lauantai 30. elokuuta 2014

Kohti "viikonloppua"

Meidän perheemme viikkorytmi menee yleensä vähän normaalista poiketen sillä puolisoni tekee vuorotöitä joten meillä "viikonloppua" vietetään silloin kun vapaat osuvat kohdalle. Yleensä töitä on viisi päivää peräkkäin, joista viimeiset 1-2 päivää ovat käytännössä yövuoroja. Tämän jälkeen tulee kolmen päivän vapaa, joista tosin ensimmäinen päivä menee pitkälti isännän toipuessa työputkesta. 

Nyt meillä on edessä kuitenkin ruhtinaallinen neljän päivän "viikonloppu" joten saapi nähdä että mitä suunnitelmia tässä vielä keksimme. Toisaalta houkuttelee ihan rauhallinen elämä kotosalla mtta toisaalta olisi kiva taas piipahtaa Fuerteventuralla. Sillä seuraavasta mahdollisuudesta ei ole tietoa. Kialla nimittäin koulu alkaa 9.9. ja sen jälkeen naapurisaaren vierailut onnistuvat vain silloin kun isännän vapaat osuvat viikonloppuun. Tai tokihan Kia voisi olla pois koulusta myös keskellä viikkoa, ilman mitää ongelmia, sillä kyseessä on vielä vapaaehtoinen koulu. Mutta sitten kun pakollinen oppivelvollisuus alkaa 6-vuotiaana niin poissaoloja ei enää katsota kovin suopeasti. Eli nyt siis pitänee nauttia reissaamisesta kun se on vielä mahdollista ilman mitään rajoitteita. 

Mutta suunnitelmat siis viikonlopulle ovat vielä auki.. voi siis olla, että huomen aamulla päätämme vielä pakata laukut ja suunnata pikavisiitille naapurisaarelle. Myös Teneriffalla vierailu houkuttelee sillä sielläkin on ystäviä odottamassa meitä ja olisi mukava käydä myös esim. Loro Parkin eläinpuistossa. Katsotaan... 

Meillä tämä viikkon on taas sujunut tuttuun tapaan eli aamupäivisin olemme touhuilleet Kian kanssa kaikenlaista ja sitten iltapäivät olemme ulkoilleet - joko uima-altaalla tai leikkipuistossa. Kia on mukavasti saanut kulumaan parikin tuntia uima-altaalla useampana päivänä sillä altaan vesi on mukavan lämpöistä, n. 25 asteista. Ja tietysti altaalla on paljon melko samanikäisiä lapsia seurana, joten puuhaa riittää lapsilla. Ja mikäs siinä itselläkin kun saa aurinkotuolilla lepäillä hetken aikaa... varsinkin kun aamupäivät ovat varsin hektisiä.

Tällä viikolla olemme useampana päivänä kaivaneet esiin lorupussin. Kyseessä on ihan itsetehty versio eli erilaisia eläinaiheisia loruja laminoituna ja kuvitettuna. Niitä lappuja sitten nostelemme vuorotellen - itse luen ihan sen lapun takana olevan runon mutta Kia on kova keksimään omia tarinoita. Vai miltä kuulostaa esim. seuraava: Se tykkäsi karkista ja uih, tuli yksi pupa (suom.pipi). Yksi kynsipupa. Ja sitten se meni nopeasti lääkäriin. Ambulanssilla ja nopeasti. Ja doctor sanoi: ei, ei, ei, ei, ei. Ei saa syödä karkkia, eikä suolaa ja pippuria. Eikä pupuja. Eikä krokotiileja. Eikä snakeja (suom.käärmeitä). Okei? Okei.


 

Kaupasta löysin sattumalta uuden askartelututtavuuden eli valmista paperimassaa ja pitihän sitä heti päästä kokeilemaan. Kia halusi tehdä tehdä sydämiä lahjaksi, joten kartongista leikkasin valmiita sydänpohjia, joiden päälle sitten neiti levitti tuota paperimassaa. Se olikin todella helppoa muovattavaa sillä massa oli pehmeää ja kosteaa. Annoimme sydämien kuivua pari päivää ja poistimme kartongit, minkä jälkeen alkoi maalausurakka. Oikein hienoja sydämiä saimme aikaiseksi! Näitä varmasti askartelemme ennen joulua esim. kuusenkoristeiksi.

 

                          Ja koska massaa jäi vielä hieman ylimääräistä niin teimme myös pari leppäkerttua. 


Leivontapuuhiakin olemme tällä viikolla harjoittaneet. Jääkaapissa oli valmista voitaikinaa, josta hyvin pienellä vaivalla teimme kahdenlaisia leivonnaisia eli sydänviinereitä ja espanjalaisia palmeras-kierteitä. Sydänviinerit leikkasimme piparimuotilla ja päälle laitoimme vaniljakreemiä sekä sitruunamarmeladia. Oikein herkullisia mutta seuraavalla kerralla teemme ehkä jonkun punaisen hillon kera. Palmeraksissä taikina taitellaan pariin otteeseen päällekkäin ja kerrosten väliin laitetaan aina sokeria ja hieman kanelia. Ja sitten vain leikataan ohuiksi, hieman sydämenmuotoisiksi palasiksi. Kananmunaa päälle ja hetkeksi uuniin. 

Mielenkiintoinen askarteluprojekti tällä viikolla oli meidän "x-ray" eli röntgenkuva. Yksi naapureiden lapsista oli loukannut kätensä ja sairaalassa otettu röntgenkuva oli sitten pihalla lasten ihmeteltävänä. Se kiinnosti kovasti Kiaa ja niinpä teimme ihan oman version mustasta kartongista ja pumpulipuikoista.

 

Ja tietysti kirjaimien kanssa on taas touhuiltu tällä viikolla. Uusi palapeli on ollut kovassa käytössä ja sen avulla on ollut hyvä opetella pieniä kirjaimia, jotka Kialle tuntuvat olevan paljon haasteellisempia kuin isot kirjaimet. Pienissä kirjaimissa b,d ja p menevät vielä monesti sekaisin kuten myös g ja q sekä n ja h. Mutta eiköhän ne pikkuhiljaa tule tutuiksi kun niiden kanssa vain touhutaan paljon.


Uusia kirjaimia olemme tällä viikolla askarrelleet taas kolme kappaletta eli N, E ja M. N niinkuin numerot, M niinkuin mato ja E niinkuin elefantti. 


 

Myös Kian "eläintarha" sai uuden asukkaan kun askartelimme tänään perhosen. Samalla palauttelimme mieleen perhosen eri kehitysvaiheet, jotka Kialle tulivat tutuksi jo keväällä kun koulussa he olivat päässeet seuraamaan ihan oikeiden perhosten kehittymistä.

 

Ja kun luontoteemalla mentiin niin samalla oli hyvä käydä läpi myös kasvien kehittymisvaiheita. Tällä kertaa ihan näin piirtämällä mutta tarkoitus olisi istuttaa nyt syksymmällä jotain siemeniä, jotta voimme sitten talven aikana seurata niiden kasvamista. Saa nähdä, että miten onnistuu - kun en todellakaan ole mikään viherpeukalo.. No, onneksi Kialla on koulussa mahdollisuus tutustua tähän aiheeseen paremmin sillä siellä on kunnon puutarha ja kasvimaa, jossa lapset pääsevät usein vierailemaan.


Kovasti odottelemme jo koulun alkamista sillä arkea on jo hieman ikävä. Toki lomailu on ollut oikein kivaa ja kaikki rutiineista poikkeaminen tekee aina aika ajoin hyvää itse kullekin. Mutta näin kahden kuukauden lomailun jälkeen normiarki on taas ihan tervetullutta. Vaikka se tarkoittaakin taas aikaisempia aamuherätyksiä :-)

Sitä ennen on kuitenkin vielä hieman lomaa jäljellä. Ensi viikon lauantaina koululla vietetään lukukauden alkajaisjuhlaa lasten ja vanhempien kera. Mielestäni tällainen tapa on todella kiva sillä näin pääsee tutustumaan luokan uusiin lapsiin ja heidän vanhempiinsa helpolla tapaa. Ja mielenkiinnolla odottelemme, että mitä kaikkea uutta on taas luvassa.

Huomenna onkin jo elokuun viimeinen päivä ja tällä hetkellä Suomessa vietetään monilla paikkakunnilla "venetsialaisia" eli mökki- ja veneilykauden päätösjuhlaa. Etenkin kotiseudullani länsirannikolla tämä on hyvinkin yleinen tapa. Sen kunniaksi sytytän terassille pari kynttilää ja nautin lasillisen kylmää viiniä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti