. miettinyt työasioita. Ehkäpä juuri siitä syystä en ole koskaan ollut mikään hoikka vaikka liikuntaa on tullut harrastettua aina hyvinkin säännöllisesti. Hyvästä ruoasta nauttiminen kun on kuulunut elämääni myös, kuten kuuluu edelleen. 

Kotona tällä hetkellä ruoanlaitto on aika peruspuuhaa koska mielummin käytän aikani touhuillen Kian kanssa kuin että laittaisin vaikka neidille lastenohjelma pyörimään ja itse keskittyisin ruoanlaittoon. Toki neiti on kovasti kiinnostunut ruoanlaitosta myös ja haluaa monesti olla mukana seuraamassa ja auttamassa. Joten yritän aina mahdollisuuksien mukaan tehdä jotain sellaista,  jossa Kiakin voi olla apuna. Edes hetkittäin. Toki esim. leikkuupuuhissa pitää olla koko ajan mukana auttamassa ja valvomassa mutta tosi hienosti neiti jo pilkkoo niin vihanneksia kuin hedelmiäkin. Myös kaikenlainen sekoittelu ja mittaaminen on neidin mieleen. Toki välillä on ihana sulkeutua hetkeksi keittiön uumeniin ihan itsekseen ja niistä hetkistä nautiskelen silloin kun Jesus on kotosalla. 

Viime päivinä olen kokkaillut vähän sitä sun tätä, ilman sen suurempia visioita. Etukäteenhän aina suunnittelen erilaisia aterioita, joita voi tehdä kotona olevista aineksista ja niistä sitten joka päivä valitsen ne, jotka parhaiten sopivat siihen hetkeen. Yleensä kaupasta tulee hankittua ruokatavarat ainakin neljäksi, jopa viideksi päiväksi eteenpäin ja niistä sitten muistitaululle kehittelen erilaisia vaihtoehtoja. 

Kaupasta tarttui mukaan viimeksi esim. meriantura-fileitä ja niistä oli vaihtoehtona: meriantura ceviche, vihreä kalacurry tai panko-sitruuna-parmesaanikuorrutettu filee. Ja niistä viimeisin vaihtoehto päätyi yhdelle lounaalle bulgur-risoton kera. Ruoka on helppo valmistaa: sekoitetaan vain panko-korppujauhot, parmesaaniraaste, sitruunamehu ja sitruunaöljy keskenään ja maustetaan tarvittaessa pippurilla ja suolalla. Kalafileet suolataan kevyesti ja laitetaan kuorrute päälle. Ja ei muuta kuin kuumaan uuniin hetkeksi. Nopeaa, helppoa ja maukasta. 


Kaupasta tarttui mukaan myös lohta, jälleen kerran. Sitä meillä syödään varmasti kerran viikossa, vähintään.. Reseptejä on kertynyt jo valtava määrä mutta aina tulee kokeiltua myös jotain uutta. Tällä kertaa kaapista ei löytynyt cashew-pähkinöitä, joita olen monesti käyttänyt kuorrutukseen, joten kokeiluun lähti pistaasipähkinät. Lohen päälle tein nopean mausteseoksen inkivääristä, valkosipulista, hunajasta ja chilistä. Se levitetään suolatun lohen päälle,  pähkinät kuorrutukseksi ja uuniin, n. 180 astetta ja n. 20 minuutissa tulee valmista. Lohtahan ei missään nimessä kannata paistaa ylikypsäksi sillä silloin kaikki kalan mehukkuus häviää ja tilalle tulee melkoista kuivaa purukumia. Joten kalapalan koosta riippuu tietysti tuo kypsennysaika. Itse alan tarkkailemaan kypsyyttä n. 15 minuutin jälkeen, jotta kala ei pääse liian kuivaksi. Mielummin kannattaa ottaa pois uunista jopa hieman raakana sillä kala kypsyy vielä uunista ottamisen jälkeenkin.

Ihan hyvää tuli lohesta pistaasipähkinöidenkin kanssa mutta itse pidän enemmän cashew-pähkinöistä. Jesukselle ja Kialle maistuvat molemmat. Ja salaatin kera tämä nautittiin illalliseksi.


Kanan sisäfileepaloista olin suunnitellut laittavani joko kanaa keltaisessa curry-kastikkeessa, kana tahitilaiseen tapaan, kanavartaita satay-kastikkeella tai kananuggetteja. Koska viime aikoina olemme nauttineet kahta ensimmäistä ruokaa useampaankiin otteseen niin tällä kertaa päätin valmistaa yhtenä iltana illalliseksi satay-vartaita salaatin kera ja toisena päivänä puolestaan uunissa paistettuja nuggetteja salaatin kera. Itse asiassa valmistin ensimmäistä kertaa elämässä nuggetteja ja varsin hyviä tuli. Kuorrutteen tein panko-korppujauhoista, parmesan-raasteesta, ripauksesta jauhoja, suolaa ja mausteita. Uitin kananpalat ensin kevyesti sekoitetussa kananmunassa, sitten kuorruteseoksessa ja lopuksi uunipellille, n. 180 astetta ja 15 minuutissa tulee valmista.

 
Pitkästä aikaa viime viikolla tuli myös valmistettua ihan perinteistä lihamakaronilaatikkoa. Aika harvoin meillä syödään mitään suomalaisia perinneruokia (ja ehkä vielä harvemmin espanjalaisia sellaisia) mutta silloin tällöin on mukavaa palata lapsuuden makumaailmaan. Ja kun jääkaapissa sattui olemaan valmiiksi paistettua ja maustettua jauhelihaa, niin lapsuuden lempiruokahan siitä valmistui. 



Pitkästä aikaa kaupasta tuli ostettua myös porsaan sisäfilettä. Jostain syystä en ole kauheasti porsaanlihan ystävä enkä siksi ole opetellut sitä valmistamaan mitenkään suurella innolla. Mutta nämä perus-noisetit onnistuvat aina. Tällä kertaa pippurikastikkeella.


Kia halusi yhtenä aamupäivänä ehdottomasti valmistaa muffinsseja joten totta kai ryhdyimme leivontapuuhiin. Tällä kertaa teimme kuningatar-muffinsseja sillä neiti halusi ehdottomasti violetin värisiä muffinsseja. Ja koristelukin oli neidin omaa käsialaa eli m&m suklaanappeja. Ei ehkä maailman kauneimpia muffinsseja mutta maku oli loistava.

Käytin jälleen kerran maailman helpointa muffinssireseptiä, jossa ei tarvita mitään koneita vaan ainekset eli ruokosokeri, oliiviöljy, kananmunat, jauhot, leivinjauhe sekoitetaan vain keskenään. Ja lopuksi lisätään sitten hedelmät / marjat / suklaa tmv. mitä sitten haluaakin makuna käyttää. Sen verran helppoa, että sujuu jopa 3-vuotiaalta.

                   
                     Ja muffinssien kera neiti halusi ehdottomasti nauttia lasillisen kylmää appelsiinimehua!

 

Näillä eväillä on menty viime päivinä. Nyt jääkaappi onkin jo aika tyhjä joten huomenna on aika suunnata taas ruokakauppaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti