sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

sisustusta, kokkailukokeiluita ja muita viikonlopun puuhia

Viime viikolla kävimme vähän Ikeassa ostoksilla ja mukaan päätyi mm. iso aurinkovarjo terassille, kaikkea pikkusälää (kuten aina kyseisessä kaupassa käydessä) ja mikä tärkeintä, uusi sänky Kialle. Neiti on nimittäin nukkunut tähän asti vielä pinnasängyssä mutta nyt 3-vuoden rajapyykin lähestyessä päädyimme ostamaan jo ihan kunnon sängyn. Mitään kiirettä ei asialla itse asiassa olisi ollut sillä Kia on nukkunut äärimmäisen hyvin pinnasängyssään eikä ole sieltä koskaan edes yrittänyt kiivetä pois. Neiti on siis ihan syntymästään asti nukkunut äärimmäisen hyvin eikä esim. koskaan ole yöllä herännyt itkemään vaikka nälkäänsä. Päinvastoin.. Jouduimme häntä monta kuukautta väkisin herättämään yöllä syömään koska neiti syntyi melko pienikokoisena (vain 2.2 kg) joten täällä suositeltiin syöttämistä joka 3 tunnin välein. Ja näin siis alussa teimmekin parin kk ajan ja tosiaan joka kerta jouduimme Kian herättämään syömisät varten sillä se puuha ei kiinnostanut ollenkaan. Eikä syöminen vieläkään ole lempipuuhaa... mutta nukkuminen sen sijaan on aina sujunut! Ei ole väliä, että onko nukuttu yöunia vai päiväunia ja missä tai miten, aina nukkuminen on sujunut ongelmitta. Ja emmekä ole koskaan edes joutuneet neitiä sen enempää nukuttamaan vaan sinne se on aina jäänyt sänkyyn omatoimisesti ja nukahtanut omia aikojaan. Ehkäpä tämä vielä joskus muuttuu mutta ainakin tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että myös uudessa sängyssä unet tuntuvat maistuvan yhtä mainosti kuin ennenkin! Nukkumaan neiti menee viikolla aina klo 20.30-21 välillä ja herätys on arkiaamuisin klo 7.15-7.30. Viikonloppuisin olemme olleet hieman joustavaisempia ja nukkumaan meno on välillä venynyt myöhemmäksi ja herätys tapahtuu yleensä omia aikojaan. Tosin sisäinen herätyskello herättää Kian yleensä viikonloppuisinkin viimeistään klo 8.

                                        Kia sai valita itse sänkynsä ja tällainen ostettiin

                                                    Kia kokoamassa sänkyään

                                             Ensimmäiset unet uudessa sängyssä

Vielä pitäisi uusi päiväpeitto ostaa sänkyyn ja ehkä pari koristetyynyä. Niitä siis ensi viikolla pyydystämään!

Samassa sisustusinnostuksessa tuli sitten laitettua vähän muutenkin paikkoja taas kuntoon. Etenkin alakerran leikkihuone/vierashuone koki pientä uudelleen järjestystä. Siellä kun on lähinnä Kian "työskentely" leluja eli erilaisia Montessori-leluja, palapelejä, väritys/maalausjutut, muovailuvahat, askartelujutut jne. Ja nämä tietysti pitää olla kaikki hyvässä järjestyksessä, jotta Montessori-periaate toteutuisi myös kotona. Eli Kia käy hakemassa hyllystä tarjottimen (kaikki työskentelylyvälineet ovat omilla tarjottimillaan) ja niillä sitten puuhaillaan pöydällä ja lopuksi tarjotin palautetaan omalle paikalleen.


Lauantain vietimme pääasiassa kotona. Suunnitelmissa oli rantaretki etelään Kian kanssa (Jesus oli töissä aamupäivän) mutta neiti ilmoitti aamulla, että ei halua lähteä rannalle vaan haluaa mennä pieneen leikkipuistoon elikkäs taloyhtiön omaan leikkipuistoon. Viime aikoina tämä on ollut neidin suosikkipuisto - johtuen ehkä siitä, että vihdoin ja viimein myös paikalliset ovat uskaltautuneet ulos kodeistaan ja lapsia näkee nyt enemmän leikkipuistossa. Joten omassa leikkipuistossa on aina tuttuja kavereita, joiden kanssa leikkiä. No, tämähän sopii tietysti aina myös minulle - onpahan Kialla leikkiseuraa ja itsellä tuttuja aikuisia juttuseurana. Siellä menikin mukavasti koko aamupäivä ja saimme myös nauttia ihan mukavasta aurinkoisesta säästä. Iltapäivän vietimme kotona ja terassilla puuhastellen. Kia harrasteli valokuvausta ja varsin hienoja otoksia neiti saikin otettua. Heillä oli koulussa viime tiistaina valokuvaus-tuokio eli yksi vanhemmista oli kertomassa kameroista ja valokuvauksesta. En itse asiassa ihan tarkalleen tiedä, että mitä siellä olivat touhunneet mutta opettajan mukaan Kia oli ollut hyvin innoissaan. Ja kuulemma myöhemmin on tulossa valokuvanäyttely koululla. Sitä odotellessa... Tässä siis Kian tämänpäiväinen kuvakollaasi: 
Illalla Kia ja Jesus katselivat Real Madridin jalkapallopeliä, joten pääsin hetkeksi livahtamaan keittiön puolelle. Ja siellä testaukseen päätyi oma versioni lohicevichestä. Cevichehän on Etelä-Amerikasta kotoisin oleva limellä raakakypsytetty kalaruoka. Ja tällä kertaa tein sen lohesta. Pieneksi leikatut kalakuutiot marinoidaan limemehussa ja näin sitruunahappo denaturoi merenelävien proteiinit ja saa ne näyttämään lähestulkoon kypsennetyiltä. Ja samalla mehu maustaa kalan herkullisesti. Joukkoon laitoin myös ripauksen suolaa, chiliä sekä punasipulia pieneksi leikattuna. Kala marinoitui parisen tuntia ja tarjoilin sen tällä kertaa korianteripeston ja nachojen kera. Idea tähän ruokaan tuli samantyylisestä annoksesta, jota joskus nautimme paikallisessa Summum-ravintolassa. 


Ceviche onnistui täydellisesti ja maut olivat täysin kohdillaan. Ja vielä ensimmäinen kerta kun kyseistä ruokaa tuli valmistettua. Mutta ehdottomasti tätä tulemme syömään myös tulevaisuudessa. 

                   Tässä Summum-ravintolan annos, josta idea omaan cevicheen
Summumin korianteripestossa oli parmesaanijuusto laitettu erikseen mutta itse laitoin sen kastikkeen joukkoon. Molemmat toimivia vaihtoehtoja. Ehkä ensi kerralla kokeilen vielä kastiketta Summumin tapaan. Ja ehkäpä ensi kerralla kokeilen Summumin tapaa käytää merianturaa lohen sijasta. Ravintola-annoksessa oli lisänä bataattia sekä choclo-maissia (jota ei täältä kovin helposti kaupoista löydä). Itse pidin nachoista enemmän koska näin annokseen sai hieman erilaisia rakenteita. Bataatti tosin tuo mukavasti makeutta annokseen mutta itse lorautin annoksen päälle hieman sweet chili-kastiketta ja näin annokseen tuli sopivasti makeutta ja tulisuutta. 

Perulaisesta keittiöstä on viime aikoina tullut yksi uusista suosikeistani. Aikaisemmat suosikit ovat olleet pääasiassa Aasian suunnalta (thai, kiinalainen, japanilainen) mutta nyt siis yksi suosikki lisää. Viime aikojen perulaiskokeiluja ovat olleet mm. lohi passionhedelmä-kastikkeella sekä moderni versio causa limeñasta (quinoa, kylmäsavulohi, avokado, polenta, limemajoneesi sekä sweet chili). Perinteinen on aika tuhtia tavaraa: perunamuusia, tonnikalaa, majoneesia, kananmunia jne.. mutta tämä oma, moderni versio sopi paremmin meidän makuumme. 


Sunnuntaina suuntasimme koko perheen voimin saaren eteläosaan rantapäivää viettämään. Tällä kertaa päädyimme ihan etelään asti eli Playa Amadores-rannalle, joka on täysin erilainen kuin saaren muut rannat. Itse asiassa taitaa olla ainoa vaalea hiekkaranta koko saarella! Kyseessä on kuitenkin täysin rakennettu ranta eli hiekka on tuotu muualta ja kivistä rakennetut aallonmurtajat suojaavat voimaakkaalta merenkäynniltä. Mutta lasten kanssa ihan täydellinen ranta ja mikä parasta, niin rannan vieressä on lukuisia ravintoloita joissa voi käydä lounaalla (tai kylmällä oluella) rantapäivän ohessa. Tosin ravintolat vaikuttavat kaikki aika samantyyppisiltä pizza/pasta/hampurilaispaikoilta joten mitään suuria makuelämyksiä ei kannata odota. Pienen vertailun jälkeen itse päädyimme lounastamaan ciao ciao- nimiseen paikkaan ja itse asiassa lounas oli parempi kuin mitä etukäteen odotimme. Kia söi lastenannoksena spaghetti bolognesea ja annos oli iso sekä yllättävän maukas. Itse tilasin pasta amatricianan ja Jesus pizzan - molemmat riittävän kokoisia ja hyvin maistuvia annoksia.  Ja aterian jälkeen nautimme isot jäätelöannokset sillä ravintolan jäätelötiski oli varsin houkutteleva.

Ajomatkaa kertyy suuntaansa n. 45 minuuttia mutta etenkin näin talvikuukausina ajomatka kyllä kannattaa. Sillä etelässä saa nauttia helteestä ja täysin sinisestä taivaasta siinä missä Las Palmasissa jälleen kerran pilviä purjehti taivaalla. Toki päivä oli myös pohjoisessa aurinkoisempi kuin mitä viime aikoina olemme tottuneet mutta rantakeleistä ei voi vielä oikein puhua. Eikä keväästä tai kesästä ole  sääennusteiden mukaan vielä tietoakaan lähipäivinä. Valitettavasti. Jatkamme siis myös lähiviikkoina saaren itä- ja etelärannikoiden rantojen bongaamista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti