maanantai 9. kesäkuuta 2014

Rauhallinen viikonloppu takana mutta edessä vauhdikas viikko

Tällä kertaa otimme viikonlopun rauhallisesti emmekä lähteneet edes lauantaina rantapäivää viettämään saaren eteläosaan vaikka se suunnitelmissa etukäteen olikin. Syynä oli lähinnä se, että Kia oli hieman flunssainen ja silloin ei välttämättä ole mukavaa olla kuumassa ja auringossa koko päivää. Mutta auringosta, ulkoelämästä ja vedestä nautimme kuitenkin - tosin ihan vain uima-altaalla ja päivän kuuminta hetkeä vältellen.


Sunnuntaina vietimme puolestaan aamupäivän Parque Doramas- puistossa, jossa aina sunnuntaisin järjestetään lapsille maksutonta ohjelmaa. Tällä kertaa vuorossa oli marionetti-teatteriesitys. Siinä menikin mukavasti tunti kun sitä seurasimme.

 Onneksi aamupäivä oli pilvinen sillä aurinkoisella säällä puistovierailu olisi ollut turhan hikistä touhua. Nyt sen sijaan jaksoimme käydä vielä leikkipuistossa touhuamassa, katsastimme kaikki puiston suihkulähteet sekä ruokimme kaloja. Ja aamupäivän välipalan nautimme myös nurmikolla köllötellen.

 

 

Viikonlopun aikana teimme myös paljon erilaisia askartelupuuhia. Järjestelin nimittäin Kialle olohuoneeseen oman puuhanurkkauksen eli pikkupyötä tuolien kera ja tarjolle erilaisia piirustus-, väristys- ja askartelujuttuja. Ja sen äärellä neiti viihtyikin monta tuntia molempina päivinä.

Askartelin wordin avulla geometrisia muotoja käyttäen erilaisia kuvapohjia ja sitten väripaperille tulostin saman kuvan, josta leikkasin palaset irti. Ja Kia pääsi sitten näitä palasia liimailemaan alkuperäiseen malliin. Niin yksinkertaista mutta kuitenkin hyödyllistä.

       

Lisäksi neiti sai ihan vapaasti harjoitella saksien käyttöä ja leikatut palaset päätyivät sitten kollaaseihin, joita neiti askarteli kovalla innolla.

Askartelimme tikuista ja kartongista myös erilaisia hahmoja omaan "nukketeatteriin". Ilmeisesti puistossa nähty esitys oli sen verran mieleinen elämys, että kotona piti tehdä monta omaa esitystä näitä hyödyntäen.


Vaikka viikonloppu mentiinkin aika puhtaasti Kian ehdoilla niin pääsin minäkin hieman nauttimaan.. Lauantaina Kia nukahti jo 19.45 joten pääsin terassille nauttimaan lasillisen kylmää proseccoa ja nauttimaan auringonlaskusta. Elämän pieniä iloja... 

Nyt on kuitenkin taas palattu arkeen.. Päivän ohjelmassa oli treenailua kuntosalilla ja sen jälkeen pakollinen ruokakaupassa käynti ennen Kian noutoa koulusta. Ja sieltä suoraan terveyskeskukseen 3-vuotis tarkastukseen. Joka olikin varsinkin mielenkiintoinen... Yleensähän tarkistetaan paljon erilaisia juttuja, pyydetään tekemään sitä sun tätä mutta täälläpä ei.

Kyseessä oli Kian ensimmäinen visiitti tässä terveyskeskuksessa ja hoitaja ei kysellyt mitään tietoja eikä tarkistanut neuvolakirjasta yhtään mitään. Täällähän tiedot eivät automaattisesti päivity mihinkään yleiseen tietokantaan vaan kaikki tiedot mitä Fuerteventuralla on kirjattu, näkyvät vain siellä. Mutta eivätpä ne siis hoitajaa paljon edes kiinnostaneet. Ainoa kiinnostuksen aihe oli se, että mitä Kia syö.. tai enemmäkin se, että mitä Kian pitäisi hänen mielestään syödä.. Hoitajan mielestä kun terveellinen aamupala esim. koostuu sokeroiduista muroista tai kekseistä!! Mutta hoitajan mielestä taas esim. sandwich ei ole suositeltava aamupala. Ja Kian nauttima 500 ml maitotuotteita päivässä ei ole kuulemma missään nimessä riittävästi vaan lisäksi pitäisi syödä ainakin kaksi jogurttia. Ja hänen mielestään päivässä pitäisi syödä 5 kokonaista hedelmää. Totesimme vain, että edes itse emme pystyisi moista määrää syömään - jos lisäksi pitäisi syödä lounas ja illallinen sekä juoda se 500 ml maitoa ja pari jogurttia päälle. Ja kyseessä on kuitenkin 13.5 kg painava 3-vuotias tyttö.. No joo, toki varmasti on paljon lapsia jotka tuohon määrään pystyvät helposti mutta Kia on aina ollut niukkaruokainen joten hänelle täysin mahdoton yhtälö. Yhtään ei hoitajaa kiinnostanut se, että neiti on kuitenkin syntynyt 2.2 kg painoisena eli mikään jättiläinen ei todellakaan voi olla tässäkään vaiheessa. Mutta täysin kurvien mukaan on kuitenkin neiti kasvanut. Niitä hoitaja ei viitsinyt edes vilkaista. Ei kysymyksen kysymystä mistään muusta - ei kehityksestä, ei nukkumistavoista tai mistään muustakaan. Ainoastaan siitä oli yllättynyt, että Kia on jo ilman vaipaa ja kaiken lisäksi ihan ilman yövaippaakin. Jep, jep - sitä ollut jo vuoden verran... Pakollinen rokotus ja ilmoitus, että seuraava visiitti onkin sitten 6- vuoden iässä. Kiitos ja näkemiin. Että näin siis täällä Kanarialla...

Onneksi itse olemme perehtyneet asioihin hyvin (ja varmasti huomattavasti paremmin kuin kanarialaiset keskimäärin) ja tiedämme, että missä mennään ja mitä pitää tehdä. Tiedämme, että sokeroidut murot tai keksit eivät todellakaan ole suositeltava aamupala. Ja että lapsemme saa tällä hetkellä täysipainoista, terveellistä ravintoa ja juuri sopivan määrän. Neidin kehitys on vähintäänkin ikäistensä luokkaa. Neiti puhuu kahta kieltä sujuvasti ja ymmärtää täysin myös kolmatta. Ja puhekin lisääntyy kolmannella kielellä koko ajan. Neiti osaa nimetä kaikki värit niin suomeksi kuin espanjaksi ja valtaosan myös englanniksi. Hän osaa pirtää ympyrän ja jonkinlaisen ihmisen, kukan ja auton. Tekee 20-palan palapelejä. Osaa käyttää saksia ja leikata veitsellä mm. hedelmiä. Hän kaataa sujuvasti 1.5 litran vesikannusta lasiin vettä ja osaa itse avata pullon korkin ja sulkea sen. Hän osaa itse pukea, riisua, laittaa kengät jalkaansa, pestä itsensä ja hampaansa. Ja todellakin käydä itse vessassa... Tuntee eri ruumiinosien nimet molemmilla kotikielillä ja valtaosan myös englanniksi. Osaa laulaa lauluja kaikilla kielillä sekä keksii itse tarinoita. Osaa hyppiä yhdellä jalalla ja tehdä jopa kuperkeikan. Ja paljon, paljon muuta. Joten emme todellakaan ole huolissamme ja jatkamme samaan tapaan kuin tähänkin asti. Mutta voin vain kuvitella, että mikä on tilanne monissa muissa perheissä jos kontrollit ovat tätä tasoa.. Siinäpä ehkä yksi syy siihen, että miksi tässä maassa esim. Pisa-testien tulokset kouluikäisillä eivät ole kovin mairittelevia. Varmasti nykyisellä opetusjärjestelmällä on siihen myös oma osuutensa mutta näkisin, että monesti syyt ovat paljon syvemmällä. Ja siellä varhaisimmissa vuosissa, jotka lapsen kehityksen kannalta ovat kuitenkin niitä kaikista tärkeimpiä.

No, mutta ehkäpä tuosta koulutuksesta ja muusta vastaavasta kirjoittelen sitten ihan erikseen.

Huomenna meillä onkin sitten mielenkiintoinen iltapäivä sillä klo 17 on vuorossa Kian ensimmäinen balettitunti. Sain Kialle paikan oman kuntosalini lasten balettiryhmään eli neiti pääsee nyt vähän kokeilemaan balettia. Kolme viikkoa testaillaan, että miten homma lähtee käyntiin. Sitten onkin vuorossa heinäkuu, jonka olemme kokonaan reissussa. Mutta jos neiti viihtyy niin sitten voi jatkaa tunteja elokuussa tai jos ei homma innosta, niin sitten kokeilemme jotain muuta lajia. Mutta ainakin tällä hetkellä innostusta riittää!

 

Keskiviikkona pitänee sitten vähän pakkailla sillä perjantaiaamulla suuntaamme pitkän viikonlopun viettoon vanhalle kotisaarelle Fuerteventuralle. Ja normivarusteiden lisäksi autoon pakataan mm. leijasurffausvarusteet sekä pari SUP (stand up puddlesurf)- lautaa. Torstaina nimittäin pakkailuun tuskin jää aikaa, sillä koulun jälkeen on vuorossa koulukaveri Patrician synttärit eli siinä se iltapäivä sitten meneekin. Kovasti viikonloppua jo odottelemme - ihanaa päästä taas Fuerteventuralle ja Corralejoon!!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti