perjantai 4. huhtikuuta 2014

Vilkaisu Kian huoneeseen ja leikkihuoneeseen

Meillä kylässä käyvät ihmiset yleensä ihastelevat Kian huonetta ja ennen kaikkea sitä järjestystä, joka vallitsee lelujen suhteen. Itse sisustushan ei ole mitenkään ihmeellinen mutta tärkeintä meille on se, että huone on käytännöllinen, nätti ja ennen kaikkea houkuttelee touhuamaan. Kuitenkin niin, että asiat tehdään Montessori-pedagogiikan mukaisesti eli kaikella on oma paikkansa ja lelut palautetaan aina omille paikoilleen leikin jälkeen ennen kuin uusia otetaan esille. Kian jäljiltä huone ei koskaan ole sekaisin tai tavarat lattialla koska neiti on jo hienosti oppinut järjestyksen periaatteen. Itse asiassa muutaman kerran Kia on ollut hieman kauhuissaan kun ystäviä on tullut leikkimään ja ovat levittäneet kaikki tavarat pitkin lattioita. 

Värisävyinä Kian huoneessa on valkoista ja beigeä, ripauksella lilaa. Seinämaalaus on omistajien käsialaa ja päätimme sen säilyttää, koska se oli ihan nätti ja sopi Kian huoneeseen. 


Yhdellä seinällä on myös pieni kuvakollaasi, koska Montessori-menetelmä mukaan on tärkeää että lapsella on paljon mielenkiintoista ja kaunista katseltavaa omien silmien tasolla. Niinpä nämä pikkutaulut ovatkin Kian korkeudella. Kuvat vaihtuvat n. 10 päivän välein. 

Kian hyllykkönä on ihan Ikean perus expedit-hyllykkö, jonka hankimme jo edelliseen kotiin. Tämä on erittäin käytännöllinen hylly sillä lelut pysyvät hyvässä järjestyksessä ja kaikki ovat juuri sopivalla korkeudella. Hyllykön päällä on Kian kuvakokoelmat 1- ja 2-vuotiskuvista. Eikä enää montaa kuukautta mene kuin sitä koristaa myös 3-vuotiskuva. Pöydällä on myös kello ja almanakka, joita käytämme päivittäin. Joka aamu aloitamme päivän sillä, että vaihdamme kalenterista esiin oikean päivän. Näin Kia on oppinut viikonpäivät näppärästi ja myös kuukaudet käymme läpi. Niitä neiti ei sentään vielä osaa luetella. Koulussakin käyvät joka päivä läpi kalenteria eli näin aika-käsite tulee hienosti tutuksi. Niin päivät, kuukaudet kuin vuodenaikojen kierto.


Uusi sänky ostettiin reilu kuukausi sitten ja siirtyminen pinnasängystä isoon sänkyyn on sujunut ongelmitta. Olen itse asiassa tosi yllättynyt, että miten helposti se sujui. Oletin, että alussa ainakin neiti karkailisi leikkimään mutta ainakin tähän asti ei tätä ongelmaa ole ollut. Sängystä olemme pyrkineet tekemään mahdollisemman houkuttelevan, jotta sinne olisi mukava kömpiä myös lukemaan. Ja kirjat ovatkin hyllykössä heti sängyn vieressä ja niitä luemme ahkeraan. Ylähylly on espanjankielisille kirjoille ja alahylly suomenkielisille.

Kian suosikkileikkejä on tällä hetkellä kaikki imitaatioleikit. Koulua leikitään kotonakin joka päivä ja myös nuket ovat hyvässä käytössä. Mutta ehdoton suosikki on neidillä kauppa ja ruoanlaittoleikki. Niinpä Kian huoneesta löytyy kauppa sekä keittiönurkkaus.


Kian oma huone on siis enemmän tarkoitettu vapaaseen leikkimiseen kun taas alakerran leikkihuone on enemmän Montessori-työskentelyyn ja askarteluun tarkoitettu tila. Myös tätä tilaa hallitsee Ikean expedit-hyllykkö - tosin se korkeampi versio. Jokainen lokerikko on pyhitetty tietylle asialle ja valtaosa välineistä on tarjottimilla. Näin ne on helppo ottaa hyllystä, kuljettaa pöytään ja palauttaa takaisin työskentelyn jälkeen. 


Huoneen keskellä on kaksi ikean Lack-pöytää sekä kolme pikkutuolia. 

 Pöydällä on aina esille paperia ja värityskirjoja sekä värikynät - tietysti eri värit omissa kupeissaan.

Erilaiset laijttelujutut ovat hyvin tyypillisiä Montessori-välineitä ja tällä hetkellä meillä on esille kolme eri sarjaa. Yhdessä lajitellaan erilaisia eläimiä, toisessa on erisävyisiä kiviä ja kolmannessa voi lajtella eläinten tai värien mukaan. Näitä sitten aika ajoin tietysti vaihdellaan ja esim. seuraavaksi on tarkoitus lajitella vihanneksia/hedelmiä, eläviä/elottomia asioita ja erivärisiä palloja. 

Taitteluliinat ovat uusin lisäys välineistöön eli settiin kuuluu erimallisia kankaita, joita sitten taitellaan etukäteen ommeltujen viivojen perusteella. Tämä auttaa mm. kehittämään sorminäppäryyttä ja  hahmottamaan muotoja (neliöt, nelikulmiot, kolmiot jne.) 

 Erilaiset "ompelu" työt ovat myös erittäin hyödyllisiä sorminäppäryyden kehittäjiä. 

 Kuten myös pyykkipoika-laatikko. Ja näiden pyykkipoikien avulla opetellaan samalla myös numeroita.

Myös erilaisten pikkuesineiden siirtely pinseteillä kulhosta toiseen kehittää tärkeää sorminäppäryyttä sekä kehittää hurjasti myös keskittymiskykyä. Muutaman kerran neidillä meni aluksi hermot kun homma ei sujunut oikealla tavalla mutta kun sitten piti itse kerätä heittämänsä pavut tai pallukat lattialta takaisin kulhoihin, niin johan parin kerran jälkeen loppui niiden viskely. 


Koulussa heillä on käytössä jo normaalit askartelusakset mutta kotona käytämme vielä muovisia. Tosin oikeat sakset ovat ostoslistalla, kunhan askartelukauppaan joku päivä ehdin. Tässä esillä on valmiiksi leikattuja pahvisuikaleita, joita sitten saksilla voi leikellä pienemmäksi. Tämä itse asiassa alkaa olla jo vähän turhan helppoa puuhaa, joten seuraavaksi pitää siirtyä jo hieman vaativampaan leikkelyyn. Mistä sitten tietää, että milloin pitää siirtyä vähän vaativampaan tehtävään? No, esimerkiksi siitä että alussa Kia rakasti näiden suikaleiden leikkaamista mutta nyt kun homma sujuu jo helposti niin harvemmin neiti tarttuu enää tähän tarjottimeen. Mutta  kun tarjolle laittaa jotain uutta ja haastavampaa leikattavaa niin todennäköisesti nämäkin kiinnostavat taas hetken aikaa. 


Miksi meillä sitten tehdään homma näin? Miksi lelut eivät vain voi lojua sekaisin lelulaatikossa? No, varmasti se olisi helpompaa. Ei tarvitse niin järjestellä - riittää kuin heittää lelut sinne. Mutta monestihan laatikot ovat niin täynnä tavaraa, että alimmaiset jäävät käyttämättä. Tai sitten pitää levittää ne kaikki muut lelut ensin pitkin lattioita, jotta saa sen pohjalla olevan lelun. Jolla ei sitten enää mahdu leikkimään koska lattia on jo täynnä niitä muita leluja. 

Itse en kuitenkaan halua mitään lelukaaosta kotiini. Totta kai Kialla pitää olla leluja ja mahdollisuus leikkiä. Mutta asiat  meillä tehdään vain eri tavalla. Näin säilyy järjestys ja oma mielenrauha. Ja toivon mukaan tällä tavalla myös Kiasta kasvaa järjestystä & siisteystä arvostava itsenäinen ja ajatteleva neiti. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti