tiistai 20. toukokuuta 2014

Jäätelökone - kannattaako ostaa?

Espanjassa itsetehty jäätelö on vielä harvinaista herkkua ja esimerkiksi täältä Gran Canarialta en löytänyt laitteita lainkaan myynnistä. Sen sijaan Suomen markkinoilla on jo useampia eri vaihtehtoja ja ehkäpä tästä syystä itsetehdystä jäätelöstä on tullut todellinen muotihitti kokkailijoiden parissa viime vuosien aikana. Toki suomalaiset syövät muutenkin huiman määrä jäätelöä vuodessa sillä maailmanlaajuisesti Suomi on jäätelönkulutustilastoissa kolmonen ja Euroopassa ykkönen. 


Suomessa markkinoilla on monenkokoisia-, muotoisia ja -hintaisia jäätelökoneita mutta käytännössä ne voidaan jakaa kahteen ryhmään niiden toimintaperiaatteen mukaan. Toisissa koneisto hoitaa jäätelömassan jäädyttämisen ja toisissa taas esijäädytetty kulho tai jäähdytyslevyt hoitavat homman. Kummassakin on käyttäjien mukaan omat hyvät ja huonot puolensa mutta ilmeisesti aika samanlaista tavaraa saadaan ulos molemmista konetyypeistä. Itselläni kokemusta on vain halvemmasta eli esijäädytyksen vaadittavasta mallista mutta ennen laitteen ostoa lueskelin paljon erilaisten testien tuloksia ja kuluttajien kokemuksia joten aika hyvän käsityksen sain laitteiden toiminnasta. 

Itse asiassa olisin halunnut ostaa kalliimman, kompressorilla varustetun mallin, mutta sellaista ei valitettavasti löytynyt sopivaan hintaan Porista siellä ollessani. Netin kautta olisi saanut tilattua mutta näin laite ei olisi ehtinyt mukaani. Päädyin siis ostamaan halvemman version sillä mielellä, että kokeillaan ensi näin ja jos tulos on hyvä ja hommasta innostunut, niin sitten voidaan kesällä ostaa se parempi laite. 

Pakastinta vaativat jäätelökoneet

Suurin osa kodinkonekaupoissa myytävistä jäätelökoneista on sellaisia, että jokin niiden osa, kuten kulho tai niin sanottu kylmäakku,, vaatii noin vuorokauden mittaista pakastimessa oleilua ennen jäätelön valmistusta. Tällaiset koneet ovat kompressorikoneita huomattavasti halvempia, joten moni päätyy tästä oikein hyvästä syystä ostamaan juuri tällaisen koneen. Kylmäakulla toimivan jäätelökoneen voi ostaa itselleen alle sadalla eurolla, mahdollisesti ihan muutamalla kympillä.Nämä koneet ovat enimmillään parin kilon painoisina myös paljon kevyempiä kuin järeämmän moottorin omistavat kompressorikoneet. Ne ovat myös kooltaan pienempiä. Tästä syystä niiden jemmaaminen yläkaappiin onkin huomattavasti toista konetyyppiä helpompaa.
Näiden laitteiden akut ja kulhot kannattaa säilyttää aina pakastimessa, sillä jätskiihimon iskiessä on ikävää odottaa vuorokausi. Sen verran nimittäin pitää näitä esijäädytettäviä kulhoja tai akkuja jäädyttää ennen käyttöä. Ilmeisesti lyhyempikin 12 tunnin jäädytys riittäisi mutta itse olen tehnyt jäätelöä tuolla 24 tunnin jäädytyksellä. Ja silloinkin jäätelömassan pitää olla jääkaappikylmää kun se kaadetaan laitteeseen. Muuten massa ei hyydy riittävästi. Toki aika monesti jäätelö jää tästä huolimatta melko löysäksi ja 1-2 tunnin jäädytys vasta todella jäädyttää massan. Heti laitteen käymisen jälkee tulos on lähinnä pehmismäinen jäätelö, joka toki sekin on herkkua. Tosin ainakin täällä tuntuu sulavan äärettömän nopeasti. 


Ehkä oleellisin huono puoli kylmäelementtikoneissa on se, että niiden kanssa joutuu vähän odottelemaan. Jäätelömassan pitää olla jääkaappikylmää, kun se kaadetaan kylmäakulla toimivaan jäätelökoneeseen, jotta koneen kylmäakku ei lämpene liian nopeasti. Jos massa valmistetaan keittämällä, pitää sen kanssa siis odotella vähintään pari tuntia.

Näillä laitteilla jäätelöä pystyy päivässä valmistamaan vain yhden satsin eli jos tulos ei ole toivottu niin seuraava kokeiluerä onnistuu vasta seuraavana päivänä. Myös kulhot ovat melko pieniä eli kerralla tule vain 2-3 hengen annos. Kulhoja toki voisi olla extrasetti, jolloin onnistuisi useampikin satsi päivän aikana mutta silloin tarvitaan jo iso pakastin. Nimittäin kulhot vievät aika hyvin tilaa pakastimessa. 

Kompressorikoneet 

Kotikäyttöön tarkoitetut kompressorikoneet maksavat paljon, n. 200-500 euroa, joten koneen tarpeellisuutta kannattaa harkita erityisen tarkkaan. Ei ole kiva muutaman vuoden päästä huomata, että satojen eurojen arvoinen jäätelökone jäikin ensi-innostuksen jälkeen vaille käyttöä. Kompressorikoneet painavat myös paljon enemmän ja vievät huomattavasti enemmän tilaa kaapissa. Laite saattaa painaa helposti lähes 10 kg ja voi olla kooltaan lähes pienen mikroaaltouunin luokkaa. Eli ihan pieneen keittiöön sellaista ei kannata hankkia.  

Toisaalta jäätelön valmistus sujuu huomattavasti nopeammin kuin halvemmilla versioilla sillä kompressorikone hoitaa itse jäädyttämisen. Riittää, että massa on alle 20-asteista. Koneella voi myös tehdä useamman satsin päivässä


Itselläni käytössä on seuraava laite:


                                         OBH Nordica Tasty Duo

* Laitteella voi valmistaa samanaikaisesti kaksi erimakuista seosta sillä jäädytyskulhoja on kaksi kpl
* Kulhojen tilavuus on vain 2 x 0.4 dl eli kerralla saa vajaan litran jäätelöä
* Mukana kaksi täyttönokkaa, joiden kautta jäätelömassa kaadetaan laitteeseen
* Mukana kaksi lusikkaa, joiden avulla jäätelön voi kaapia kulhoista raapimatta niitä 

Omat kokemukseni:
- Jäätelömassan pitää olla jääkaappikylmää sillä muuten ei jäädy kunnolla. Itse asiassa tulos on tähän asti ollut aina hyvin pehmeä mutta tunnin pakastimessa olon jälkeen rakenne on jäätelömäisempi. Ei siis mikään nopeiden herkkujen valmistukseen sopiva laite
- Kulhot melko pieniä joten kerralla tulee melko pieni määrä jäätelöä. Riittää n. 3 hengelle mutta pakastettavaksi ei satsista enää riitä
- Kulhot vievät pakastimessa tilaa sillä ne pitää säilyttää pystyasennossa 
-Kulhojen pesu on huolellista puuhaa sillä niitä ei saa upottaa vetää tai pitää juoksevan veden alla. 
- Massan pitää olla melko löysää jotta se menee täyttönokista sujuvasti kulhoihin. Jos massa on jäykempää, sitä joutuu tökkimään lusikalla ja aikaa kuluu enemmän ja se taas on pois jäädytyksestä. Välillä myös sottaista puuhaa sillä täyttönokat ovat pieniä eivätkä mielestäni kovin käytännöllisiä. Massaa ei kuitenkaan saa laittaa koneeseen muuta kuin näiden täyttönokkien kautta. 
- Laite valmistaa jäätelön suht nopeasti, noin 20 minuutissa
- Reseptistä riippuen tulos on tähän asti ollut vaihtelevaa. Osa ihanan herkullisia mutta osa syöntikelvottomia. Mutta onnistuneet versiot ovat olleet todella herkullisia - parempia kuin mikään kaupan jäätelö.

Raaka-aineet

Jäätelöä voi tehdä monenlaisista raaka-aineista ja monin eri tavoin. Netti on reseptejä tulvillaan. Periaatteessa jäätelömassan valmistukseen tarvitaan jotain maitotuotetta (ellei sitten valmista sorbettia), jotain makeaa ja tietysti haluttu makuaine. Valmistukseen käyvät niin tavallinen maito, kerma, kaikenlaiset maitotuotteet (jogurtti, rahka, tuorejuusto) mutta myös kookoskerma ja soijavispi käyvät tähän tarkoitukseen. Olen jopa valmiista vaniljakastikkeesta tehnyt jäätelöpohjan. Makeutta puolestaan saa sokerista, hunajasta, glugoosisiirapista, vaahterasiirapista, stevista jne. Tai sitten ihan vain hedelmistä, esim. banaani on itsessään hyvin makea.  Makua saadaan mm. vaniljasta, banaanista, mansikoista, suklaasta, sitruunasta, erilaisista hilloista tai kastikkeista tai mistä tahansa oikeastaan haluaa jäätelöä tehdä. Valmistusperiaatteita on myös useita erilaisia. Itse en ole kuitenkaan vielä tehnyt versioita, joissa tehdään ensin keittämällä kiisselimainen massa. Tällä tavalla tulee varmasti hyvää mutta aikaa menee myös enemmän sillä kiisseli pitää valmistamisen jälkeen jäähdyttää vielä useamman tunnin ajan jääkaapissa. Osassa reseptejä vaahdotetaan sokeri ja keltuaiset ja erikseen kerma. Sitten nämä yhdistetään ja muut mausteet sekaan. Tätä olen jo testannut ja hyvää tuli. Myös jogurtista tulee hyvänmakuista jäätelöä. 


Kannattaako jäätelökone sitten ostaa?

Ehdottomasti, jos haluaa tehdä itse maukkaita jäätelöitä ja vaikuttaa siihen, että mitä jäätelö pitää sisällään. Toki Suomessa valmisjäätelöiden valikoima on sen verran huima, että sieltä löytyy varmasti jokaiselle jotain. Myös terveellisempiä vaihtoehtoja. Täällä ei kuitenkaan tunneta esim. laktoosittomia jäätelöitä ja yleensä kaupan jäätelöt ovat mielestäni jotain muuta kuin jäätelöä. E-kirjaimia vilahtelee monissa hurja määrä.. Toki parempiakin vaihtoehtoja löytyy mutta itse olen tyytyväinen ostokseen. Näin saamme valmistettua juuri meidän makuun sopivia, vähän terveellisempiä jäätelöitä. Toki nykyiseen laitteeseen en ole täysin tyytyväinen joten jos nyt olisin ostamassa jäätelökonetta, niin ehdottomasti satsaisin kompressorilla varustettuun malliin. 

Tässä muutamia meidän kotitekoisia jäätelöitä:

Nutella -jäätelö:
johon käytin purkin kondensoitua maitoa, 5 dl löysäksi vatkattua kermaa, 5 rkl tummaa kaakaojauhetta ja n. 200 g  nutellaa. 


Sitruunajäätelö:
Tähän käytin purkin rahkaa, valmista vaniljakastiketta, sitruunaaromia sekä lemon curd-tahnaa


Mansikkajäätelö:
6 munankeltuaista ja 1 dl sokeria vaahdotetaan. 3 dl kermaa vaahdotetaan löysäksi. Sekoitetaan. Lisätään pari maustamatonta jogurttia sekä mansikkasose. Lisämakeutus stevialla, vaahterasiirapilla tai glugoosisiirapilla.


Passionhedelmä-jogurttijäätelö
Tämä oli ensimmäinen kokeilu enkä muista että millä reseptillä tuli mutta maustamatonta
jogurttia käytin pohjana. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti