torstai 14. elokuuta 2014

Jaa, että mitä tehtäis.. no, jos vaikka taas askarreltais

 Kialla on tällä hetkellä lähes loputon halu askarrella. Leikata, liimata, piirtää, värittää, maalata, melkeinpä mitä tahansa.. Ja itsellä alkaa ideat olla jo loppumaisillaan. Mutta onneksi netti on täynnä erilaisia blogeja, joista voi hakea vinkkejä.  Pääasiassa lueskelen englanninkielisiä montessoriaiheisia blogeja, lähinnä opettajien ja äitien ylläpitämiä. Esim. Australialaisen äidin pitämä blogi, www.howwemontessori.com, on yksi  sivustoista jota olen viime aikoina lueskellut mielenkiinnolla. Perheessä on nimittäin samanikäinen eli 3-vuotias lapsi joten aktiviteetit ovat meille juuri sopivia. Toki muitakin mielenkiintoisia blogeja on olemassa ja esim. täältä, www.onlinedegreeprograms.com/blog/2010/50-must-read-montessori-blogs/, olen löytänyt monta mielenkiintoista blogia.

Tällä viikolla olemme touhunneet luontoteeman äärellä. Sen lisäksi että olemme jatkaneet erilaisten eläinten askartelua niin olemme tutustuneet mm. vuodenaikoihin ja erilaisiin sääilmiöihin. Eilen olimme leikkipuistossa, jonka viheralueelta keräsimme paljon erilaisia lehtiä, käpyjä. oksia jne. ja niistä sitten tänä aamuna teimme oman metsän. Kia ensin piirsi tusseilla puskia, puita sekä kukkia ja sitten koristelimme kuvan eilen keräämillämme asioilla.


 

Kia on koulussa tutustunut jo jonkin verran sääasioihin sillä luokassa heillä on aina päivittäin kalenterihetki, jossa käydään läpi mm. päivä, kuukausi, vuosi, viikonpäivä, vuodenaika sekä päivän sää. Näin lapset oppivat hahmottamaan ajankulkua, vuodenaikojen kiertoa jne.

Kotonakin meillä on kalenteri käytössä mutta säätä emme ole nyt kesällä tarkkailleet - johtuen ihan siitä yksinkertaisesta syystä, että ei ole ollut paljon tarkkailtavaa. Sää kun on aika lailla tasaisen harmaa joka päivä, aamusta iltaan... Ei paista mutta ei myöskään sada.. Joudumme siis käsittelemään säätiloja näin kesällä vähän toisella tapaa. Yhtenä päivänä teimme pihallemme "valesateen" eli laitoimme sadettajan päälle. Ja siitähän ilo syntyi kun pääsi juoksentelemaan vesisuihkun alla ja hyppimään vesilätäköissä. Onnistuimme myös luomaan pienen sateenkaaren kun aurinkokin suostui hetken verran paistamaan. Ja niinpä myöhemmin tutustuimme paremmin sateenkaaren syntyyn sekä värimaailmaan.


Hyvä kuuman päivän aktiviteetti on myös jääkuutio, johon voi jäädyttää sisällä kaikkia pikkuleluja. Tällä kertaa tutkailimme erilaisten "merenelävien" sulamista jäälohkareen sisältä. Ja tietysti erilaisilla työkaluilla voi sulamista helpottaa - esim. lasten vasaja ja taltta ovat hyviä välineitä tähän touhuun. Ja kannattaa kokeilla tietysti myös suolaa ja lopuksi lämmintä vettä.


                          Eläintarhaamme on tällä viikolla ilmestynyt niin jänis kuin alligaattori.
 

Kirjaimiin tutustuminen on jatkunut myös monella tapaa. Hiekkapaperikirjaimet ja kuva-sanakortit ovat päivittäisessä käytössä. Mutta nyt olemme myös aloittaneet kirjain-askartelun ja tällä viikolla askartelimme K, K, I ja A kirjaimet. Neiti on myös innostunut oman nimensä kirjoittamisesta eli sitäkin harjoitellaan joka päivä.


Kia piti kovasti myös aakkospelistä, jota leikimme terassilla. Eli liiduilla kirjoitin kirjaimia ympäri terassin lattiaa ja sitten ohjeiden mukaan neiti kulki kirjaimelta kirjaimella. Välillä piti kirjainten väli juosta, välillä hypellä, välillä kontata, välillä kävellä taaksepäin, välillä yhdelläjalalla hyppien jne. Ja vuorotellen tietysti eli ensin itse annoin ohjeita ja seuraavalla kierroksella Kia puolestaan antoi minulle ohjeita. Näin tulee kirjaimet näppärästi tutuiksi ja samalla hyvää hyötyliikuntaa. Vastaavaa voi myös pelata numeroiden kanssa. 

 


             Kia piirsi myös itsestään varsin hienon "selfien" - samaa näköä löytyy, eikö vain?Nyt pistämme kuitenkin sakset ja muut askarteluvälineet hetkeksi laatikkoon sillä huomenna suuntaamme minilomalle. Fuerteventura, here we come!!!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti