torstai 28. elokuuta 2014

Elämää "pilven" alla...

Olen tainnut useampaan otteeseen mainita meterologisen ilmiön panza burro eli aasin vatsa, jolla tarkoitetaan Kanarian saarten pohjoisosassa (ja osin myös Perun ja Chilen rannikolla) esiintyvää pilvimassaa. Nimi tulee siitä, että nämä pilvet ovat harmaan värisiä ja muistuttavat siten aasin vatsaa.


Kun muualla (saaren eteläosassa ja muilla Kanarian saarilla) nautitaan aurinkoisista ja kuumisa kesäpäivistä, niin Las Palmasin kesään mahtuu n. 3-4 aurinkoista päivää kuukaudessa. Muuten pilvimassa peittää blokkaa auringon aika täydellisesti ja lisäksi viilentää ilmaa melkoisesti. Pienet tihkukuurot kesäkuukausina ovat myös täysin mahdollisia.

Yleensä ilma kirkastuu syys-lokakuussa ja nämä syyskuukaudet ovatkin monesti parasta aikaa täällä sillä vedet ovat kesän jäljiltä vielä lämpimiä mutta aurinkoisellakaan säällä ei ole liian kuuma. Viime vuonna syksy oli aika lailla tällainen ja toivon kovasti, että tänä vuonna olisi myös näin... Jokohan kohta kirkastuu?

Yleensä joulukuussa sitten ilmat viilenevät ja ns. talvi jatkuu tuonne huhtikuulle asti. Silloin ilma on hyvinkin vaihteleva - välillä paistaa aurinko kirkkaalta taivaalta mutta seuraavana päivänä voi taas tulla vettä kaatamalla. Yleensä huhtikuussa alkaa sitten kevät ja ilma lämpenee hieman sekä pysyy melko kirkkaana aina kesäkuulle asti. Jolloin sitten alkaa taas kesä ja panza burro.

Tämä on siis kaikki periaatteessa tapahtuvaa.. mutta tosiasiassa ei aina pidä paikkaansa. Esim. viime talvi oli täällä harvinaisen huono, kylmä, sateinen ja pitkä. Ja käytännössä kevät jäi kokonaan välistä sillä suoraan talvesta hyppäsimme "kesään" heinäkuun alussa. Tosin mitään kunnon helteitä ei ole tänä kesänä nähty ja kertaakaan ei ole tainnut lämpömittari nousta yli 30 asteen. Tokihan nyt tarkenee jo shortseilla ja topilla päiväsaikaan (pääasiassa päivällä lämmintä 22-25 astetta) kun talvella saa olla lähes aina pitkät housut ja neuletakki päällä. Mutta ei täällä vieläkään niin kuuma ole etteikö sitä voisi hyvin käyttää vaikka pitkiä housuja päivällä. Kuten moni paikallinen tekeekin...

Paikalliset täällä ovat myös montaa mieltä tästä mielenkiintoisesta sääilmiöstä. Moni on siitä hyvin kiitollinen sillä näin ei tarvitse koskaan kärsiä kuumuudesta. Yllättävän moni kulkee tyytyväisenä pitkät housut jalassa ympäri vuoden... Toisaalta monilla on kakkosasunto saaren eteläosassa, jonne voi sitten paeta kesäkuukausien ajaksi ja talvellakin viikonloppujen viettoon.

Valtaosa omista tuttavistani on kuitenkin täysin samaa mieltä kanssani - panza burro on syvältä!! On aika ahdistavaa asua paikassa, jossa ei tiedä että onko aamu vai ilta sillä pilvimassa peittää auringon niin täydellisesti että ilman kello olisi vaikea tietää mitä aikaa eletään. Tasaisen harmaata aamulla, päivällä, iltapäivällä ja illalla. Päivästä toiseen... Itse kaipaan aurinkoa etenkin aamuisin sillä edellisessä asuinpaikassa Fuerteventuralla meillä oli usein tapana nauttia aamupalaa terassilla aamuauringosta nauttien. Valitettavasti tämän kuluneen vuoden aikana emme ole siitä nautinnosta päässeet nauttimaan kertaakaan...

Itselleni tämä panza burro -ilmiö oli kyllä tuttu näiden 14 Kanarialla vietetyn vuoden ansiosta ja esim. Corralejossa monesti talvella aamupäivät saattoivat olla hyvinkin pilvisiä mutta sitten puolenpäivän aikaan noussut tuuli vei pilvet mukanaan. Jotain samanlaista odotin kai myös Las Palmasilta. Mutta todellisuus on siis ollut jotain aivan muuta. Myös monille manner-Espajasta muuttaneille tämä ilmiö on tullut myös täysin yllätyksenä. Kanarian saaria kun aina mainostetaan paikkana, jossa on aina kesä ja aurinko paistaa... Kukaan ei vain kerro, että tämä ei Las Palmasin kohtalla pidä ihan paikkaansa - vaiettu salaisuus ilmeisesti.

Täällä Kanarialla tämä ilmiö johtuu koillispasaatituulesta, joka puhaltaa koillisesta ja työntää pilviä kohti saaria. Matalammilla saarilla pilvet jatkavat nopeasti matkaansa mutta vuoristoisemmilla saarilla pilvimassa jää roikkumaan saarten pohjoisosaan. Tästä johtuen etenkin Gran Canarialla ja Teneriffalla saarten pohjoisosat ovat huomattavasti pilvisempiä kuin saarten eteläosat.

                                          Tässä satelliittikuvassa tämä ilmiö näkyy erinomaisesti

Moni varmasti nyt ajattelee, että mitä täällä valitan säästä kun huonomminkin voisi olla. Uskoisin että moni olisi varmasti Suomessa hyvinkin onnellinen, jos saisi tällaista säästä siellä nauttia. Mutta fakta on kuitenkin se, että asumme täällä Euroopan eteläisimässä kolkassa, jossa kaiken järjen mukaan pitäisi olla vähän toisenlainen keli. Toki tilannehan on aika toinen kun mennään tuonne Gran Canarian eteläosiin - siellä ei panza burrosta ole tietoakaan jopa talvella saadaan käytännössä joka päivä nauttia aurinkoisesta ja lämpimästä säästä. On aika uskomatonta, että näinkin pienellä saarella (pituus n. 50 km) ilmasto voi olla näinkin erilainen eripuolilla saarta. Ei tätä siis turhaan kutsuta minimantereeksi... Ei ole nimittäin helppo uskoa, että on samalla saarella kun katsoo näitä kuvia... 

                                            Saaren eteläosa on kuivaa ja karua kuin aavikkoa

Saaren pohjoisosassa on taas vehreää ja kasvillisuuden peittämää vuoristo

Täällä siis toistaiseksi asumme pilven alla ja koitamme käydä mahdollisuuksien mukaan bongaamassa aurinkoa joko saaren eteläosasta, Fuerteventuralta tai vaikkapa nousemalla pilvien yläpuolelle kuten teimme muutaa viikko sitten. Huipulla tuulee - vai oliko sittenkin paistaa?
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti