keskiviikko 6. elokuuta 2014

Katukeittiö - parempaa roskaruokaa... ja muita tämän viikon kokkailija

Suomen reissulta mukaani tarttui uusi keittokirja, Katukeittiö - parempaa roskaaruokaa, jota on kovasti kehuttu lukuisissa ruokablogeissa. Aihe on ajankohtainen sillä kaikenlainen kotitekoinen "roskaruoka" on noussut viime vuosien aikana suureen suosioon. Hampurilaiset, hotdogit, pulled pork jne.  Ja kaikki nämä luonnollisesti löytyvät myös tästä keittokirjasta. Liemessä-ruokablogin kautta tutuksi tulleen Jenni Häyrisen ruokafilosofia on tehdä yksinkertaisista mutta laadukkaista aineksista maistuvaa ruokaa pilke silmäkulmassa. Tämä kuvaa myös omaa ajattelumaailmaani. Ja kun kirjasta löytyi oma osionsa lähi-idän ja meksikon herkuille, niin pakkohan se kirja oli itselle ostaa. Resepteihin en sen enempää tutustunut kirjaa ostaessa vaan olen niitä pikkuhiljaa nyt kotosalla tutkiskellut.



Mitään  mullistavaa "roskaruoka" villitystä en kokenut vaikka kirja tulikin jo selattua läpi. Mutta toki muutamia mielenkiintoisia reseptejä löytyi ja muutamia juttuja on tullut jo kokeiltua. Itsetehtyä sinappia tai ketsuppia tuskin lähden koskaan tekemään mutta varmasti monta muuta juttua lähtee testaukseen.

Ensimmäisenä kirjasta valmistin nyhtökanaa koska kaupasta tarttui viime viikolla mukaan kanankoipia. Yleensä en koipia edes osta tai käytä ruoanlaitossa, joten mielessä ei ollut mitään valmista reseptiä, joihin niitä olisi voinut käyttää. Kirjasta löytyi kuitenkin sopiva kohde, joten ei muuta kuin kastike kypsymään ja kanat uuniin. Lopputulos oli oikein maistuva mutta sopivaa käyttötarkoitusta en oikein tälle nyhtökanalle keksinyt. Joten tylsästi laitoin vain pitaleivän väliin salaatin kera.


Ehkäpä tätä kanaa voisi hyödyntää vaikkapa pizzan täytteenä ja tietysti myös erilaisten wrappien sisällä. Mutta muita käyttötarkoituksia ei oikein tule mieleen. Salaattiin se ei mielestäni sovi eikä sitä oikein ihan sellaisenaankaan viitsi syödä. Mutta maukasta ja helppoa valmistaa joka tapauksessa.

Tässä kirjan resepti (kirjan mukaan resepti on 8:lle mutta meillä riitti viiteen annokseen)

1 kg maustamattomia kanankoipia
1 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
1 chili (poista siemenet)
3 valkosipulinkynttä
400 g paseerattua tomaattia
2 rkl ruokosokeria
2 rkl worcestershire-kastiketta
0.5 dl viinietikkaa
1 tl sinappia
1 tl chilijauhetta
1 tl paprikajauhetta
cayennepippuria ja suolaa

Kuullota silputtua sipulia ja chiliä n. 5 minuuttia, lisää viipaloitu valkosipuli ja lähes heti perään loput aineet lukuun ottamatta kanoja. Anna hautua 5 minuuttia. Poista kanoista paksui nahka ja lisää ne kastikkeen sekaan. Anna hautua hiljalleen ilman kantta 1.5 - 2 tuntia tai kunnes liha irtoaa luista. Nosta kanapalat pois kastikkeesta, nydä niistä lihat irti kahden haarukan avullla ja laita lihat takaisin kastikkeen joukkoon.

-> Itse oikaisin vähän siinä, että löin kanat kastikkeineen uuniin 5 minuutin haudutuksen jälkeen. Näin pääsin helpommalla kun ei tarvinut sen enempää valvoa vaan 130 asteessa parissa tunnissa lihat kypsyivät ihan itsekseen.



Toinen tällä viikolla kokeiluun lähtenyt resepti oli Fish ´n´chips mutta ilman niitä perunoita. Kalana käytin paikallista galloa, joka kuuluu pietarinkalalajeihin. Vähäruotoista, neutraalinmakuista vaaleaa kalaa. Toimi erittäin hyvin tässä ruoassa. Ruoka oli todella nopea ja helppo valmistaa, myös lopputulos oli ihan maukas. Emme ole kovinkaan suuria friteraatun ruoan ystäviä joten niitä meillä valmistetaan ehkä kerran vuodessa. Ja voipi olla, että tämän vuoden kiintiö tuli tässä. Sen verran tuhtia tavaraa että kumppaniksi riitti meillä ihan salaatti. Ne ranskalaiset olisivat todellakin olleet jo liikaa..

Kia tykkää kalasta valtavasti ja meillä syödäänkin paljon kalaruokia. Kaupan kalapuikkoja ei meillä ole syöty kuin ehkä kerran vuodessa ja varmaankin tästä lähin ei syödä enää lainkaan. Sen verran helppoa puuhaa nimittäin on näiden kalafrittien valmistaminen oli ja maku aika toista luokkaa kuin niissä kaupan kalapuikoissa.

Tässäpä kirjan resepti (4:lle)

400 g ruodotonta, nahatonta vaaleaa kalanfileetä (turska, made, siika, seiti tmv.)

kuoritaikina;
1.5 dl kylmää tummaa olutta
2 dl vehnäjauhoja
0.5 tl leivinjauhetta
0.5 tl suolaa
musta- ja valkopippuria

1.5 l rypsiöljyä uppomaistamiseen

Lämmitä öljy kattilassa tai padassa 190 asteeseen. Paloittele kala paloiksi. Sekoita kuoritaikina juuri ennen paistamista ja pidä kylmässä. Dippaa fileet taikinaan ja paista öljyssä n. 4 minuuttia välillä käännellen. Nosta talouspaperin päälle kuivumaan.

-> Itse kaipasin vähän lisää potka näihin kalapaloihin, joten seuraavalla kerralla ehkä sujautan hieman cayennepippuria tai jauhettua chiliä mukaan.

Muita reseptejä en ole vielä kirjasta kokeillut mutta varmasti lähiaikoina testiin lähtevät ainakin hampurilaiset. Nimittäin sunnuntaina on väkeä tulossa kyläilemään ja vieraille ajattelin tarjoilla joko lasagnea tai hampurilaisia. Mutta jotenkin nuo hampurilaiset tuntuvat kesäisemmiltä. Ja kirjasta löytyy myös ideoita siitä, että mitä sinne sämpylän väliin voi sitten tunkea. Ehkä tällä kertaa kuitenkin ihan peruspihviä ja sitten jotain kivoja lisukkeita päälle.



Tällä viikolla olen mennyt muutenkin aika "pikaruoka" teemalla sillä Kian kanssa puuhastellessa ei ole aikaa kokkauksille jäänyt juurikaan puolta tuntia enempää. Mutta onneksi siinäkin ajassa saa ihan maistuvaa aikaiseksi. Yksi suosikkini on tahitilainen kanakastike, jonka olen itse kehitellyt. En itse asiassa tiedä, että syödäänkö Tahitilla mitään tällaista mutta kanaa ja mangoa ainakin..

Tähän tarvitaan vain:
400 g kanan sisäfilettä tmv.
1 pss sipulikeittoaineksia
1 tlk säilykemangoa tai pari tuoretta mangoa
1.5 dl ananasmehua, persikkamehua tmv.
loraus sweetchili-kastiketta
(tölkki ruoanvalmistuskermaa tmv. jos haluaa)

Ei muuta kuin kanapalat muiden ainesten kanssa uunivuokaan, sekoita massa tasaiseksi ja paista 180 asteisessa uunissa n. 30 minuuttia.

               

Yksi omista herkuistani on tällä hetkellä aasialaistyylinen kana-kaalisalaatti, joka valmistuu myös kädenkäänteessä. Tehosekoittimen raastinosalla vedin palasiksi kaalit, porkkanat ja purjot. Paistoin kananfileepalat pannulla seesaminsiementen kera ja lisäsin lopuksi reilun lorauksen soijakastiketta. Ei muuta kuin kanat ja raasteet sekaisin, sekaan loraus seesamöljyä, lusikallinen ruokosokeria, loraus limemehua, loraus sweetchili -kastiketta ja päälle tuoretta korianteria.                                                  


Pasta on meillä myös yksi vakioista silloin kun aikaa on vain puoli tuntia. Ja yleensä ainekset löytyvät kaapista vaikka jääkaappi olisi tyhjä. Tällä kertaa kaapin uumenista löytyi iso tölkki tonnikalaa, purkki simpukoita ja iso pullo cirion tomaattikastiketta. Ja niistähän valmistuu herkullinen (ei ehkä mikään gourmet) kastike: sipulit ja valkosipulit pannulle ottamaan väriä, perään tomaattikastike ja mausteet maun mukaan. Itse lisäsin fondue-kuution, chiliä, lorauksen soijaa, jauhettua kanelia, hieman ruokosokeria ja kuivattua timjamia koska tuoretta ei nyt ollut tarjolla. Niitä hauduttelin 20 minuuttia ja sillä aikaa keitin pastat al denteksi. Ja lopuksi koko setti sekaisin ja päälle tuoretta persiljaa.


Huomenna meillä onkin tupa täynnä pikkuväkeä sillä Kian ystävä Blanca on tulossa veljiensä kera leipomaan muffinsseja. Lupasin tytöille, että tällä viikolla joku päivä leivotaan prinsessamuffinsseja ja niinhän siinä sitten kävi, että pojatkin haluavat mukaan leivontatuokioon. Mutta he ovat kyllä oikein hyvin käyttäytyviä pikkumiehiä, joten totta kai ovat myös tervetulleita. Moni muukin ystäväperheidemme lapsista on kysellyt näiden leivontuokioiden perään, joten voipi olla että vielä ennen koulun alkua tulee leivottua lasten kanssa vielä useamman kerran. Täällä kun perheissä ei yleensä juurikaan leivota ja vielä vähemmän lasten kanssa, joten tällaiset aktiviteetit ovat lapsille todella odotettuja.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti