sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Helppoa leivontaa pienten lasten kanssa


Kun ensimmäisiä kertoja aloin leipomaan Kian kanssa yritin etsiä netistä reseptejä ja mahdollisesti muiden kokemuksia leipomisesta pienten lasten kanssa. Ja yllättävän vähän löytyi tietoa ja sopivia reseptejä. Ainakaan sellaisia, joissa lapsi todellakin olisi pääosassa eikä vain tekemässä jotain pientä aikuisten tehdessä valtaosan hommista. Eli ei auttanut muuta kuin lähteä itse miettimään asiaa vähän paremmin. 

Reseptejä etsiessä piti miettiä monenlaista :
1.  Reseptin pitää olla sellainen, että sen voi tehdä vispilällä tai käsin
2.  Ei saa olla sellainen, jossa pitää kuumentaa aineksia (ainakaan jos ihan pienien kanssa leipoo) 
3.  Riittävän helppo ja nopea tehdä eli ei mitään taikinoita, joita pitää nostattaa tmv.
4.  Ja tietysti valmistettavan asian pitää olla sellaista, että sen valmistaminen houkuttelee lapsia

Loppujen lopuksi olemme onnistuneet tekemään jo monenlaisia leivonnaisia ja samoja reseptejä olen käyttänyt myös Kian koulun kokkaustuokiossa. Eli näiden valmistaminen onnistuu todistetusti myös useamman lapsen kanssa. Kian leipomistuokiota varten meillä on omat välineet Kialle - pieniä taikinakulhoja, pieniä vispilöitä, erilaisia mittakuppeja jne. Ja tärkeä on tietysti neidin oma muumi-leivontaessu. 

Tähän asti olemme pääasiassa leiponeet mutta ehkä ensi syksynä kokeilemme jotain helppoja ruokareseptejä. Ainoa "ruoka" jonka olemme valmistaneet Kian kanssa on ollut minipizzat ja niissä olemme käyttäneet valmiita minipizzapohjia. Helpoimman kaavan mukaan laitetaan ketsuppia päälle, valmiita jamon serrano-palasia, ananaspaloja ja juustoraastetta. Toki voi mennä pidemmän kaavan mukaan: tehdä itse tomaattikastikkeen ja laittaa pizzojen päälle vähän hienostuneempia aineksia. Mutta ainakin Kian kanssa rajana on melkeinpä se, että homman pitää olla valmis alle puolessa tunnissa. Pidempään sessioon ei vielä kärsivällisyys riitä.

Kärsivällisyyttä tarvitaan myös pikkuleipojan aikuselta apulaiselta sillä varmaa on se, että asiat eivät aina mene kuten on suunnitellut. Taikinaan saattaa mennä aineksia enemmän tai vähemmän kuin mitä reseptissä mainitaan. Ja varmaa on se, että siivottavaa jälkikäteen riittää. Mutta näistä pikkuseikoista ei kannata välittää. Tärkeää ei ole se, että miten kauniita leivonnaisista tulee tai pysyykö keittiö edustuskunnossa vaan se, että lapsi nauttii ja saa uusia kokemuksia. Sekä tietysti yhdessä tekeminen on aina ihan huippua! 


Kian ensimmäinen itse tehty leivonnainen oli muffinssi. Ja niitä olemme valmistaneet itse asiassa useampaan otteeseen koska reseptiä on helppo muokata sen mukaan, mitä aineksia löytyy.

HELPOT MUFFINSSIT ( 6 kpl) 
60 ml  leivontaan tarkoitettua öljyä (mietoa oliiviöljyä tmv.)
80 g    sokeria (itse käytän yleensä hienoa ruokosokeria) 
1 kananmuna tai 1 kypsä banaani
100 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
-> sekoita sokeri ja öljy kulhossa lusikalla tai vispilällä
-> sekoita  joukkoon muna tai soseutettu banaani ja sekoita massa tasaiseksi
-> yhdistä jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri ja sekoita taikinan joukkoon
-> lisää tilkka maitoa, mehua tai lasten hedelmäsosestta jotta taikinsta tulee sopivan löysää
-> taikinaan voi myös lisätä hedelmiä, kaakaojauhetta, sitruunankuorta tmv. antamaan makua

Paista 170 astetta n. 15 minuuttia 

Itse olen toteuttanut nuo mitat niin, että olen tehnyt kirkkaasta kertakäyttölasista Kialle oman mittamukin ja siihen merkinnyt sitten nuo mitat viivoina eri väreillä:  60 ml yhdellä värillä, 80 g toisella värillä ja 100g kolmannella värillä. Ja sitten olen kertonut, että mitä ainesta tarvitsemme ja mihin mittaan asti ja Kia on sitten itse lusikalla ottanut isosta kulhosta kyseistä ainetta ja täyttänyt mittaa pikkuhiljaa viivaan asti. Näin pikkuhiljaa lapset oppivat tuntemaan myös mittayksiköitä. 

Näitä muffinsseja leivoimme myös ensimmäisessä kokkaustuokiossa, jonka järjestin Kian koululla joskus viime syksynä. Silloin lapset tekivät hommia vielä parityönä mutta viimeiset kerrat jokainen lapsi pääsi tekemään kaiken itse.

Tässa ahkeroidaan ensimmäisessä koulun kokkaustuokiossa ja lopputulos oli varsin hieno.    
Yhden muffinssin lapset söivät koulussa lounaan jälkiruokana ja toisen saivat viedä kotiin
välipalaksi tai vanhemmille lahjaksi.


NOPEAT SÄMPYLÄT ILMAN HIIVAA (7 kpl)
5 dl vehnäjauhoja (osan voi korvata esim. ruisjauhoilla tai kaurahiutaleilla)
1 rkl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
2 rkl siirappia tai hunajaa
2.5 dl kylmää vettä

Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola kulhossa. Lisää siirappi ja vesi, sekoita tasaiseksi taikinaksi.
Muotoille jauhoisilla käsillä sämpylöiksi. Tarvittaessa voi käyttää lusikkaa apuna kun ottaa taikinaa kulhosta.  Paista 200 astetta n. 12-15 minuuttia.

Näihin voi halutessaan lisätä vaikka porkkanaraastetta, pähkinöitä tai muita aineksia makua ja rakennetta antamaan. Päälle voi ripotella vaikka seesaminsiemeniä ennen uuniin laittoa.



MAAPÄHKINÄVOIPIKKULEIVÄT (jauhottomat)
2.5 dl maapähkinävoita (sokeroimatonta)
2.5 dl fariinisokeria tai ruokosokeria
1 tl ruokasoodaa
1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
n. 150 g suklaahippuja tai pieneksi pilkottua tummaa suklaata (70 % tummaa suklaata)

Sekoita kaikki aineet paitsi suklaa keskenään. Sekoita kunnes massa on tasaista. Lisää joukkoon suklaahiput. Pyörittele haluamasi kokoisiksi palloiksi pellille ja paina palloja hieman alaspäin. Jätä hyvät väliä keksien väliin. Paista 175 asteessa n. 10-15 minuuttia. Paiston jälkeen anna keksien jäähtyä ja kovettua pellillä ainakin 10 minuuttia.

Mukaan voi laittaa myös pähkinöitä tai vaaleata suklaata paloina.

RIISISUKLAA MAKEISET
60 g kookosrasvaa
1 dl tomusokeria
3-4 dl riisimuroja / suklaamuroja

Sulata kookosrasva ja lisää sokeri, kaakaojauhe ja muroja sen verran, että massa tuntuu sopivalta. Ota lusikalla sopivankokoisia kokkareita makeisvuokiin. Anna kovettua kylmässä.

Näitä voi myös tuunata erilaisilla nompparelleilla.

KAURALASTUT
3/4 dl öljyä
2 dl kaurahiutaleita
1 dl sokeria
2 rkl jauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Sekoita kaikki keskenään mössöksi ja ota lusikalla nokareita leivinpaperille reiluin välein. Paista 175 asteessa n. 10 minuuttia. Anna jäähtyä ja kovettua ennen tarjoilua.

Näitä voi myös tuunata esim. lisäämällä mukaan suklaahippuja tai koristelemalla keksit sulatetulla suklaalla.


Olemme paljon tehneet myös ihan hedelmäsmoothie-juomia. Ja Kia on tietysti vastannut hedelmien kuorimisesta ja paloittelusta. Jo 3-vuotiaana lapsilla pitäisi olla sen verran motoriikkaa, että hedelmien paloittelu sujuu ongelmitta. Tai jos ei ole, niin on hyvä hetki aloittaa harjoittelu. Ensin hommaa voi harjoitella esim. normaalin veitsen kanssa ja sitten kun taidot ovat kehittyneet, niin voi siirtyä kunnon hedelmänpaloitteluveitseen. Tai mikä tahansa vähän tylsempi keittiöveitsi ajaa asian.


Yleensä kaikki kokkailu- ja leivontapuuhat ovat lasten mieleen. Ainakin Kian koulussa kaikki lapset ovat olleet innolla mukana joka ikisessä tuokiossa. Tärkeintä on mennä lasten tahdissa ja ehdoilla, jotta he kokevat onnistumisen tunteita. Riemu on ollut joka kerta suuri kun omat tuotokset on saatu uunista ulos ja niitä on päässyt maistamaan. Lapset rakastavat sitä, että pääsevät tekemään erilaisia asioita, maistamaan erilaisia makuja, kokeilemaan erilaisia rakenteita ja samalla on mielenkiintoista kertoa ihan perusasioita ruoasta. Mistä jauhot tulevat ja miten niitä valmistetaan. Miksi sokereita on eri värisiä. Miksi hunaja on makeaa. Mistä suola tulee. Jne. Jne. Jne.  Kaikki on oppimista ja mukavaa sellaista.

 

Pikkuvinkkejä leivontaan lasten kanssa:
- kerro etukäteen mitä olette valmistamassa ja mitä aineksia siihen tarvitaan
- varaa kaikki tarvittavat ainekset lähelle ja tarvittaessa laita isoihin kulhoihin, jotta lapsen on helppo ottaa niitä. Esim. lusikalla lapsen on helppo ottaa aineksia isosta kulhosta pienempään desimittaan
- anna lapselle vain yksi aines kerrallaan ja pidä muut kulhot kauempana
- luota lapseen ja anna hänen tehdä kaikki vaiheet itsenäisesti mutta toki tarvittaessa auttaen
- kerro lapsille aineksista, annan hänen haistella, maistella  ja kosketella. Etenkin taikinan vaivaaminen ja muotoileminen on lapsille hyödyllistä motoriikan kannalta. Toki myös kaikki aineksien käsittely kehittää motorisia taitoja. Nesteiden kaatelu kulhosta toiseen, lusikalla aineksien siirtely kulhosta toiseen jne. 
- älä välitä vaikka tulee suttua - leipomisen jälkeen jäljet siivotaan yhdessä
- älä pyri täydellisyyteen vaan nauti siitä, että lapsi kokee onnistumisen tunteen tehdessään asioita itse
- tee lasten kanssa riittävän helppoja ja nopeita asioita. Toki vanhempien lasten kanssa voi tehdä jo vaikeampia juttuja, etenkin jos lapsella kiinnostusta riittää. Mutta monille lapsille jo yksinkertainenkin leivonta on iso elämys. 
- pidä positiivinen asenne ja kannusta lasta
- kun homma on saatu valmiiksi, käykää vielä läpi mitä olette tehneet - mitä aineksia käytitte ja mitä niistä valmistitte. 
- ja lopuksi herkutellaan koko perheen kera! 












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti