maanantai 26. toukokuuta 2014

Suklaan temperointi ja itsetehdyt suklaakonvehdit..

Kian synttärit ovat tasan viikon päästä ja silloin ajattelin viedä kouluun itsetehtyjä makeisia. Koulussa on tapana, että virallisena syntymäpäivänä luokassa pidetään aina pieni 15 minuutin tilaisuus sankarille. Ja jos haluaa, niin saa viedä jotain tarjottavaa. Viime viikolla luokassa oli juhlittu Lunan ja Celesten syntymäpäivää ja tarjolla oli silloin keitettyjä viiriäisenmunia! Mutta yleensä toki tarjottavat ovat vähän perinteisempiä - keksejä tmv. 

Ensin mielessä oli ihan perinteiset, itsetehdyt riisisuklaapallerot mutta tänään leivontatarvikekaupassa ostoksilla käydessäni, ostoskoriin päätyivät suklaakonvehtimuotit. Mielessä on jo pitkään ollut itsetehdyn suklaan valmistaminen ja kun sopivasti muotit olivat tarjolla, niin pakkohan siihen haasteeseen on tarttua. 

En ole koskaan aikaisemmin suklaata itse valmistanut, saati sitten temperoinut. Mutta ilmeisesti tämä taito on nyt opeteltava sillä suklaan temperointi parantaa mm. makua, suutuntumaa, ulkonäköä ja helppokäyttöisyyttä (ei sula huonenlämmössä). 

Voi olla, että kouluun lopulta päätyvät ne riisisuklaapallerot mutta onpahan taas kiva opetella uusi taito. 

********************************************************************************
Mitä temperointi sitten tarkoitaa? Sitä, että tavanomaisen sulattamisen jälkeen suklaasulaa jäähdytetään tiettyyn lämpötilaan, jolloin suklaan rasvat kiteytyvät uudelleen. Tällöin suklaa on temperoitua. Koska suklaa on temperoituna paksua, paremman käyttömukavuuden aikaansaamiseksi suklaata lämmitetään uudelleen, mutta vain annettuun suosituslämpötilaan. 
Eri suklailla on erilaiset asteet, joissa suklaa täytyy käyttää. Netistä löysin jos jonkinlaista ohjetta mutta itse menin tällä kertaa tällä ohjeella. Ja valmistusaineena käytin Valorin tumma suklaa-rakeita. 
Suklaa1. vaihe2. vaihe3. vaihe
Tumma suklaa48-5027-2831-32
Maitosuklaa4526-2730
Valkosuklaa4026-2729-30

Suklaan voi sulattaa mikrossa esim. posliinikulhossa. Suklaa kannattaa pilkkoa suunnilleen samankokoisiksi paloiksi. Sulatus tapahtuu miedolla lämmöllä välillä sekoitellen. Taulukon ensimmäinen asteluku on suunnilleen se lämpötila, jossa suklaa on sulanut tasaiseksi, mutta tarvittaessa voi lämmittää vielä hieman enemmän. Toisen vaiheen aikana jäähdytellään suklaata samalla sekoitellen. Tämän voi tehdä kylmässä vesihauteessa. Aikaa menee silloin n. 10 minuuttia suklaan määrästä riippuen. Kolmannen vaiheen aikana suklaata lämmitetään uudelleen. Lämmityksen voi tehdä jälleen mikrossa, mutta kannattaa lämmittää hyvin pienissä jaksoissa, sillä lämpötilan tarvitsee nousta vain muutaman asteen verran. Huomaa, että valkosuklaa on käyttövalmis heti temperoituna.
********************************************************************************
Oma mittarini ei valitettavasti ollut paras mahdollinen tähän puuhaan, joten pitänee käydä vielä lämpömittariostoksilla. Mutta ilmeisesti ihan normaali digitaalinen paistomittari käy tähän tarkoitukseen. Suomessahan niitä myydään kai joka marketissa mutta täällä en ole vielä vastaaviin törmannyt. Pitänee ostaa seuraavalta Suomen reissulta, jos ei sitä ennen löydy. 
Puuha onnistui kuitenkin suht hyvin ja kun olin saanut prosessin loppuun, lisäsin suklaan joukkoon vielä mantelirouhetta sekä pieneksi leikattuja karpalonpaloja. 

Lopputulos ei ollut ihan täydellinen sillä ulkomuoto jäi osassa hieman rikkoinaiseksi. Ilmeisesti massa ei ollut levittynyt kunnolla muotteihin. Ensi kerralla täytyy siis kiinnittää paremmin siihen huomiota. Mutta ihan kauniita niistä tuli ensikertalaisena ja maku oli myös onnistunut. Ja ainakin tänään myös rakenne tuntui hyvänlaiselta. Katsotaan, että alkavatko harmaantua lähipäivinä. Se tarkoittaa sitä, että temperointi ei ole onnistunut kunnolla.

Joka tapauksessa harjoitukset jatkuvat lähipäivinä. Huomenna pitää suunnata tukkuun - synttäritarvikeostoksille ja ehkäpä mukaan lähtee myös tarvikkeita suklaan valmistukseen. Ehkäpä sieltä löydän myös sen lämpömittarin.. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti