tiistai 4. maaliskuuta 2014

Karnevaalit Kanarialla jatkuvat ja jatkuvat...

Vaikka karnevaaliviikko Kian koulussa saatiin jo viime perjantaina päätökseen niin juhlinta ei kuitenkaan ole vielä päättynyt Las Palmasissa. Karnevaalihumua riittää vielä tämän viikon ajan ja tänään on vietetty karnevaalitiistaita, mikä on täällä yleinen pyhäpäivä, joten Kiallakaan ei ollut tänään koulua. Itse asiassa melkeinpä kaikissa koulussa oli myös maanantai vapaa eli monet lapset ovat viettäneet ns. puentea eli suomennettuna siltaa. Tämä tarkoittaa käytännössä pitkää viikonloppua. Ja näitä Espanjassa riittää - monet pyhäpäivät yhdistetään täällä ylimääräisiin vapaisiin ja näin saadaan luotua useita pitkiä viikonloppuja vapaaksi pitkin vuotta. Espanjalaiset kun rakastavat kaikkea juhlintaa, joten jokaisesta mahdollisuudesta otetaan ilo irti.
Karnevaalit ovat yksi vuoden tärkeimmistä juhlista. Niitä ei tietenkään vietetä vain täällä Las Palmasissa vaan jokaisella saarella, jokaisella kunnalla ja melkeinpä jokaisella kylällä on omat karnevaalinsa. Pienemmissä paikoissa ne saattavat kestää vain muutaman päivän mutta tärkeimmät kestävät sen pari viikkoa. Ja ajankohta on aina helmi-maaliskuussa. Kanarian kuuluisimmat karnevaalit ovat Teneriffalla, Santa Cruzin karnevaalit, mutta myös Las Palmasin karnevaalit vetävät paljon juhlijoita. 

Karnevaaleilla on aina joka vuosi vaihtuva teema ja esim. tänä vuonna Las Palmasin karnevaaleja on vietetty teemalla "mundo de fantasia" eli fantasiamaailma. Aikaisempina vuosina teemana on ollut mm. Venetsian naamiaiset, sarjakuvat, merirosvot, olympialaiset ja Afrikka. Monille karnevaaleihin valmistautuminen alkaa jo kuukausia aikaisemmin kun juhlien pukuja aletaan suunnitella ja valmistaa. Monille on tärkeää, että puku liittyy jotenkin juuri sen vuoden teemaan. Mutta toki valtaosa pukeutuu täysin oman mielen mukaisesti ja meno karnevaalialueella onkin varsin värikästä. Tärkeintä on ylipäätään pukeutua ja käyttäytyä pukunsa vaatimalla tavalla. Ja miesten suurin ilo karnevaaleilla on tietysti pukeutua naisiksi. Yksi karnevaalien suosituimmista päivistä onkin drag queen-kuningattaren valinta. Muina päivinä ohjelmassa on mm. parhaimman pilkkalauluryhmän valinta, parhaimman tanssiryhmän valinta, karnevaalikuningattaren valinta, lasten karnevaalikuningattaren valinta jne. Lisäksi on erikseen lastenpäivä, eläkeläisten päivä, matkailijoiden päivä jne. Ja yksi näyttävimmistä hetkistä on tietysti karnevaalikulkue, jossa mitä upeammin koristellut pakettiautot/bussit/rekat kulkevat pitkin katuja matkustajinaan karnevaalijuhlijoita. Karnevaalit päättyvät sitten viimeisenä päivänä karnevaalien tunnuksen eli sardiinin hautajaisiin. Jossa väki pukeutuu mustiin ja jättikokoinen "sardiini" poltetaan rannalle. Ja lopuksi ilotulitus! 
                                                       drag queen -show 

                                         karnevaalikuningatar 2014
 
                                                     Reina infantil eli lasten karnevaalikuningatar 2014

Cabalgata eli karnevaalikulkue 

                                         Entierro de la sardina eli sardiininhautajaiset

Meiltä karnevaalijuhlinta on jäänyt tänä vuonna (kuten viime vuosina yleensäkin) aika vähälle mutta aikaisempina vuosina toki on tullut juhlittua oikein kunnolla. Tässä muutamia otoksia karnevaaleista vuosien takaa...

Varmasti tulevaisuudessa karnevaaleihin tulee enemmän osallistuttua kun Kia vähän kasvaa ja haluaa paremmin osallistua juhlintaan mukaan. Neiti kun on aito canario eli täällä syntynyt, joten juhlinta ja karnevaalit ovat osa elämää jo pienestä pitäen. Koulussakin nämä paikalliset juhlat huomioidaan aina melko hyvin - sillä tavoin lapset oppivat paikallisia perinteitä. Viime viikko olikin koulussa melkoista karnevaalihulinaa ja juhlinnan päätti perjantain naamiaiset, jonne suuntasi meidän pieni rosa prinsessa. 


Tänään olisi ollut vuorossa lasten karnevaalikulkue mutta sitä emme suunnitelmista huolimatta lähteneet katsomaan. Olimme nimittäin Kian kanssa koko päivän saaren eteläosassa, Palmitos Park-puistossa. Sieltä löytyy subtrooppisen puutarhan ympäröimänä melkoinen määrä erilaisia lintuja sekä muita pikkueläimiä kuten liskoja, perhosia ja kaloja. Lisäksi on mahdollisuus nähdä papukaija-show, preerialintushow sekä delfiinishow. Ihan ok paikka viettää muutama tunti mutta itselle puisto oli kuitenkin pienoinen pettymys. Fuerteventuralla kun meillä oli ihan huippu eläinpuisto Oasis Park, niin sen jälkeen tämä paikallinen tuntui aika minimalistiselta. Varsinkin kun tllä saarella käy moninkertainen määrä matkailijoita, niin odottaisi löytävänsä hieman parempia teemapuistoja. No, tärkeintä on että Kialle päivä oli mieleinen. Kotiin saavuttuamme olimme niin täynnä energiaa, että leivoimme vielä pikasämpylöitä. Tai Kia ne pääasiassa leipoi sillä halusin kokeilla, että miten resepti toimii lasten kanssa. Ensi viikon torstaina on nimittäin vuorossa seuraava keittiötuokio Kian koulussa ja ajattelin, että tällä kertaa leivomme sämpylöitä. Normaalia taikinaa en halua tehdä, sillä olisi hankalaa antaa lasten odottaa taikinan kohoamista joten sen pitää olla sellainen, että sämpylät voi leipoa heti. Tällä reseptillä siis leivoimme ja oikein maukkaita tuli. 

Nopeat sämpylät ilman hiivaa ( 8 kpl) 

5 dl vehnäjauhoja (osan voi korvata muillakin jauhoilla, esim. ruisjauhoilla)
1 rkl leivinjauhetta
½ tl suolaa
2 rkl siirappia
2.5 dl kylmää vettä
-> lämmitä uuni 200 asteeseen
-> sekoita kuivat aineet. Lisää siirappi & vesi, sekoita taikinaksi. 
-> ota lusikoiden avulla palloja taikinasta ja muotoile jauhoisilla käsillä pyöreiksi sämpylöiksi
-> paista 12-15 minuuttiaLopputulos ei nyt ollut ehkä maailman kaunein sämpylä mutta tärkeintä on, että ne ovat Kian leipomia. Ainakin tuoreeltaan maistuivat oikein herkullisilta. Huomen aamulla testataan, että miten maku ja koostumus säilyvät seuraavaan päivään.. 

Muitakin kädentuotoksia on viime aikoina ahkeroitu. Nimittäin kouluun piti viedä joku itsetehty pikkulahja, joten sellaisia askartelimme Kian kanssa eilen. Nämä lahjat sitten jaetaan amigo invisible (näkymätön ystävä) - juhlassa. Tarkoitus siis on, että jokainen tuo jonkun kotona itsetehdyn jutun lahjaksi tietämättä etukäteen, että kuka tulee lahjan saamaan. Meiltä pakettiin käärittiin pupu-kynäteline sekä perhospyykkipoika. Molemmat oli hyvin helppoja toteuttaa ja Kia oli askartelussa mukana ihan joka vaiheessa. Koulussa ovat opetelleet jo käyttämään kunnon saksia ja myös liimailu on tuttua puuhaa. Askartelu on (leivonnan lisäksi) Kian lempipuuhaa ja sitä neiti haluaisi tehdä vaikka joka päivä. Kuten myös maalata vesiväreillä, muovailla muovailuvahalla, tehdä jumpparataa, pyöräillä, hyppiä ruutua, pelata hippaa ja piilosta, rakentaa legoilla/palikoilla, lukea kirjoja, leikkiä kotileikkejä jne. Eli aika monta lempipuuhaa on tällä hetkellä - vielä kun aika (ja äidin energia) riittäisi näiden kaikkien touhuamiseen.. Huomenna meillä jatkuu taas arki eli Kia kouluun ja itse suuntaan aamulla salille ja bodycombat tunnille. Ihanaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti