perjantai 28. helmikuuta 2014

Uusi kotikaupunkimme Las Palmas

Jos joku olisi viisi vuotta sitten sanonut, että tulen muuttamaan jonain päivänä Las Palmasiin, niin enpä olisi asiaa uskonut. Tämä saari ja kaupunki ei nimittäin koskaan ole ollut mikään unelmieni asuinpaikka – toisin kuin entinen kotisaari Fuerteventura. Tästä syystä muutto provinssin pääkaupunkiin on ollut melkoinen muutos - 10 000 asukkaan tunnelmallisesta pikkukaupungista suurkaupungin sykkeeseen. Jo pelkästään Las Palmasin kaupungissa asukkaita on vajaa 380 000 (ja suur-Las Palmasin alueella peräti 700 000) joten meno ja maisemat ovat aika lailla toista kuin Corralejossa, jossa käytännössä lähes kaikki asukkaat olivat jollain tavalla tuttuja ja kävellen pääsi kätevästi liikkumaan joka paikkaan. 

Las Palmasin kaupunki on vilkas ja varsin laajalle levinnyt ja kaiken lisäksi varsin mäkinen. Itse keskusta-alueet toki ovat merenpinnan tasolla mutta varsin nopeasti kaupunki lähtee nousemaan pitkin rinteitä. Las Palmasin keskusta on käytännössä jakaantunut useaan osaan: kaupungin pohjoispuoli on matkailijoiden suosimaa aluetta Canterasin rannan ympäristössä ja siellä on myös suurin osa kaupungin hotelleista. Tämän alueen ainoa kaunistus on oikeastaan ranta ja rantakatu, muuten alue on varsin tylsää kerrostaloasutusta. Mutta itse ranta ja rantakatu ovat kyllä kaupungin piristys. 

                    
Kaupungin eteläpuoli sen sijaan on hyvin erilainen, vanhat kaupunginosat Vegueta ja Triana. Sieltä löytyvät lähes kaikki kaupungin nähtävyydet ja kauneimmat rakennukset, sillä valtaosa rakennuksista on rakennettu 1400-1900 lukujen aikana. Näiden väliin jää sitten iso alue (Avenida Maritima-Alcaravaneras), joka koostuu lukuisista hallintorakennuksista sekä asuinkerrostaloista. Unohtamatta tietenkään Ciudad Jardinia, vanhaa puutarhakaupunginosaa. Tällä aluella on pääasiassa vanhoja 1800-luvulla rakennettuja pientaloja puutarhoineen, joita nykyään käytetään niin asuintaloina, lähetystöinä kuin kaupallisiin tarkoituksiin.

                                          Trianan ostoskatu 

Veguetan kaupunginosa
¨'

Veguetan kävelykatuja

Kaupungin jatkuvasti kasvaessa on lisää tilaa sitten raivattu vuorenrinteiltä, joten uudet asuinalueet ovatkin selvästi muuta kaupunkia ylempänä. Itse asumme La Minilla alueella, joka on pääosin rakennettu viimeisen 15 vuoden aikana. Joten rakennuskanta on modernia ja muutenkin kaupunginosa on suunniteltu väljemmäksi ja vehreämmäksi kuin itse keskusta-alue. Tosin ei täältäkään keskustaan kävele kuin 30 – 50 min – riippuen siitä, että minne on matka.

                                         La Minillan alue ja meidän koti on yksi noista etualalla olevista valko-                                              vihreistä

Kun 4 vuotta sitten saimme tietää, että muutto tänne on edessä, oli ajatuksissa asunnon etsiminen saaren eteläosasta. Se ehkä tunnelmansa ja säiden puolesta olisi ollut hieman lähempänä Corralejoa ja Fuerteventuraa. Siellä kävimmekin katsomassa silloin vuosia sitten muutamia asuntoja mutta loppujen lopuksi tänne muutto siirtyi ja siirtyi sekä sen mukana myös muuttuivat ajatukset. Kun viime keväänä aloimme asunnonetsinnän uudelleen, olivat ajatukset jo saaren pohjoisosassa ja Las Palmasissa. Itse asiassa en tarkalleen tiedä, että miten mieli niin muuttui mutta ehkäpä halusimme kokea suurkaupungin tuntua ja toisaalta myös suurin osa saaren koulutarjonnasta on keskittynyt luonnollisesti pääkaupunkiin. Melko nopeasti löysimme mieleisen asunnon, jonka sitten vuokrasimme heinäkuussa 2013. Tietämättä tarkalleen, että milloin Jesuksen työt Fuerteventuralla edes loppuvat. Niinpä asuimme käytännössä viikot kaksistaan Kian kanssa ja Jesus oli Fuerteventuralla töissä, kunnes sitten saapui viikonlopuksi meidän luokse Las Palmasiin. Näin menikin neljä kuukautta kunnes marraskuussa Jesus vihdoin pääsi virallisesti muuttamaan Las Palmasiin.

Nyt olemme siis Kian kanssa viettäneet täällä jo 8 kuukautta ja aika on mennyt tosi nopeasti. Alussa oli suuret suunnitelmat siitä, että miten pitää kierrellä ja ajella ympäri saarta ja tutustua Gran Canariaan perusteellisesti. Mutta vielä toistaiseksi nämä saarikierrokset ovat jääneet tekemättä. Las Palmas on sentään tullut tutuksi mutta tämäkin lähinnä ihan elämisen kannalta eli mitään nähtävyyksiä tmv. en ole täälläkään ehtinyt näkemään. Sikäli outoa, koska viimeiset 10 vuotta tuli elettyä niin että tunsi asuinpaikasta käytännössä joka ikisen kaupan, ravintolan ja ennen kaikkea kaiken näkemisen arvoisen. Mutta nyt kun ei tarvitse enää ”opastella” niin tämä puoli on jäänyt vähän unholaan. Mutta kaipa nekin tässä tutuksi vielä tulevat..
Vielä en osaa sanoa, että tulemmeko asumaan täällä pidemmän aikaa vai alammeko jossain vaiheessa kaivata takaisin sitä pikkukylä-tunnelmaa, josta nautimme niin kovasti Corralejossa ja Fuerteventuralla. Se on selvää, että nyt on jo aurinkoa ikävä! En todellakaan uskonut, että sää täällä voisi olla niin erilainen kuin mitä oli Fuerteventuralla. Täällä talvi on todellakin talvi – niin talvi kuin se nyt Kanarialla voi olla. Mutta huomattavasti kylmempää ja sateisempaa kuin mitä Fuerteventuralla. Toki 40 minuutissa ajaa tuonne saaren eteläosaan, jossa aurinko paistaa lähes joka päivä kirkkaalta taivaalta ja lämpöä on helposti 5 astetta enemmän kuin täällä saaren pohjoiskärjessä. Mutta aika harvoin sitä kuitenkaan jaksaa lähteä ajelemaan sinne vaikka aurinkoa kaipaisikin.. Tosin monet paikalliset ovat sanoneet, että tämä talvi on ollut normaalia kylmempi ja sateisempi joten ehkä annamme kaupungille vielä toisen mahdollisuuden. Katsotaan mielipidettä sitten vuoden päästä. Mutta tällä hetkellä muutamia asioita, joista pidämme/emme pidä täällä.

Mistä pidämme Las Palmasissa:
+ suurkaupungin elämystarjonta: elokuvateattereita, teattereita, konserttisaleja sekä muuta kulttuuritarjontaa (kivaa olla olemassa vaikka emme kovin aktiviisia olekaan..) 
+ melko hyvä ravintolatarjonta  
+ lukuisia hyvätasoisia kouluja
+ hyvät sairaalat ja yksityiset lääkäriasemat
+ paljon kauppoja&ostoskeskuksa ja etenkin monta laadukasta kauppahallia
+ normaali kaupunki vaikka toki matkailijoitakin riittää (tosin niitä tapaa vain tietyillä alueilla..)
+ lukuisat puistot ja leikkipuistot
+ nykyinen kotimme (niin itse koti kuin koko taloyhtiö) on parasta täällä, samanlaista on 
   vaikeaa löytää muualta. Itse asiassa tämä on yksi painavimmista syistä, miksi haluamme  
   täällä myös tulevaisuudessa asua. 

Mistä emme pidä Las Palmasissa:
-ajoittaiset liikenneruuhkat ja autolla liikkumisen pakko
- ikuinen vaikeus löytää parkkipaikka keskustassa
-huono ilmanlaatu (jatkuvasti saa siivota ja etenkin terassi täynnä nokea jatkuvasti)
-epävakainen sää talvella
-panza burro kesällä (käytännössä lähes pilvistä heinäkuusta syyskuuhun mutta todella kuumaa ja kosteaa)
- kalliit asumiskustannukset

- rannat eivät sovellu leijasurffaukseen 

WELCOME TO LAS PALMAS!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti